foradia aproop

L’Església de Sant Nicolau del Grau de Gandia inicia els tràmits per a ser Bé d’Interés Cultural

La Junta de Govern Local ja ha aprovat sol·licitar aquest reconeixement a la Generalitat, i l'arquebisbat, propietari del temple, ha donat la seua autorització per a iniciar aquests procediments

Diana Morant, alcaldessa de Gandia, juntament amb la regidora de Patrimoni Artístic, Històric i Cultural, Alicia Izquierdo, el president de la Junta del Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell i el vicari episcopal i rector de Sant Nicolau, Francisco Revert, han anunciat que la Junta de Govern ha aprovat que s’inicien els tràmits perquè el Consell de la Generalitat declare l’Església de Sant Nicolau del Grau com a Bé d’Interés Cultural (BIC). Que es puga iniciar aquest tràmit és gràcies a l’autorització de l’arquebisbat, propietari del temple.

Segons ha destacat l’alcaldessa, aquesta distinció “ompliria d’orgull els gandians en general i els grauers en particular. Tot el Grau pot estar satisfet de poder comptar amb la seua singular església, fruit de donatius i l’esforç de molts pares, iaios, actuals veïns i feligresos“. “Gent treballadora va aconseguir per als seus descendents un lloc inigualable per a la trobada social i religiosa dels veïns del Grau. Per això, la declaració com a BIC del temple també seria un reconeixement al treball altruista de tot un poble. Perquè els grauers, amb el seu sacrifici, van fer possible la construcció d’un monument que té una dimensió i un reconeixement internacional“, ha afegit Morant.

Aquesta església és un símbol del canvi i progrés del Grau i de la platja. És obra de l’enginyer Eduardo Torroja, un arquitecte amb una dimensió internacional. Amb ell van treballar l’arquitecte Gonzalo Echegaray i l’enginyer Jaime Nadal.

L’Església de Sant Nicolau és un dels edificis més importants del Moviment Modern, i es va construir en l’any 1958. El seu estil destaca per la seua sinceritat estructural i senzillesa material amb una clara vinculació amb l’entorn portuari en el qual se situa. És un edifici pioner al nostre país per la seua qualitat i per l’ús del formigó armat en grans blocs. A més, cal destacar que hi ha poques esglésies situades dins de la mar. També cal destacar que són moltes les persones que quan entren dins del temple es queden meravellades.

En l’any 2002 es va dur a terme la rehabilitació per a reparar els danys que l’ambient marítim havia ocasionat, i en 2015, va rebre el Premi de Reconeixement Internacional de la Fundació DOCOMONO IBÉRICO (organització internacional creada en 1990 per a divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern).

La declaració de BIC potenciarà el prestigi de Gandia com a ciutat que estima el seu patrimoni, així com el seu gran atractiu turístic. Aquesta declaració casaria amb eixa clara i forta aposta que estem fent des de l’Ajuntament pel turisme cultural i de qualitat“, ha afirmat Diana Morant.

Aconseguir aquesta declaració a més, suposaria obrir la porta a subvencions d’administracions superiors, situant a l’església en un altre nivell, per la qual cosa tindria prioritat davant a altres edificis.

Aquesta decisió d’iniciar els tràmits està avalada pels tècnics del Museu Torroja, que després d’algunes reunions dels tècnics municipals, amb els del museu, es va decidir aconseguir que l’Església de Sant Nicolau siga BIC, ja que mereix aquest reconeixement.

A partir d’ara es traslladarà l’expedient a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, on destaca un exhaustiu informe que ha elaborat l’Ajuntament de Gandia. La Conselleria de Cultura farà un informe preliminar que, si és favorable, s’admetrà a tràmit, amb 1 mes d’exposició pública. La Conselleria també podrà sol·licitar informes a organismes valencians vinculats amb el patrimoni (Consell Valencià de Cultura, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València, Universitat de València i Universitat Politècnica de València). Seguidament es faria la proposta de resolució i finalment, el Consell declararia com a BIC aquest edifici emblemàtic del Grau de Gandia.

Una vegada aconseguida la declaració, s’hauria de protegir els voltants de l’església, és a dir, carrers, cases i edificis pròxims tindrien un règim de protecció especial, que s’enllaçaria amb el projecte de renovació urbana que està treballant el govern local en l’entorn de les Cases dels Pescadors i la plaça que hi ha davant de l’església.

El rector de la parròquia ha recordat que l’església, inaugurada en l’any 1962 “representa una renovació de l’Església, i respon a eixa nova concepció aperturista a la natura, a l’assemblea…“, a més a més, també ha agraït a l’Ajuntament de Gandia el seu interés, ja que “ens obliga a valorar-lo i cuidar-lo, encara més, perquè siga un lloc de trobada, no només de culte”.

“A pesar de la sobrietat i de l’abstracció en les seues formes, aconsegueix una simbiosi perfecta amb el seu context naval, gràcies a la utilització de diferents elements com les finestres d’ull de bou, i la disposició de les bigues que ressemblen l’esquelet d’un vaixell. Els únics afegits figuratius que hi trobem al temple se situen a la façana principal, amb la imatge de Sant Nicolau, i a la testera, amb la Mare de Déu Blanqueta, patrona dels pescadors”, ha explicat la regidora de Patrimoni.

Per la seua part, el president de la Junta de Districte ha destacat “que aquest siga el primer d’altres BIC per al Grau, perquè també tenim els tinglados, que amb l’església formen l’scanline més singular del Grau… Esperem que l’expedient arribe a bon port i siga declarada BIC esta meravella, que sembla suspensa en l’aire…“.

Cal recordar que Gandia ja gaudeix de 8 edificis declarats com a Bé d’Interés Cultural, que són Alqueria del Duc, Torre dels Pares, Castell de Bairén, Col·legiata de Santa Maria, Antigues muralles, Palau Ducal i Escoles Pies-Antiga Universitat, però serà el primer que estiga al Grau.

Des del Govern local han volgut agrair el treball que està fent l’equip tècnic dels departaments d’Urbanisme i Patrimoni, el consentiment que va donar en el seu moment l’arquebisbat, així com l’espenta, ajuda i ànim que sempre ha donat la parròquia del Grau, representada pel seu rector.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *