foradia subscriutegrat

Andrea Vañó ens parla en ‘El poble és savi’

Ella és la coordinadora dels voluntaris de l'Ajuntament d'Alcoi per a vigilar i prevenir incendis forestals. Una tasca necessària en aquests mesos d'estiu en el qual les altes temperatures i la falta de pluges augmente el risc d'incendis

És estiu i els incendis és un dels grans perills d’aquesta època de l’any. Des de Les Muntanyes hem volgut conéixer com és la tasca d’aquells que voluntàriament es dediquen a vigilar que no passe res als nostres paratges, perquè any rere any puguem continuar gaudint de les nostres serres.

En aquest cas hem parlat amb la coordinadora del Voluntariat Forestal d’Alcoi, Andrea Vañó. Ja és el seu tercer any dins d’aquest voluntariat: “el primer any vaig participar com a voluntària, el segon any com a coordinadora i monitora, i també vaig fer de voluntària. Enguany estic de coordinadora i monitora, però de voluntària no per què totes les places de voluntaris estan plenes. Des de que es fa en aquest format (voluntariat amb estància i formació de matí) la gent està molt animada a participar a més de molt involucrats en totes les activitats formatives“.

Com ja hem dit, Andrea és coordinadora i per tant té altres ocupacions a la dels voluntaris. Ella s’encarrega de les activitats del matí, més destinades a la part formativa, però, a la vesprada aquests voluntaris, estan coordinats amb membres de Protecció Civil per a la vigilància: “Prepare totes les activitats formatives i tallers, forme a tots els voluntaris en aspectes bàsics de prevenció i educació ambiental, i també dinamitze el grup per a crear cohesió i confiança entre tots els participants

I una de les coses més importants que ha d’ensenyar als nous voluntaris és el protocol d’actuació davant un possible incendi: “Primer de tot avisem pel walkie i informem del que estem veient, si és un fum, el color, grandària, o forma, també la localització o si es veuen les flames o no. Una vegada donat l’avís, els mitjans responsables ja s’encarreguen de confirmar si és un incendi o no i com s’ha d’actuar. Eixe seria el nostre protocol bàsic d’avís“.

Però entre a més de les tasques de vigilància, aquests voluntaris també informen els ciutadans sobre com poden evitar ells mateixos els incendis fent sempre bones pràctiques en les serres.

Sens dubte, aquests voluntaris fan un gran treball desinteressadament que ens ajuda i beneficia a tots a l’hora de conservar els nostres paratges i el nostre entorn natural. Gràcies a tots.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *