foradia mediambient

Sense acord amb el gestor de DomusVi per la reversió pública de la residència d’ancians d’Alcoi

L’ajuntament d’Alcoi ha traslladat als gestors de DomusVi les queixes dels familiars de residents, la falta de comunicació dels responsables del centre durant l’estat d’alarma

La reunió mantinguda, ahir dilluns, entre la Generalitat, l’Ajuntament d’Alcoi i l’empresa privada DomusVi d’Alcoi, que gestiona la residència d’ancians, ha acabat sense acord per a la reversió del geriàtric a la gestió pública, les parts han acordat una reunió més endavant.

L’encontre, que ha durat prop d’una hora, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, amb la consellera delegada de DomusVi a Espanya, Josefina Fernández, han tractat l’interés de la Generalitat i de l’Ajuntament en que la residència torne a ser de gestió pública, i aquesta empresa deixe de gestionar la del municipi alcoià, segons les fonts consultades.

Les administracions han exposat que la residència va sofrir un procés de privatització en 2002 amb un contracte a 45 anys sense cap mena de contraprestació per a les arques públiques, més enllà de la realització d’una sèrie de reformes en l’antic Hospital Oliver d’Alcoi.

Va ser el llavors conseller del PP Rafael Blasco, condemnat per malversar fons públics, el que va privatitzar un recurs que es va quedar Novaire, una de les empreses agraciades amb el conegut sistema d’accessibilitat que posteriorment va ser tombat pels tribunals.

Amb una concessió a 45 anys, l’actual empresa DomusVi es va fer càrrec de la residència a Alcoi, que durant aquesta pandèmia ha estat la que més defuncions ha registrat en la Comunitat Valenciana, en la qual s’han registrat més de 70 defuncions i la pràctica totalitat dels seus residents s’han contagiat.

Encara que la trobada ha acabat sense cap mena d’acord entre les parts, a més d’aquest cas, DomusVi gestiona 11 centres més en la Comunitat Valenciana i en 9 d’ells han sofert casos de contagis entre residents i empleats.

Cal recordar també que les residències que gestiona aquest multinacional té centres per tota la geografia espanyola. En regions com Galícia, Euskadi, Castella i Lleó també són els centres d’aquest grup empresarial els que més morts han registrat, a hores d’ara s’han obert diferentes processos judials contra l’empresa.

Des de la Conselleria d’Igualtat es continuarà amb noves inspeccions per a analitzar els motius pels quals aquesta residència a Alcoi ha tingut una xifra de defuncions que se surt de la mitjana en la Comunitat Valenciana.

L’ajuntament d’Alcoi ha traslladat als gestors de DomusVi les queixes dels familiars de residents, els qui han lamentat la falta de comunicació i empatia dels responsables del centre durant l’estat d’alarma i en un moment de gran preocupació per a ells.

Finalment, després d’aquesta primera presa de contacte entre les parts s’han emplaçat a una possible reunió més endavant, en funció de les possibilitats que es troben d’arribar a un acord.

Font: Redacció./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *