foradia mediambient

El Síndic de Greuges alerta de la falta de transparència del Govern d’Antonio Francés

Empara a les queixes del PP i demana a l'Ajuntament d'Alcoi que adopte mesures per a "reforçar la pràctica democràtica"

El portaveu grup municial popular, Quique Ruiz ha emés un comunicat de premsa on recull les queixes presentades al Síndic de Greuges, Angel Luna, el qual reproduïm íntegrament.

Angel Luna./ foto Kai Forsterling

El Síndic de Greuges qüestiona la falta de transparència del Govern d’Alcoi, del PSOE. Davant la queixa formulada pel Partit Popular, el defensor del poble valencià ha emés un informe en el qual posa de manifest que l’Executiu que presideix Antonio Francés vulnera els drets dels regidors en l’oposició en negar-los l’accés a expedients i a còpia de documents, restringir-los l’accés al registre i a dades econòmiques i evitar que regidors delegats acudisquen a comissions per a informar sobre les seues delegacions.

El Síndic ofereix empara al Partit Popular i recomana a l’Ajuntament que adopte “totes les mesures que siguen necessàries per a facilitar i millorar l’accés a la informació pública”.

El portaveu del PP a l’Ajuntament, Enrique Ruiz, explica que “el primer any de legislatura ha estat molt dur perquè ens hem trobat amb un Govern autoritari i amb tics antidemocràtics que ha fet tot el possible per impedir la nostra funció de control”. Davant aquesta situació, el principal partit en l’oposició va presentar una queixa al Síndic de Greuges, al qual va alertar de les traves que el Govern d’Antonio Francés posa a l’oposició: denegació d’accés a expedients, denegació de còpia de documents, retard en l’autorització d’accés a la informació, limitació d’accés al registre, absència de regidors en les comissions informatives i negativa a oferir dades econòmiques de l’Ajuntament.

Tots els punts de controvèrsia plantejats en la queixa del PP han estat confirmats pel Síndic, que adverteix de la necessitat d'”aprofundir en els mecanismes de participació ciutadana i reforçar la pràctica democràtica i la transparència en l’actuació administrativa”. En la seua resposta, Ángel Luna és molt contundent davant els arguments amb els quals el Govern del PSOE tracta de justificar la falta de transparència denunciada pel PP: “Convé recordar que per a ser transparent no és necessària una normativa que impose l’obligació de ser-ho. És suficient amb la voluntat de voler ser transparent”, assenyala.

El Síndic deixa clar que les traves del Govern als regidors en l’oposició “posen, encara que siga de manera indirecta, obstacles improcedents a la plena efectivitat del dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics, pedra angular del nostre sistema democràtic”. I afegeix: “Tots els regidors tenen els mateixos drets i les mateixes obligacions”. Per això assenyala que els edils en l’oposició “tenen dret a accedir a la informació municipal”. El Síndic retreu fins i tot a l’Ajuntament que tracte d’argumentar la seua opacitat amb “jurisprudència molt antiga i superada per les noves lleis de transparència aprovades”.

Un dels principals problemes als quals s’enfronta l’oposició és la limitació d’accés al registre, que recull la informació sobre tota l’activitat municipal: des de tràmits de projectes fins a queixes veïnals. “Consultar i analitzar el registre és la millor manera de mantenir un control sobre el què passa a la ciutat i a l’Ajuntament”, recalca Ruiz.

Sobre aquest tema, el Síndic rebutja que puga denegar-se aquest accés sota l’argument que la informació continga dades que afecten la privacitat de les persones. “No pot denegar-se el dret a la informació del regidor al·legant la prohibició de comunicació de cessió de dades a tercers perquè el regidor no té la condició de tercer perquè forma part de l’administració”, raona el Síndic en el seu informe.

El Síndic també secunda la queixa del PP entorn de l’absència dels regidors del Govern en les comissions en les quals es tracten assumptes de la seua competència. El cas més significatiu és el del regidor de Cultura, Raül Llopis, que no forma part de la comissió de Servei a les Persones. “És necessari que els regidors acudisquen a les comissions amb la finalitat d’analitzar i debatre assumptes sotmesos a aquesta“, apunta el Síndic.

El defensor del poble recomana a l’Ajuntament a prendre mesures per a corregir l’actual falta de transparència. I demana que “valore el fet de permetre l’accés directe de tots els regidors al sistema de gestió electrònica dels expedients municipals i així reduir tant la necessitat constant de presentar sol·licituds d’accés a la informació pública per part dels regidors en l’oposició com la càrrega de treball que suporten els funcionaris i serveis municipals.”

El portaveu del PP confia que l’informe del Síndic “canvie l’actitud del Govern”. Ruiz recalca que “el nostre objectiu és treballar per la ciutat i ens hem trobat un Govern amb un tarannà antidemocràtic, fosc, que no tolera la labor de control i fiscalització que la Constitució atorga a l’oposició”. 

Font: Redacció./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *