foradia elgrat

Jordi Gutiérrez: “Durant l’època de confinament no va haver-hi cap incendi”

Quan ja estem quasi finalitzant la temporada estival, des de Les Muntanyes hem volgut parlar amb el president d'ACIF per a saber com ha anat aquest estiu de 2020

És temps de calor i això és sinònim de què hem de ser més respectuosos amb el medi ambient, i s’ha de vigilar molt més per a controlar els incendis forestals. En Les Muntanyes hem parlat amb Jordi Gutiérrez, president d’ACIF, per tal de conéixer de primera mà com ha sigut la tasca d’aquests voluntaris.

  • Com està anant la temporada d’estiu d’enguany?

En principi un poc “mogudeta”. Hem tingut varis incendis per la zona, com per exemple 5 a la Font de la Salut, en els quals hi ha una investigació.

També hi han hagut altres incendis en els quals hem participat en la zona de l’Orxa, el Castell de Guadalest, darrere de l’empresa Jover, o en el barri de Batoi.

  • Com ha afectat la Covid-19 als incendis i en la vostra tasca?

En primer lloc, durant l’època de confinament no va haver-hi cap incendi, ja que no hi havia cap activitat agrària. Açò va suposar que hi haguera més restes de poda, però no se’n van produir incendis, ja que ha sigut un any molt pluviós. Ara que ja podem eixir és igual que altres anys.

Pel que fa a la nostra tasca, en el nostre dia a dia és molt més incòmode. Ens hem tingut que adaptar a treballar amb la mascareta i amb les mesures de seguretat.

  • Amb quins mitjans compteu per a realitzar el vostre treball?

ACIF té dues parts, una de prevenció, en la qual hi ha 60 voluntaris, que són els que fan la vigilància en bici, en cotxe i a cavall. I a més, també tenim càmeres de vigilància en diferents punts.

L’altra part és de l’extinció. Ací són 40 voluntaris i estem equipats amb 5 vehicles.

  • Quin és el protocol que activeu quan detecteu un possible incendi?

Primer les unitats de vigilància si detecten un fum han d’avisar a la central, i aquí es verifica amb les càmeres. Seguidament avisem al 112 perquè les altres casetes de vigilància ho corroboren, i a partir d’ací ja es posa en marxa el protocol que du com a nom ‘Despacho Automático’.

També, les nostres unitats d’extinció es posen en marxa i col·laboren amb els bombers.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *