Entrevista a Miquel Santamaria director de la Mostra de Teatre
• Parlem amb Miquel Santamaria Director de la Mostra Teatre d'Alcoi, garanteix la qualitat de tota la programació i invita al públic alcoià a assistir i gaudir d’ella
que tots vegen la nostra ciutat com acollidora, avançada culturalment i social”
– L’Any passat la Mostra va complir 25 anys, i es va celebrar un poc com a punt i seguit. Hi ha continuïtat per a la nova etapa que ara comença?
Efectivament, així és. Els objectius estan definits des d’aquell Congrés que va celebrar-se en 2012 i tenim tres camps d’acció principals: com que som una fira, els professionals de tot l’estat espanyol, perquè volem un marc cada volta més ampli on donar a conèixer el teatre valencià i el seu aparador a la ciutat d’Alcoi. Després, les companyies valencianes, la nostra raó de ser i per a la seua projecció interna i externa, el segon objectiu; i finalment el que ens importa també molt com a ciutat, és a dir, la nostra gent, el públic, els artistes d’ací, la imatge d’Alcoi. I, de propina, mantindre ben engreixada la maquinària cultural alcoiana. Volem que tots vegen la nostra ciutat com acollidora, avançada culturalment i social, que tinguen una bona percepció i tornen, tant per a treballar en la Mostra altres anys com també per a fer negocis o turisme amb els amics o la família.
– Uns objectius molt ambiciosos, pel que es veu…
Són moltes coses les que perseguim, però pareix que poc a poc van aconseguint-se algunes metes. Per això, la Mostra persevera en la línia encetada cap al futur. A més d’ampliar els criteris de selecció i exigència pel que fa als espectacles, ha enfortit les relacions amb els sectors creatius i del mercat, obrint línies de treball i d’intercanvi a geografies més extenses i pluralitat d’agents culturals. Així, ara presenta una oferta de muntatges i fòrums de trobada o de producció encara més potent, més diversa i més completa.
– I com va la Mostra de complicitats externes?
En aquest context de creixement de la fira ens hem retrobat amb la renovada administració autonòmica valenciana i la seua voluntat explícita per descentralitzar i refermar les nostres Indústries Culturals. Benvinguda sia esta co-organització que ens ajuda a obrir el programa: tenim tretze companyies de set territoris autonòmics, a més de les catorze valencianes, que ens posaran a l’abast gires i novetats; un total de trenta funcions, de tots els formats i per a tots els públics, en sales i a l’aire lliure.
Tot i això, és l’Ajuntament el primer impulsor i patrocinador de la Mostra, com ho ha sigut sempre. I, com altres anys, hem presentat el projecte al suport del Ministeri de Cultura i de la Diputació d’Alacant, i estem pendents; a més de les habituals col·laboracions de les Universitats d’Alacant i la Politècnica de València.
– Quines coses destacaries enguany que podrem trobar a la Mostra?
Alguns noms de referència que no havíem pogut comptar fins ara. Enriquim un poc més encara el catàleg de presències a la Mostra, però és el conjunt més que no les singularitats, allò que hem buscat com a aportació destacada en aquesta edició de la fira.
del triomf aclaparador als Max de l’espectacle inaugural de la Mostra.
Seguim amb la reeixida línia de programació “La Mostra més Jove”, per a públic escolar i familiar. Les esperades funcions concertades escolars van omplir les 1.300 places disponibles als dos dies d’obrir les reserves. I el matí de diumenge incorporem la novetat de l’espectacle per a bebés –una altra línia per al futur-, o entre setmana les vesprades de circ a l’aire lliure. Precisament enguany, quan hem reforçat el teatre de gest i la dansa, tant per a públic familiar com adult, a última hora se’ns ha afegit la joiosa circumstància –felicitació sincera als premiats- del triomf aclaparador als Max de l’espectacle inaugural de la Mostra.
Creixen també, i de quina manera, les activitats professionals, ara al nou espai de trobada de l’Àgora Escènica, amb una nodrida participació d’agents culturals de diversa procedència territorial i tipologia de gestió, com ens havíem marcat. A banda del Circuit Valencià, alberguem reunions i presentacions d’entitats i esdeveniments significatius al calendari escènic de tot l’Estat. La primera activitat de La Red Española que es fa a Alcoi, per exemple. La primera edició del Premio COFAE, reconeixement d’àmbit estatal a una personalitat destacada, que arriba entre altres novetats i projectes a Alcoi, de la mà d’esta Coordinadora de la qual en som co-fundadors i membres ben actius.
– I tot això, amb quins mitjans compteu per a dur-ho avant? I, també, quina idea final ens voleu transmetre?
La Mostra sempre ha anat molt justeteta de diners i de recursos humans, això és cert. Ara el pressupost ha crescut un poc per l’ajuda de la Generalitat. Ja era hora. Esperem poder tornar a xifres anteriors a 2008 en anys pròxims, perquè tenim potencial de creixement i seria una llàstima no avançar, que seria anar arrere, perquè hui el que es perd ja no es recupera. Però, a banda de l’economia, abans que res, vull agrair especialment a l’equip d’organització, reduït i compacte, l’esforç i la il·lusió que desplega any rere any (i en fa uns quants…) Puc dir, en nom de tots, que és un goig ser amfitrions d’un col·lectiu tan ampli d’entitats i professionals, per a compartir inquietuds, esperances i projectes. Quant a l’esperit amb què rep la Mostra, ho resumirem en una paraula: tant al públic, companyia, creador, gestor, responsable institucional o de distribució, la nostra Fira Valenciana obre les portes del teatre i de la ciutat.
Comenta i participa-hi