Toni Francés: “Confiem continuar governant com fins ara, dialogant i acordant amb tots”
Toni Francés opta a un tercer mandat en l'Alcaldia. Després d'una legislatura tranquil·la en la qual ha governat en solitari, esgrimeix importants assoliments com la reobertura del CADA i anuncia com a projecte estrela per al seu pròxim mandat la conversió de l'antiga fundició de Rodes en un parc tecnològic. En un mapa polític molt fragmentat, les victòries del PSOE en les passades eleccions emboliquen la seua candidatura amb una sensació d'optimisme, encara que l'alcalde es mostra molt prudent.

– Després de dues eleccions municipals que es van desenvolupar amb una forta incertesa, el PSOE alcoià es presenta als comicis del dia 26 amb les millors perspectives. Es dóna com feta la victòria?
No hi ha eleccions guanyades, les eleccions es guanyen des del primer dia de la legislatura fins a l’últim i això és el que hem fet nosaltres, treballar des que prenem possessió i ho continuem fent fins al dia 26. El procés de transformació que volíem impulsar s’ha pogut desenvolupar i a més d’una forma molt potent, gràcies al suport que hem tingut des del govern de la Generalitat. Ens presentem a aquestes eleccions sabent que la ciutat ha millorat en tots els seus aspectes, que ha recuperat lideratge i que som un referent en la Comunitat Valenciana. Som conscients que Alcoi és una de les ciutats en les quals el PSOE ha tingut millors resultats en les últimes generals i autonòmiques. No obstant això, cal tindre en compte que les municipals són diferents; la gent diferencia cada vegada més el vot en funció de la cita electoral i vota en cada àmbit a aquells que creu que són millors per als seus interessos. Nosaltres confiem a obtindre una majoria suficient per a continuar governant com hem governat fins ara, dialogant i acordant amb tots els grups polítics per fer allò que creiem que és millor per Alcoi.
– Com s’enfronta a una legislatura que estarà marcada per la forta fragmentació política. Creu que li serà possible continuar governant en solitari?
La legislatura que ve no serà igual a aquesta; anem a una major fragmentació del vot; tant per part de l’esquerra, on no han sigut capaços de posar-se d’acord les forces que estaven en Guanyar, com per part de la dreta amb l’aparició de Vox. Nosaltres, a priori, som partidaris de mantindre aquesta forma de govern, perquè considerem que ha funcionat i ha sigut positiva per a Alcoi. Ha permés incorporar propostes de tots els grups polítics i enriquir la política local. Però no descartem pactes de govern amb forces d’esquerra com Compromís o Podem.
– La recuperació de l’antiga fundició de Rodes serà el gran projecte de la pròxima legislatura. Explique’ns les línies mestres d’aquesta important obra.
Crec que és un projecte molt potent, sobretot perquè implica diferents àmbits dins de la política de la ciutat. En primer lloc, representa la recuperació d’un dels elements importants del nostre patrimoni i a més suposarà millores dotacionals per al barri de Santa Rosa. És una actuació que transcendeix a la pròpia ciutat, serà un parc tecnològic per a atraure empreses de fora a través d’aqueixa aposta que ha fet el Districte Digital de la Generalitat, que fixarà a la nostra ciutat una de les seues seus. Serà un bressol d’empreses de base tecnològica, un sector molt important, que servirà perquè la nostra indústria i la nostra economia es modernitzen. És un projecte turístic, per que acollirà l’única seu d’un CDT d’interior de la província d’Alacant. I és també una infraestructura cultural, perquè acollirà l’arxiu municipal.
– La recuperació del conjunt del Molinar és un altre dels reptes que s’ha fixat la seua candidatura. Com descriuria aquesta actuació?
Serà el centre d’interpretació de la indústria valenciana. Volem que siga aqueix gran espai que explique perquè i com es va iniciar el procés d’industrialització en la Comunitat Valenciana i perquè va ser Alcoi el lloc en el qual es va produir. Nosaltres tenim aqueix gran espai que ha estat abandonat durant anys i que ara recuperarem. No és només la recuperació d’un entorn amb un gran valor d’arqueologia industrial, volem també que permeta explicar als turistes, als estudiants i a tota la ciutadania com es treballava en aqueixes fàbriques, com funcionaven i perquè gràcies a la força dels rius es va produir la industrialització. La nostra intenció és que tinga un caràcter didàctic i divulgatiu.
– Després de la sentència del TSJ que anul·la el projecte de Alcoinnova, s’inicia una nou etapa sobre el sòl industrial?
Crec que hem superat un debat estèril, que ha arrossegat a aquesta ciutat durant dècades. Totes les forces polítiques estan compartint la proposta que s’ha fet des del govern i que la setmana que ve s’aprovarà dins del Pla General Estructural, que és consolidar la zona industrial del polígon Sud amb 400.000 metres quadrats, el parc empresarial de Pagos i el polígon mancomunat, del qual s’ha parlat moltes vegades però que en aquesta legislatura hem pogut avançar. Ja tenim acordada amb la Mancomunitat la zona en la qual anirà, a Muro, que ja té una qualificació com a industrial amb el que els tràmits urbanístics ja estan fets. Treballem amb l’IVACE perquè no hi ha cap experiència en la Comunitat Valenciana de polígon mancomunat. I el que és més important és que a Alcoi hi ha un consens general sobre el tema, tots els grups polítics aposten per aqueix model i per tant hi ha unes garanties d’èxit.
La pèrdua de població d’Alcoi s’ha convertit en un tema de discussió política en el qual uns partits es tiren a uns altres les culpes. Quina és la seua visió de l’assumpte?
Durant l’última època, Espanya ha perdut població i la ciutat Alcoi no ha sigut aliena a aquest procés. És important donar una dada positiva: en els dos últims anys Alcoi està creixent en població, en el sentit que el número de gent que ve de fora a viure ací és major que el número de gent que se’n va. En concret, la diferència entre 2017 i 2018 és de 200 habitants més dels que han vingut a Alcoi dels quals s’han anat. Per tant, estem sent una ciutat que atrau i no creixem per una qüestió de natalitat que es produeix des de fa anys. Per a millorar aqueixa situació hem apostat clarament per fomentar l’ocupació juvenil.
Després de quatre anys d’intensa col·laboració de la Generalitat, considera que la continuïtat del Pacte del Botànic és una bona notícia per a Alcoi?
Feia dècades que no es produïa una vinculació tan estreta entre la Generalitat i l’Ajuntament d’Alcoi. Hi ha projectes que han sigut possibles gràcies al suport del Botànic i també gràcies a la implicació personal del president Ximo Puig, que ha sigut importantíssima per a desbloquejar els jutjats i per a la reobertura del CADA. També cal destacar l’aposta pel patrimoni, com és el cas del projecte del Molinar, en el qual també intervindrà la Generalitat. Som la segona ciutat que més diners ha rebut per a millora de polígons, la segona després de València que més fons ha rebut per a contractació de joves i som la que més diners ha rebut per a rehabilitació d’habitatges. Aquest és el camí que cal seguir. Hui en dia, Alcoi i els alcoians són importants per al govern valencià, després d’anys d’oblit total i absolut per part del PP. Amb el govern de Ximo Puig tenim garantit que en els pròxims quatre anys seguirem amb aquest suport.
– Els analistes polítics coincideixen a qualificar-lo com un dels homes forts del PSPV i la rumorologia apunta el seu nom per a alts càrrecs
No em plantege res que no siga ser l’alcalde d’Alcoi durant els pròxims quatre anys. A mi també m’arriben els rumors -en alguns casos malintencionats- que podria anar-me a València i això està totalment descartat. Actualment sóc diputat provincial i és una responsabilitat compatible amb l’Alcaldia d’Alcoi. Seria una possibilitat que continuara en la Diputació, però l’ha de prendre el partit, però sempre que siga compatible en l’alcaldia d’Alcoi, que és la meua única prioritat.

Questionari Personal
– Una pel·lícula que t’agrade especialment:
Blade Runner
– Un llibre o un autor:
‘Cien años de soledad’, de Gabriel García Márquez
– Un referent polític:
El meu pare
– Primer treball:
Assessor d’empreses
– Què faries si et tocara la loteria:
Continuaria amb la meva feina
– Què et lleva la son:
Les injustícies
– Que te’n portaries a una illa deserta:
Un llibre
– Una mania personal:
No sóc de moltes manies
– Una cosa que faces malament:
Cantar i ballar
Comenta i participa-hi