Toni Francés: “Mazón bloqueja tota iniciativa que signifique augmentar l’autonomia financera dels ajuntaments”
En aquest inici del curs polític els socialistes presenten alternatives perquè la Diputació d'Alacant "seguisca els passos de la Diputació de València i aposte per un Fons de Cooperació que potencie l'autonomia dels ajuntaments" • El portaveu socialista apunta que l'estratègia del PP i de Mazón és fer oposició a la Generalitat i al Govern d'Espanya, governats per l'esquerra

El portaveu socialista en la Diputació d’Alacant, Toni Francés, ha acusat el president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, de “bloquejar tota iniciativa que signifique augmentar l’autonomia financera dels ajuntaments”.
Francés considera que la posició de l’equip de govern de la Diputació està sent clarament negativa en dos dels projectes amb més capacitat d’injectar liquiditat als ajuntaments: el Fons de Cooperació Municipal proposat per la Generalitat, i el decret d’ús dels romanents procedent del Ministeri d’Hisenda, en acord amb la FEMP.
Des del grup socialista denuncien:“Ni Fons de Cooperació, ni alternativa a l’ús de romanents: les dues iniciatives per a injectar més liquiditat als ajuntaments es xoquen amb l’estratègia del PP contra el Consell i contra el Govern“.
“En tots dos -alerta Francés- són els ajuntaments els que ixen clarament beneficiats, perquè els aporta autonomia per a destinar importants fons a les prioritats dels municipis. I les dues propostes compten amb el rebuig i bloqueig, especialment del PP”.
En aquest sentit, el portaveu socialista apunta que l’estratègia del PP i de Mazón de fer oposició a la Generalitat i al Govern d’Espanya -governats per l’esquerra- “és desastrosa per als ajuntaments de la província d’Alacant. Sense un govern del PP en la Diputació els ajuntaments de la província estarien molt millor”, subratlla Francés.
En el cas del Fons de Cooperació Municipal, aportació econòmica que permet als alcaldes i alcaldesses utilitzar-los sense condicionants, inclòsa la despesa corrent, la Diputació d’Alacant acumula ja quatre anys sense sumar-se al mateix -2017, 2018, 2019 i 2020-.
I són ja gairebé 55 milions d’euros els que han deixat de percebre els ajuntaments alacantins.
En el cas contrari, diputacions com les de València han participat en tots els seus pressupostos alliberant als municipis més de 120 milions d’euros.
“Per això, hem estat en cada ple de pressupostos presentant alternatives per a la seva inclusió, i el continuarem fent, encara que ens quedem sols demanant-lo com va ocórrer en el debat de pressupostos per a enguany”, insisteix Francés.
Conflictes amb la Generalitat
Per a Francés, els conflictes que es produeixen entre la Diputació d’Alacant i la Generalitat “tenen com a arrel l’estratègia frontista del PP en la Diputació, que s’inicia amb César Sánchez i que continua Carlos Mazón”.
“És lògic que es produeixin friccions amb el govern autonòmic: al mateix temps que la Generalitat potencia l’autonomia local, la bretxa entre les necessitats reals dels ajuntaments i les prioritats de la Diputació es van eixamplant”, denúncia Francés.
El Grup Socialista es bolcarà en el fons de cara als pressupostos
Segons ha indicat Francés, la prioritat en aquest curs que arrenca és aconseguir millor pressupost de la Diputació per a 2021. “És fonamental que es facen uns pressupostos potents i, per a això, han de comptar amb un Fons de Cooperació Municipal que aporte liquiditat i autonomia als ajuntaments”, ha indicat.
“La Diputació d’Alacant ha de mirar-se en la Diputació de València, que enguany ha triplicat la seva aportació al Fons de Cooperació per a una millor gestió municipal de la pandèmia, passant de 20 a 60 milions d’euros”, ha explicat Francés.
Comenta i participa-hi