lasarga subscriutegrat

Els premis 9 d’Octubre 2020 ja tenen nom

Aquests premis s'atorguen cada any a aquelles personalitats de la cultura. Enguany el premiat a títol individual serà José María Segura, i el col·lectiu per a les persones que han treballat i ajudar en la lluita contra la Covid-19

Cada 9 d’Octubre la ciutat d’Alcoi dona uns premis a les personalitats de la cultura, aprofitant aquest dia de celebració autonòmica.

Quasi un mes abans, ja coneixem als guanyadors dels premis d’aquest 2020. El premi individual serà per al que ha sigut director durant dècades del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó, José María Segura.

El premi col·lectiu recau aquest any en aquelles persones que han treballat i ajudar a lluitar contra la Covid-19.

Els encarregats d’elegir a aquests premiats han sigut els representants de tots els partits polítics i els presidents de cada una de les comissions del Consell de Cultura: Arts Escèniques, Plàstiques, Lletres i Literatura, Patrimoni i Música i Audiovisuals, a més del regidor de Cultura, Raül Llopis.

Com ja hem dit, el premi individual recau en la figura de José María Segura, i el motiu ha sigut la seua dedicació a l’estudi, conservació i difusió del patrimoni històric i cultural alcoià, sent un precursor de les investigacions arqueològiques i històriques en Alcoi.

A més a més, ell va realitzar els primers estudis sobre els pous o caves de neu i es va especialitzar en els panells ceràmics devocionals de l’Alcoià i El Comtat.

Quan va ser director del museu, va situar-lo com un dels centres d’estudis arqueològics més representatius de tota la Comunitat Valenciana, i va impulsar la revista científica ‘Recerques’.

També ha treballat en la conservació de les Pintures Rupestres de La Sarga i la seua posada en valor i divulgació cultural, i ha treballat en els expedients dels Béns d’Interés Cultural (BIC), com el de les Festes de Moros i Cristians.

Segura, a més, ha treballat a les excavacions i ha divulgat els diferents jaciments arqueològics.

Segons ha explicat el regidor de Cultura, Raül Llopis, sobre el premi individual: “Enguany, Alcoi premiarà a títol individual a José María Segura, referent indiscutible en l’àmbit del patrimoni arqueològic i cultural d’Alcoi. Som una ciutat que té la sort de tindre un patrimoni únic, material i immaterial, però també tenim la sort de tindre moltes persones que dediquen la seua vida a donar a conéixer aquesta riquesa col·lectiva i convertir-la en un recurs cultural. Entre totes aquestes persones, es troba José María Segura, guardó per tota una vida dedicada a fer valdre la nostra història i fer d’Alcoi i del seu patrimoni, un referent en molts àmbits“.

Pel que fa al premi col·lectiu, serà per a tots aquells alcoians i alcoianes que amb la seua voluntat han ajudat la ciutat a enfrontar-se a la pandèmia, com per exemple, treballadors públics de diferents àmbits, i per als agents socials i econòmiques, com per exemple les empreses que han participat fent donacions i esforços de, i també per a la ciutadania, que ha fet també donacions, majoritàriament de forma anònima, i ha ajudat altres a superar el confinament.

Llopis ha destacat sobre aquest premi col·lectiu que: “En l’àmbit col·lectiu havíem de ser conseqüents amb el moment històric que estem vivint, la pandèmia del coronavirus ha impactat de ple en la nostra vida personal i col·lectiva capgirant-la però, davant d’aquesta emergència, moltes alcoianes i alcoians amb la seua feina, esforç i ajuda, han tornat a donar un exemple de valentia i solidaritat. A totes aquestes persones, que han dedicat el seu temps a lluitar contra la pandèmia i les seues conseqüències, està dedicat el premi col·lectiu 2020“.

Aquests premis es van crear en l’any 2016 i personalitats com Joan Valls (a títol pòstum), Román de la Calle, Sol Picó i Jordi Raül Verdú, ha rebut aquest premi. Pel que fa als col·lectius, els premiats han sigut: les Associacions de Veïns d’Alcoi, Faula Teatre, el Grup Excursionista, i el Club Unesco.

Normalment aquest acte es celebra el dia 9 d’octubre al teatre Calderón, i enguany està previst que el format es mantinga, però, realitzant modificacions per a adaptar-se al protocol Covid-19.

L’Acte Institucional per a celebrar el dia dels valencians tindrà primer un manifest, i seguidament el concert d’una de les bandes de la ciutat a més de l’entrega d’aquests premis.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *