foradia pressupostparticipatiualcoi

Gandia recupera un referent patrimonial i turístic, el Morabit de Marxuquera

S'espera que per a principis de 2021 puga obrir-se al públic per a fer visites guiades planificades

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, la regidora de Patrimoni Històric, Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, i el president de la Junta del Districte de Marxuquera, José Manuel Prieto, han visitat les actuacions que s’han fet en el Morabit de Marxuquera.

Ja s’ha finalitzat la primera fase de l’obra, un projecte de rehabilitació que compta amb un pressupost de 121.000 euros, dels quals el 50% és de l’Ajuntament de Gandia, i l’altre 50% de les ajudes dels Fons FEDER, que són per projectes de conservació de patrimoni que dóna la Generalitat Valenciana.

Segons l’alcaldessa, “des de l’Ajuntament seguirem treballant i apostant per a continuar recuperant aquest edifici. El Morabit era el gran oblidat de Marxuquera i ja li tocava el seu moment amb aquesta actuació que suposa un abans i un després”.

Aquest projecte ha sigut de l’arquitecte i cap de l’Àrea d’Urbanisme, Josep Colomar, i gràcies a ell serà un edifici visitable després de molts anys tancat.

Des de l’Ajuntament s’espera que es puga obrir al públic a principis de 2021 per a poder fer visites guiades planificades, depenent sempre de l’evolució de la pandèmia.

Per a Morant, aquest edifici juga un paper important en la dinamització turística de Gandia, i aposta pel turisme cultural i de qualitat.

La regidoria de Patrimoni ja està treballant en la instal·lació d’un Centre d’Interpretació que es realitzarà en la segona fase d’obres. Aquest centre tindrà continguts audiovisuals sobre la Cova de les Meravelles, la Vall de Marxuquera o sobre els treballs agraris tradicionals de la zona.

Alicia Izquierdo ha explicat que aquest centre “serà una finestra Oberta a aspectes tan interessants com l’art paleolític de la Cova de les Meravelles, o l’intens poblament neolític en les coves que voregen aquesta vall. Parlarà de la neu, del seu comerç, del conjunt de les neveres que té la vall de Marxuquera i els voltants. I com no, de la vida rural a Marxuquera durant els últims segles”.

També ha anunciat que l’entorn del Morabit servirà també per a crear un espai ambiental on conéixer els arbres i cultius tradicionals de la zona, i una talaia des d’on poder observar el paisatge que l’envolta. A més a més, també és que hi haurà un accés directe per tal de poder visitar la Cova de les Meravelles.

En els treballs de restauració, s’ha introduït una solució de calç i ciment líquid en els badalls que tenia i, posteriorment, s’han posat unes grapes que s’han recobert amb el mateix tipus de morter tradicional de la construcció.

D’aquesta manera, s’ha aconseguit reforçar tota l’estructura i assegurar-se que es mantindrà en les millors condicions per al seu futur ús com a Centre d’Interpretació.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *