foradia subscriutegrat

Pel respecte, salut i tranquil·litat dels veïns i veïnes de Cocentaina: NO A LA GASOLINERA

Article per Mila Sansalvador

Fins ara pensava que els ciutadans teníem una legislació i uns drets bàsics que ens protegien i ens atorgaven una cobertura social. L’educació, la sanitat, la dignitat com a persones o el respecte, entre d’altres, eren drets que tots creiem guanyats. Però des de fa uns mesos, observe que no és així. I m’explique.

El passat mes de juny vam saber que l’Ajuntament de Cocentaina havia rebut una sol·licitud de llicència per a la instal·lació d’una gasolinera d’autoservici 24h en el solar ubicat entre l’avinguda País Valencià i el carrer Pare Francisco Ferrer, un negoci que estaria paret amb paret amb les vivendes contigües, amb depòsits de fins a 70.000 litres a pocs metres de les nostres cases. Cal dir que aquest terreny es troba molt pròxim a la FEPA Beniassent (actual aulari del Col·legi Públic Sant Joan Bosco II), a l’Escoleta Infantil Sant Hipòlit, al Col·legi Sant Francesc d’Assís, a l’Hotel Odon, a la caserna de la Guàrdia Civil i, fins i tot, a una botiga de comestibles. Pensen vostés si la cosa és greu o no…

Aquesta instal·lació suposaria un greu i irreparable atemptat contra els veïns, doncs al perill de la proximitat dels depòsits cal sumar el trànsit de vehicles per a repostar, el dels camions per abastir el combustible i els gasos nocius, olors i soroll que es generarien: suposaria la ruptura de la tranquil·litat que es respira en aquesta zona del poble, habitada per moltíssimes famílies que assistim perplexes al que se’ns ve damunt. 

 L’empresa promotora s’empara en dos lleis estatals que, sorprenentment, li permeten portar endavant aquest projecte, alegant dos motius que nosaltres els veïns i qualsevol persona amb trellat podem desmuntar de seguida.

La primera és el Reial Decret Llei 6/2000 de “Medidas urgentes de intensificación de la competencia de bienes y servicios”. Pareix evident que la instal·lació d’una nova gasolinera no és una mesura que tinga cap urgència, doncs al terme municipal ja hi ha sis més i els veïns estem ben abastits. A més a més, dos d’aquestes es troben a tan sols 300 metres. A banda d’aquesta petició de llicència, sabem que hi ha tres sol·licituds més de noves gasolineres en curs. Serem el poble que tindrà el record d’Espanya en gasolineres per habitant? És eixa la fama que volem? Quin honor…

La segona llei en què s’emparen és de “Medidas de apoyo al emprendedor y de estímulo del crecimiento y de la creación de empleo” (11/2013). Si la gasolinera és d’autoservici, quin foment del treball crearà? Quina tranquil·litat tindrem els veïns sabent que al costat de casa tindrem una gasolinera que no està vigilada ni custodiada per cap empleat? El seu promotor ja té desenes de gasolineres per tot el territori estatal, i perfectament podria prescindir d’aquesta, pel que no sembla un cas de recolzament a la xicoteta empresa o als emprenedors.

Per tots aquests motius, i sent que la legislació estatal no només permet, sino que afavorix, la instal·lació d’una gasolinera en zona urbana residencial, pense que almenys cal exigir, des de tots els estaments de l’administració pública, unes distàncies mínimes a les vivendes i als equipaments públics. 

Amb aquest objectiu hem presentat a l’Ajuntament de Cocentaina més de 3.000 signatures, per demanar-li ajuda als nostres representants, perquè pensem que la salut, seguretat, tranquil·litat i dignitat dels veïns estàn per damunt de qualsevol interés econòmic. 

Com reaccionaria vosté, si li digueren que a 3 metres de sa casa, sí, sí, ha llegit bé, a 3 metres, li posaren 70.000 litres de combustible? Dormiria tranquil? 

Esperem que els drets bàsics de les persones estiguen per damunt de tot. 

Font: Mila Sansalvador./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *