foradia subscriutegrat

Sou i Olcina. On la poesia s’encreua amb la música

El treball conjunt d'aquests dos artistes alcoians es presenta a l'IVAM CADA Alcoi el 4 de desembre a les 20 h. Un acte que promet ser presencial, però condicionat a les restriccions que marca l'actual crisi sanitària

Nova York i la Mediterrània.  Vent i corda. El jazz i el drama dels migrants. Paraula i música.  Josep Sou i Moisés Olcina. Parlem de l’obra dual que han bastit aquests dos artistes. Un, la rapsòdia moderna; l’altre, el jazz de sempre. Fruit de la seua entesa creativa naix ‘S’esllavissa el temps per les bastides de Nova York’ i ‘Pastera/Pantera’, dos treballs que es presenten junts però amb un esperit ben diferenciat.

Tan sols l’art sembla capaç de conjuminar el cant a la creativitat amb la crítica social. Aquests són els pols al voltant dels quals orbita una obra farcida de contrastos. ‘S’esllavissa el temps per les bastides de Nova York’ conrea la tradició jazzística estatunidenca a través del Savoir-faire d’Olcina al saxo. Tot va nàixer després que els dos artistes coincidiren en la inauguració del nou taller del pintor Xavi Carbonell, encontre on van convenir que calia fer un projecte conjunt. “Vaig escriure el text i a partir d’ell Moisés es va encarregar d’elaborar les músiques que va considerar oportunes. Tot sota el vessant del jazz i amb el rerefons de l’efervescència cultural de ciutats com ara Nova York i Nova Orleans”, ens explica Sou.

‘Pastera/Pantera’ es presenta com un treball molt més assossegat, almenys des del punt de vista musical, ja que el seu missatge és ben colpidor. Neix per denunciar les morts dels nombrosos migrants que cada any creuen la Mar Mediterrània amb l’esperança de trobar una vida millor al vell continent. És una crítica envers “la desídia del món corrupte capitalista, que té sotmeses a l’inframón a una gran quantitat de persones”, assevera el poeta sense contenir la seua indignació.

Olcina reconeix que es va emocionar en rebre el text del seu company. “Per a ‘Pastera/Pantera’ volia una cosa més tranquil·la, amb més assossec, que fóra convergent amb la ja de per si forta musicalitat de les paraules de Josep”. En aquest cas, el jazz deixa pas al protagonisme d’un quartet de corda amb reminiscències a l’obra de Xostakóvitx.

El treball (en format llibre/CD) es presenta a l’IVAM CADA Alcoi el 4 de desembre a les 20 h. Un acte que promet ser presencial, però condicionat a les restriccions que marca l’actual crisi sanitària. És precisament al centre d’art contemporani alcoià on s’ha realitzat la gravació de l’obra, que ha comptat amb el suport del consistori.

Font: Pau Sellés./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *