Alcoi busca ser un referent entre els municipis de la seua dimensió
L'EDUSI-Alcoidemà és el pla per a dur a terme una renovació i consolidació social, urbana i econòmica per tal d'afrontar diferents reptes i ser una ciutat intel·ligent, sostenible i integradora

Des de l’Ajuntament d’Alcoi han creat un nou pla perquè Alcoi “recupere la seua posició de lideratge”, com ja ho ha fet en altres moments de la història com la revolució industrial.
El pla, amb el nom l’EDUSI-Alcoidemà és l’estratègia de renovació i consolidació social, urbana i econòmica amb el qual Alcoi vol afrontar els diferents reptes que es presenten i a més, situar-se com a referent entre els municipis de la seua mateixa grandària. El projecte busca fer de la localitat, una ciutat intel·ligent, sostenible i integradora, amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania.
L’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) està promogut pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i compta amb un pressupost de 20 milions d’euros, cofinançats amb el Programa Operatiu FEDER de Creixement Sostenible de la Unió Europea.
L’Ajuntament d’Alcoi ja ha dut a terme algunes accions dins d’aquesta estratègia com per exemple la reurbanització del carrer Na Saurina d’Entença, en el qual, a més de canviar el paviment i les voreres, s’ha introduït tecnologia per a fomentar la mobilitat, millorar la fluïdesa del trànsit i reforçar la seguretat, i a més, s’han habilitat punts d’accés Wifi, estacions de càrrega per a vehicles elèctric o sensors de detecció per al control de les zones de càrrega i descàrrega.
Gràcies a una subvenció de 93.000 euros de l’Agència Valenciana de la Innovació, el carrer és ara com un laboratori urbà en el qual es recullen moltes dades que s’utilitzen per a provar noves solucions sota condicions reals.
En els accessos de l’Estació de Renfe s’actuarà per a dotar a la zona d’un nou paviment, integrant-la amb la resta de la ciutat. També es millorarà l’accés per a vianants i augmentarà la fluïdesa del trànsit del carrer confrontant a l’entrada de l’estació, amb semàfors i altres elements per a reordenar el trànsit de vehicles.
Un altre dels grans projectes d’aquest pla és revitalitzar el centre històric, per tal de convertir-lo en un entorn agradable i accessible per a la ciutadania, i per tal d’incentivar l’activitat comercial i dotar de nova vida a aquesta part de la ciutat. Per tal de fer-ho possible, s’han desenvolupat obres al carrer Sant Francesc o a la plaça Ramón y Cajal.
Hi haurà més zones del Centre i Partidor que es veuran afectades per aquest pla, i és que van a construir-se una sèrie d’habitatges públics, per a col·lectius vulnerables. S’oferiran pisos en règims de lloguer a preus reduïts per a menors de 35 anys i majors de 65. Serà una zona amb espais verds i àrees comunes en les quals s’introdueix la presència de plaques solars perquè els habitants tinguen energia neta.
L’Illa de Rodes també està dins d’aquest pla. Es rehabilitarà aquest edifici industrial de quasi 12.000 metres quadrats i es convertirà en una sèrie d’espais dispersos. Tindrà zones enjardinades, espais oberts i públics, s’instal·laran diverses càpsules on albergar projectes tecnològics i innovadors. El projecte està pensat per tal de ser un motor per a la transformació del teixit industrial, i la generació d’ocupació i riquesa en la localitat.
A banda, part del projecte Districte Digital de la Generalitat Valenciana estarà en aquesta ubicació i acollirà serveis de digitalització i empreses de base tecnològica. I a tot això, s’afegirà el Centre de Turisme d’Interior, finançat i habilitat per la Generalitat, que es destinarà a activitats relacionades amb la gastronomia de la zona, principalment de formació gastronòmica.
Aquest nou espai naix també per satisfer les necessitats culturals i socials de la ciutadania, per la qual cosa també hi haurà espai per a un auditori, un centre cultural, sales polivalents, l’arxiu municipal i una biblioteca, així com un restaurant que potenciarà la tradició gastronòmica d’Alcoi.
L’EDUSI-Alcoidemà vol que Alcoi siga una ciutat intel·ligent, utilitzant les noves tecnologies per a millorar la qualitat de vida. Per això, es crearà una plataforma que gestionarà la informació recollida a través d’una xarxa de sensors instal·lats als edificis municipals. Amb aquestes dades es podrà accedir a determinats serveis de manera remota i programada, estalviant diners públics i millorar l’eficiència energètica.
Totes aquestes accions a més, volen impulsar la transició ecològica, apostant per la reducció de les emissions de diòxid de carboni, i potenciar les energies renovables, amb la instal·lació d’equips fotovoltaics, impulsar l’ús de bicicletes, bicicletes elèctriques, i altres vehicles que siguen respectuosos amb el medi ambient.
Comenta i participa-hi