foradia pressupostparticipatiualcoi

L’OMIC alerta sobre un nou frau per SMS

En aquesta estafa, es rep un SMS que és, suposadament, de Correus o altres empreses de missatgeria, i introdueixen un enllaç per a poder fer el seguiment d'un paquet

Des de l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) alerten de què hi ha un nou frau per SMS. Alguns consumidors han informat l’OMIC que reben un missatge de text al seu telèfon que és, suposadament de Correus, o altres empreses de missatgeria.

En el dit missatge, hi ha un enllaç en el qual fer el seguiment d’un paquet, que si el polses, l’estafador pot accedir a les dades del consumidor que hi ha al telèfon.

Aquesta forma d’estafar és un ‘Phising’, és a dir, un hacker informàtic falseja la identitat d’una empresa coneguda perquè els clients creguen que és aquesta empresa i així, confiar en el missatge que els indica que punxen en l’enllaç que apareix, o que obrin un arxiu adjunt al missatge.

Quan la persona que rep l’SMS accedeix, es redirigeix a la víctima a una altra adreça web que aconsegueix les seues dades, i d’aquesta manera es produeix el frau. Aquest hacker pot aconseguir dades personals o agenda de contactes.

La víctima s’adona de l’estafa quan revisa la seua factura telefònica, ja que les quantitats facturades varien en funció del nombre de missatges reexpedits, i del temps transcorregut.

En aquest cas s’ha aprofitat l’auge de les compres en línia. Així que abans de punxar cap enllaç o arxiu s’ha de tindre en compte: si hem fet o no compres als últims dies; si és un correu electrònic, es pot marcar com a SPAM per a no rebre més d’aquesta direcció. S’ha de tenir en compte que les empreses que presten serveis als consumidors no sol·liciten les nostres dades.

Els missatges de text i els correus electrònics són les principals vies d’atacs informàtics, per això és important no obrir correus sospitosos, inesperats o de remitents desconeguts, i sobretot, no punxar enllaços, ni obrir arxius adjunts.

Cal recordar que un altre tipus de frau molt comú, que també es fa amb la tècnica del Phising, és sol·licitar a la persona que rep el missatge que actualitze les seues dades bancàries, imitant la imatge d’un banc, i amb l’excusa d’actualitzar sistemes de seguretat o activar una targeta. Si la víctima cau, es produeixen extractes de diners del seu compte. Per aquest motiu, mai s’han de facilitar dades ni per correu electrònic ni per SMS.

Segons la normativa, l’usuari serà responsable de pagaments no autoritzats de fins a 50 euros, a partir d’aquesta xifra serà el proveïdor el que haurà de fer-se càrrec de l’import defraudat.

Teresa Sanjuán, regidora d’Informació i Defensa del Ciutadà, ha explicat que: “Des de l’OMIC es recomana als consumidors que hagen estat afectats per aquesta mena de frau, en primer lloc que denuncien el fet davant la Policia Nacional, o la Brigada de Delictes Telemàtics de la Guàrdia Civil, i posteriorment amb aquesta denúncia, sol·liciten cita en l’OMIC per a realitzar una reclamació a la companyia telefònica (o banc si hi ha hagut extracció de diners) per a sol·licitar l’anul·lació dels imports facturats”.

La regidora, a més destaca que: “Actuar amb rapidesa és importants en els casos de Frau per la qual cosa és molt recomanable revisar sovint les nostres factures telefòniques, els comptes corrents i els càrrecs de les targetes de crèdit”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *