foradia elgrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Cirerer de pastor o Espinal Blanc, Crataegus monogyna

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla del Cirerer de pastor o Espinal Blanc, de nom científic Crataegus monogyna

ESPINAL BLANC, Crataegus monogyna. Majuelo, Espí blanc, Garguller, Cirerer de pastor.

Floració a principis de la primavera i durant el mes de maig . Recol·lecció de la flor en el mateix mes, quan està acabada de florir.

Aquesta planta és molt amiga del cor i s’usa principalment per a regular la tensió arterial, taquicàrdies, arrítmies, palpitacions, insuficiència cardíaca, ofecs, etc… En resum, perquè la sang circule millor.

Personalment, conec algunes persones que han pres aquesta planta molts anys i han tingut sempre regulada la tensió. Es prenien una tasseta xicoteta al dia enmig dels menjars durant una novena al mes, es poden realitzar les novenes que vulgues, ja que segons els estudiosos de la botànica, és una planta molt saludable, i no ha tingut mai efectes secundaris.

Els seus fruits rojos, anomenats cireretes de pastor, fa molts anys que es recol·lectaven per a menjar-se la part carnosa, la qual té propietats cardiotòniques, el pinyol s’utilitzava després com a munició, per mitjà d’un arma que era un tros de canya buida per dins, que es bufava fort amb la boca perquè isquera el pinyol a tota velocitat.

REMEI CASOLÀ:

El meu oncle Juanito “del 19” li tenia molta fe a aquesta planta medicinal, i a voltes es prenia alguna infusió juntament amb til·la i melissa, quan li apareixien algunes palpitacions en el cor.

Paquito “Campaneta” amb la seua peculiar forma de dir-me les coses, estant un dia a la font de Sanxo em va comentar: “Nandet, les flors d’aquest arbust et baixen la tensió si la tens massa alta i te la pugen si la tens massa baixa.” Em deia que regulava la tensió arterial.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *