lasarga mediamborganica

Peluca treballa per sobreviure a la pandèmia sense festa

Graciela Llorens Monllor, és membre de l'equip de treballadors de l'Escola d'Equitació Peluca, i ens ha estat comentant en quin estat està la quadra després d'un any de Covid-19, i amb la suspensió de les Festes

Amb moltíssims anys dedicats als animals i sobretot dins del món de la Festa, no sols d’Alcoi, sinó també de moltes localitats en les quals se celebren Moros i Cristians, l’Escola d’Equitació Peluca, pot afegir un capítol més a la seua història amb com estan treballant per superar la pandèmia i continuar endavant.

Treball, esforç, dedicació, i molta passió pel seu ofici és el que transmet una de les membres de l’equip d’aquest negoci familiar, Graciela Llorens Monllor, quan es conta com han superat ja els dos anys sense poder celebrar les festes. “El balanç que hem pogut traure enguany és poc. És molt dur veure que un any ja havíem perdut les festes, i que pensàvem que podríem remuntar, però és un altre any, no sols de perdre treball, també d’aparcar un sentiment”, valora Llorens sobre l’any.

Encara que no hi haja festes, el treball continua a la finca:seguim cuidant dels animals igual, com si hi haguera festes, amb la mateixa esperança. Gràcies a les classes podem continuar, però és cert que és difícil mantenir el negoci, tenim 70 cavalls, més els dromedaris. Tot així, esperem que no ens tornen a confinar perquè la gent puga vindre a muntar, i que la cosa continue funcionant encara que siga a menor ritme, però que funcione”.

Com tots els sectors, estan sol·licitant ajudes, ja que les pèrdues són importants. Una quadra com Peluca, segons ens ha explicat Graciela Llorens, comença des de febrer amb les Festes de Bocairent, i finalitza en el mes d’octubre. Durant tots aquests mesos els seus animals van de poble en poble desfilant, i sense cap classe de celebració, són molts els ingressos que aquesta empresa familiar no rep. Malgrat la situació, i tornant a les ajudes, també ens ha comentat que: “per part de l’Ajuntament no tenim cap queixa, sempre que han pogut han estat al nostre costat. Hem de ser conscients que les ajudes són ajudes, no salven, encara que tota ajuda és bona i “tota pedreta fa marge”, però cal destacar que ells no ens perden de vista, ens han tingut en compte sempre. Es va fer una cavalcada molt emotiva, i agraïm a l’Ajuntament que ens tingueren presents, igual que en altres actes, o amb els vídeos en els quals vam participar juntament amb els Reis Mags. Per tot això estem molt agraïts”.

Pel que fa a l’etapa de confinament Graciela recorda aquests temps així: “No som una empresa de primera necessitat, però s’entén que com tenim animals que han de menjar cada dia, hem estat actius cada dia. Els clients no podien vindre, no hi havia cap motiu de pes perquè vingueren, i per eixa part, ha sigut molt trist estar treballant, perquè ací de normal ve molta gent, i és molt bonic tindre la casa plena. La finca es quedava molt gran sols per a tres persones”, i incideix en què: “Estar ací tres persones amb els animals ha sigut difícil, per la part econòmica, i de treball, però, també pel sentiment de veure la casa buida”.

No sols les persones van sentir els efectes del confinament, i és que els cavalls, també s’han adonat que alguna cosa estranya estava passant: “Han tingut unes vacances, i els ha vingut molt bé, com a les persones. Vam organitzar-los per què tingueren més espai i que tingueren el seu merescut descans, ha sigut un poc com un retir espiritual per a ells”, diu amb to bromista.

Com tots imaginem, ara seria un moment de màxima preparació per a festers, l’equip de Peluca i fins i tot, per als cavalls, però sense deixar enrere altres festivitats: “Estem acostumats a molta acció, i el no fer aquestes coses fa sentir-te mal, perquè hem “perdut” costums. En Setmana Santa estem acostumats a anar amb 20 animals a Lorca, jo no conec el Dijous Sant en Alcoi. Hi ha molts anys que celebres la festa d’altres llocs, però és un gust, treballem en açò perquè ens encanta, i veure als teus animals desfilant per Lorca és un orgull. I després ve Alcoi, que és tot. Durant tot l’any coneixes a gent que està treballant en un projecte per a eixir a festes, o per a fer de cap batedor, i eixe dia rellueix el treball de tot l’any”.

I continuant amb aquest treball, Graciela aprofita el moment per a fer una recomanació als caps batedors, ja que molts han aparcat la festa fins que torne: “no estan aprofitant el “bonus extra” que els ha donat el confinament, però ho entenc, hi ha gent que té més o menys afició als cavalls. Però, sí que és veritat que perdre aquesta continuïtat els farà més costós tornar a muntar. Jo recomane que no perden aquest costum, i així no es perd musculatura, ni el coneixement del cavall, perquè en realitat és com pujar en bici, no s’oblida, però si no ho fas de continu, després fa mal. És un poc el mateix”.

Amb la mateixa il·lusió amb la qual treballen amb els seus animals, Graciela Llorens desitja que: “Tant de bo ens vacunen prompte a tots, que se’n vaja de pressa la Covid, i que es puga tornar a la vertadera normalitat”.

Font: Belén Rivas./

ajudesparentalcoi

 

ua


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *