foradia subscriutegrat

‘Metralla’ el nou treball de Jordi Botella

Una crònica de la Guerra Civil contada per la família Llonch, i que comença a la primavera de 1938

Jordi Botella trau a la llum la seua nova novel·la ‘Metralla’, que segons les paraules de Manel Rodríguez-Castelló: “és una novel·la-assaig sobre la condició humana des de la mirada lúcida i compassiva de l’autor, Jordi Botella. Un exercici literari impecable i vertiginós. La crònica descarnada d’una guerra en què el dolor i la pèrdua van marcar l’esdevenir històric i sentimental d’unes quantes generacions. La novel·la de la guerra que el país necessitava”.

Metralla és la història de la família Llonch, i comença en la primavera de 1938, quan els nacionals són a les envistes de Castelló, i els Llonch decideixen tornar-se’n a la seua ciutat d’origen, Alcoi. És també la història de la resistència antifeixista durant la Guerra Civil contra un exèrcit revoltat, la història de la lluita en favor d’uns ideals i d’un govern legítimament constituït i elegit pel poble, la del dolor de tanta gent innocent i anònima, la de la barbàrie i la repressió sense escrúpols dels vencedors sobre els vençuts. I a més, la de l’exili de tanta gent que va veure escapçada la seua vida per sempre.

En el llibre apareixen alguns passatges sobre la batalla de l’Ebre, el riu Serpis, el front de Llevant i la famosa Línia XYZ de defensa republicana contra les escomeses dels nacionals. També apareixen descripcions dels bombardejos de l’aviació italiana i l’ajuda sanitària internacionals als republicans, com per exemple, l’Hospital Sueco-Noruec a Alcoi.

Des de Lletra Impresa Edicions indiquen que “és molt més que una novel·la, és la crònica humana d’un esdeveniment cabdal de la nostra història i europea, un document sustentat en la bellesa i el bon quefer literari. La solidaritat entre la gent, però també les delacions i les petites traïcions casolanes i familiars, constitueixen un testimoni esfereïdor sostingut en una sensibilitat sublim, la d’un autor, Jordi Botella, que ha sabut llegir la història terrible d’una guerra fratricida, canalla i traïdora. Una crònica memorable contra l’oblit i la ignomínia, per la memòria històrica i la dignificació de totes les víctimes”.

La presentació del llibre tindrà lloc el dia 3 de juny al Centre Cultural d’Alcoi.

Font: Redacció./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *