‘Mi última canción’ un passeig per l’Alcoi de Camilo
Elena Gómez és l'autora d'aquesta biografia artística de Camilo Sesto que repassa la seua història des d'abans del seu naixement, fins a l'any 1976

Com a admiradora i fan de l’artista alcoià, Camilo Sesto, aquesta madrilenya, va pensar que hi havia una necessitat de fer un homenatge al cantant, ja que sols hi havia un llibre sobre ell al mercat. “Jo considerava que el món sencer estàvem en deute amb ell. No podia ser que un artista que va estar 50 anys als escenaris no tinguera cap llibre sobre la seua obra artística”.
Per tal de fer-ho el mateix Camilo va estar guiant-la: “va corroborar tota la informació i va ser supervisada per ell”, explica l’autora, que a més indica que: “a Camilo li caracteritzava una gran senzillesa i proximitat, sempre donava moltíssimes facilitats”. Per a Gómez fer aquest projecte: “ha sigut un autèntic privilegi poder contar la seua trajectòria, a través de el que anava dient, a través de les seues paraules. Però no sols s’ha fet el llibre amb el que ell contava, també hi havia altres testimonis”, i és que la madrilenya ha comptat amb uns 60 testimonis, que han col·laborat amb entrevistes, documentació, i arxiu fotogràfic.
“Em quede amb la sorpresa que ell mostrava davant uns fets que potser no recordava massa, com pot ser per exemple algun expedient militar, anècdotes de companys de l’escola…” recorda de forma emotiva Elena Gómez.
‘Mi última canción’, és un llibre parlant sobre la vida artística de Camilo Sesto, que s’ha hagut de dividir en dos volums a causa de la seua extensió. Entre els dos llibres hi ha més de mil pàgines, i la història de Camilo comença inclús abans del matrimoni dels seus pares, ja que una de les finalitats de l’escriptora ha sigut explicar el context històric en el qual va créixer l’artista, la societat d’eixa Espanya del franquisme, que per al món de la cultura estava molt marcada per la censura: “Ens centrem molt en com era Alcoi en eixe moment, i també com era Madrid quan ell es va instal·lar ací, que és el que li agradava a la joventut d’eixos anys. A més de veure com era la vida de Camilo, també es veu com era Espanya en eixos anys, i crec que és important perquè d’aquesta forma, el llibre no sols els pot interessar als ‘Camilistes’, també el pot comprar la gent que l’interesse la història musical d’eixos anys. Eixa és un poc la idea, que en el llibre hi ha diversos conceptes, que a més del protagonista, també està reflectit com era Espanya social i políticament en aquests anys”. El final del volum 2 finalitza el dia de l’estrena en Madrid del musical ‘Jesucristo Superstar’.
A més de buscar informació, parlar amb persones properes a aquesta primera etapa de Camilo, Elena Gómez coneix molt bé la ciutat d’Alcoi, com ella mateixa confessa, visita la localitat en molts estius, ja que té amics ací, i va estar present en les últimes visites del cantant a la seua ciutat natal, quan va rebre la medalla d’or de la ciutat, quan van posar-li el seu nom a l’Avinguda de l’Alameda Camilo Sesto, i en les Festes de Moros i Cristians, que l’artista va gaudir des d’un balcó de l’Ajuntament.
La biografia, no sols serveix per a conéixer millor els inicis com artista de Camilo, la seua infantesa, o el context històric del moment, ‘Mi última canción’ és també, una guia o un viatge, per aquell Alcoi del passat, ja que es recorren carrers, molts llocs concrets, en els quals ell assajava, anava a l’escola, estava en els amics, o va aprendre a pintar professionalment.
Ja es pot adquirir el primer volum, i molt pròximament estarà disponible la segona part d’aquest homenatge a Camilo Blanes Cortés.
Comenta i participa-hi