foradia subscriutegrat

Exposició dels primers números de la revista Lilia

• La Biblioteca Municipal Central en conserva unes quantes col·leccions procedents tant de fons propis com de donacions de diversos particulars • La biblioteca central d’alcoi exposarà els primers números de la revista Lilia del tercer centenari (1952-1953)

Lilia revista alcoiL’any 1953 Alcoi devia celebrar el tercer centenari de la troballa miraculosa dels lliris del Carrascal. 

Com que Alcoi aleshores no tenia cap prempsa local, la secció de propaganda d’aquesta Junta del Centenari va acordar, gràcies a la suggerència del seu cronista i vocal, el periodista Rafael Coloma, d’editar un butlletí informatiu mensual en el qual es publicarien les notícies sobre els avanços de la celebració del centenari, així com diversos articles sobre la història de la troballa o sobre el mateix paratge de la Font Roja.

Amb aquest motiu es va constituir una comissió anomenada “Junta Central”, també amb la idea de coronar la Mare de Déu i aconseguir el seu nomenament canònic com a patrona de la ciutat.

Aquesta junta estava presidida pel llavors alcalde Enrique Albors, amb l’assessorament dels tres retors de les parròquies de Santa Maria (Amalio Sentandreu), Sant Maure i Sant Francesc (Vicente Torregrosa) i Sant Roc i Sant Sebastià (Cirilo Tormo) i de mossén Miguel Ángel Martín Penalba. La comissió la completava una àmplia representació de la societat alcoiana de l’època.

El primer número d’aquesta revista va veure la llum el gener de 1952, imprés als tallers de “La Victoria”. Se’n van editar 8 números fins a maig de 1953, amb periodicitat al principi mensual i després trimestral. De forma paral·lela i ja properes les dates de la celebració, es va publicar un suplement quinzenal, amb el títol de Centenario, del qual aparegueren quatre números entre l’1 de març i el 17 de maig de 1953.

Hui en dia totes aquestes publicacions són veritables peces de bibliofília. La Biblioteca Municipal Central en conserva unes quantes col·leccions procedents tant de fons propis com de donacions de diversos particulars.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *