foradia mediambient

La Plaça del Llibre, el festival literari en valencià arriba a Gandia

Aquest gran encontre amb el món de la literatura en la nostra llengua se celebrarà per primera vegada a la Plaça Rei Jaume I de Gandia, del 27 al 30 de maig, i compta amb més de 40 activitats programades

Un dels esdeveniments més importants de la literatura valenciana és ‘La Plaça del Llibre’. Fins ara s’ha celebrat a Castelló, València i Alacant, però enguany arriba també a Gandia. La plaça Rei Jaume I de Gandia serà el punt de trobada per als amants de la lectura des del 27 al 30 de maig.

Aquest encontre compta amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

Durant els quatre dies que durarà el festival, els visitants podran descobrir nous títols i gaudir de les més de 40 activitats programades com presentacions de llibres, taules redones, tertúlies, signatures, espectacles infantils o concerts entre molts altres.

Segons ha explicat Jesús Figuerola, president de l’Associació FULL, “és un projecte compartit entre diverses entitats que va nàixer fa nou anys i que ja s’ha consolidat com un gran aparador literari que té com a objectiu vertebrar el territori valencià mitjançant la producció editorial i literària que es realitza a casa nostra. Els encontres que integren la Plaça del Llibre no constitueixen cites aïllades i independents, sinó que formen part d’un mateix univers cultural, d’una mateixa indústria de la paraula escrita”.

Per la seua part, José Manuel Prieto, regidor de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques, ha incidit que la celebració de la Plaça del Llibre a Gandia suposa la consolidació d’aquesta localitat com a punt de referència del mercat editorial i de la lectura en valencià. “Fa setmanes que hem tornat a la presencialitat i, malgrat que l’any passat no va poder ser, enguany celebrarem la Plaça ajustant-nos a les mesures necessàries per a garantir una cultura segura”, ha afirmat el regidor.

Teresa Pascual, vicepresidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, ha remarcat que Gandia es posa al nivell de Castelló, Alacant i València com a capital literària: “Estic molt contenta que el meu primer acte com a vicepresidenta de l’AELC al País Valencià siga la presentació de la Plaça del Llibre de Gandia. Des de la nostra associació treballem per donar visibilitat i protecció els autors en la nostra llengua”.

La cap de servei del Llibre i Biblioteques, de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, Rosa Codoñer ha explicat que aquest esdeveniment s’emmarca en el Pla Valencià del Foment del Llibre i la Lectura i ha celebrat que les institucions donen suport a aquestes iniciatives per a “fomentar l’augment de lectors en la nostra llengua, això és molt important”.

Amb més de 40 activitats programades per a les quatre jornades i més d’una quinzena d’editorials participants, la Plaça del Llibre ofereix gran varietat d’activitats per a tots els públics. Des de tallers infantils com el d’Espantacriatures a càrrec d’Aitana Carrasco el matí del dissabte, fins a teatre infantil com el InfanTICS o la sessió de contes amb Almudena Francés, ambdues organitzades per l’IMAB.

També hi ha programades presentacions i tertúlies destinades al públic juvenil, com ara la taula redona Llegir en temps de Fortnite la vesprada de dijous, o la presentació de Trenquesa, de Lameuapau, també organitzat per l’IMAB.

En la programació adulta destaca la diversitat d’activitats i de gèneres presents: presentacions de novel·les com ‘Llibre de morts’, Jordi Colonques (vesprada de divendres), poesia com ‘La cantata de València’, Rafa Xambó (vesprada de dissabte), assaig com ‘Sumar per a governar-nos’, de Néstor Novell (matí de dissabte) o ‘La bèstia en què cavalquem’, de Ferran Garcia-Oliver; també un club de lectura sobre ‘L’infinit en un jonc’, d’Irene Vallejo la vesprada de dijous, un showcooking el matí de dissabte, xarrades, l’homenatge a Llorenç Giménez amb ‘Contes per a tu’ (vesprada de divendres) i concerts com ara ‘Reversions’, de Jonatan Penalba, com a cloenda la vesprada de diumenge.

A més a més, la Plaça del Llibre treballa per tal d’augmentar la seua accessibilitat a totes les persones. Amb la descentralització i les diverses edicions celebrades al llarg de l’any i també amb dues iniciatives noves: una llibreria virtual, amb la qual s’assegura que tot el món puga tindre accés a la compra de llibres en valencià; i la introducció aquest cicle 2021 d’algunes activitats amb interpretació en llengua de signes, d’aquesta manera s’assegura l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària a tot el món.

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Ajuntament de Gandia i l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (ALEC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. Aquest projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *