Lorena Zamorano: “Hem tingut un repunt molt notable de turisme de proximitat”
La regidora de Turisme i Urbanisme repassa alguns assumptes destacats de les seues àrees, com per exemple com afecta la pandèmia al turisme en Alcoi, o sobre la nova ordenança d'Inspecció Tècnica d'Edificis

- Ara mateixa la situació del Turisme no és la més favorable, però, a principis d’abril va ser el pont de Setmana Santa. Van servir aquests dies per a reactivar el sector en Alcoi?
Sí, va servir. Hem continuat fent la campanya que ja durant l’any passat, quan ens van desconfinar en el mes de juny, promocionava la ciutat, evidentment esdeveniments com a tal no, però tenim molt patrimoni, Parcs Naturals, cultura, i la campanya s’ha fet en eixe sentit perquè entenem que tenim un factor diferencial molt potent ara amb la pandèmia, i és que l’aire lliure, la natura o el turisme actiu, dona sensació de seguretat perquè no hi ha aglomeracions, i ens ha funcionat molt bé durant tot l’any. Pel tancament perimetral de la Comunitat, hem tingut un repunt molt notable de turisme de proximitat.
Aquesta Setmana Santa també s’ha notat, hi ha dades de visites a la Tourist Info, que és l’índex que tenim, encara que no tots van allí, però ens dona un percentatge de si puja o baixa l’afluència, i enguany tenim un 34% més de turistes del País Valencià en la mateixa data en el 2019, un any que va ser molt bo i sense pandèmia. Sí que ha arribat l’oferta d’Alcoi i de l’interior d’Alacant a la resta del País Valencià i sí que ens han tingut com a alternativa. A més, el bons hotel que va difondre la Generalitat també ens han ajudat molt al sector de l’hostaleria i de l’hostalatge i durant aquest temps ha anat bé i s’ha notat un repunt molt gran i ens estem consolidant com una destinació d’interior. Hi ha molt treball més per fer, però les campanyes estan donant resultat i s’està consolidant eixa alternativa al turisme de costa que és el que volem promocionar.
- Has parlat que durant l’any passat s’ha volgut promocionar el turisme de proximitat, ara que ja està arribant l’estiu s’ha pres alguna mesura, o s’ha fet algun projecte per a aquesta temporada?
Hem modificat el lema de la campanya, volem promocionar el tema cultural i patrimonial, perquè també hi ha un sector en la ciutat que ha d’arribar a certa normalitat com els guies turístics, i si sols es promociona la natura, la gent va ahí i no a la ciutat. Aleshores, volem promocionar la ciutat, hem fet valdre el segell de la Capitalitat Cultural que impulsa prou la cultura, i això també és un reclam i, sincerament, Alcoi en estiu no és turístic, cadascú té uns períodes turístics alts o baixos, en la costa l’estiu és el període alt, i per a nosaltres és baix, però no passa res, hem de contar que des de setembre fins a maig és el nostre període alt.
Aquesta campanya sobre el tema cultural volem portar-la fins que comence la campanya de Nadal perquè ens permet difondre molt, des de museus, fins a l’oferta de la ruta modernista, o l’oferta de l’entorn patrimonial industrial. La cultura engloba inclús la gastronomia, la cultura pot abastar molts àmbits, i al final és cultura o natura.
- Un reclam turístic molt important d’Alcoi són les Festes de Moros i Cristians, i un any més no s’han celebrat. Com ha sigut l’impacte d’aquesta no celebració de les festes?
Pff.. Doncs imaginat… Pensa que no és sols el mes d’abril. Allarguem els recursos més potents turísticament com el Nadal, o com les Festes de Moros i Cristians, hem fet valdre eixe recurs i l’hem estirat en el temps creant un producte en el mes de desembre que és Alcoi Ciutat del Nadal. Les festes les promocionem des del mes de març, i les hem allargat inclús a maig, amb les guies, les rutes medievals. Esperem que l’any que ve estiguem en altra situació i espere que sí perquè entenc que estarem tots vacunats, i la cosa serà diferent.
- No sé si estic equivocada, però, Alcoi enguany no participa en FITUR no?
Hem dit que no. Vam tindre una reunió en la Diputació i la proposta era que anaren ells amb els seus tècnics i fera la promoció de tots els pobles, però estar allí tots, amb les precaucions que s’han imposat per l’organització de FITUR, enteníem que érem massa per a estar allí. A més, són tres dies de maig, i normalment la venda de turisme es fa a principi d’any. Ara a escala comercial d’agències està ja tot venut, i tampoc sabem en quina situació anem a trobar-se en estiu, si estarem oberts o no. Entenem que no era el panorama enguany ni l’exposició de les persones que han d’estar allí, per això, enteníem que era més risc que benefici, i vam fer una mesa local de turisme, ho vam comentar amb el sector, i vam entendre que enguany no era moment per a anar a FITUR i que ja hi haurà altre moment per a anar amb condicions de normalitat, i així ho vam decidir. Si podem fer alguna intervenció a escala digital ho farem, però presencialment no.
- Un altre reclam turístic, encara que és prompte per a decidir… Però, s’ha parlat de si es podrà dur a terme d’alguna forma la Fira Modernista? O adaptar-la.
Estem treballant per a poder fer-ho possible. Fem reunions amb les entitats i la idea és poder fer, no el model que anàvem fent, però sí que estem per la labor de fer alguna cosa, i que es comence a veure certa normalitat, que falta ens fa a tots. A escala cultural sí que es podran fer moltes coses, sempre que no anem enrere, però les circumstàncies de vacunació ens dona la impressió que cada volta és millor, i, almenys culturalment sí que es podrà fer alguna cosa. Estem reunint-se i estem veent que podem fer i que no podem fer, i ja anirem anunciant.
- Canviant un poc de regidoria passem a Urbanisme, i és que fa poc temps que s’ha publicat la la nova ordenança d’Inspecció Tècnica d’Edificis, quines novetats presenta el nou document?
Novetats en l’àmbit tècnic no hi ha. El que hem fet és adaptar la nostra ordenança anterior amb la normativa autonòmica que va eixir fa uns anys, ja que no hi havia i per això teníem la nostra ordenança de la ciutat. A l’haver ja una normativa a escala regional, que és molt més rigorosa, el que hem fet és fer una adaptació, i per exemple, en el temps de revisió una vegada has passat la primera revisió, nosaltres el teníem de 5 anys, i la normativa autonòmica el té de 10. Sí que hi ha una novetat que per a mi sí que és important, que és que hem establert una sèrie de distintius, que tenen la mateixa funció que l’adhesiu que et donen en la ITV perquè una vegada se supere la ITE i quan estiga tot correcte, la poses al teu edifici, així tot el món recordarà què s’ha de passar. Això beneficiarà a les comunitats perquè sí que és cert que en ser tant de temps entre una i l’altra es pot despistar. Jo crec que ajudarà a tots a fer eixe seguiment en el manteniment dels edificis, perquè ja hem vist que és una qüestió que té importància i ja no pels edificis, sino per la seguretat dels que viuen dins i fora. És una cosa que afecta la ciutat, i l’Ajuntament va a ser molt rigorós, i és cert que als últims anys no s’ha fet perquè veníem d’un període de crisi econòmica, la gent ha patit problemes econòmics, però clar, hem tingut l’experiència de la borrasca Glòria que ha sigut jo crec devastadora per a la ciutat i no podem consentir que torne a ocórrer una desgràcia així i és responsabilitat de tots.
- S’han plantejat algun tipus d’ajudes o subvencions perquè la gent puga fer front a possibles reparacions?
A la part de què hem modificat eixa ordenança, d’ací a poc temps eixiran ajudes per a la rehabilitació, a part de les que ja estan de Generalitat que ja es poden sol·licitar. L’Ajuntament traurà una línia de subvencions a banda de la qual ja hi ha de les façanes, per a la rehabilitació d’edificis del Centre històric que és el nucli més afectat, i per la falta de manteniment de molts edificis durant molts anys, així que anem a focalitzar aquesta primera convocatòria al centre, amb una dotació de 100.000 euros. Farem publicitat perquè la gent s’adone i puga sol·licitar-les. No és només anar legislant i posant normatives, també hem d’entendre que s’ha d’ajudar a la gent perquè puga fer-ho, però sí que és cert que la gent ha de ser responsable, com a propietaris.
- També hi ha ajudes per a les inspeccions?
En les inspeccions s’ha de contractar a un tècnic perquè faça l’informe, però ja fa anys que la Generalitat té una ajuda per a pagar a eixe tècnic, però les comunitats no solen demanar eixes ajudes i sí que està subvencionat.
De totes maneres, això en una comunitat de propietaris no suposa quasi cost, ja que es paga entre tots i no és un cost elevat que no es puga assumir. El que és més costós són les obres que hages de fer a costa d’aquest informe. Però l’informe podrien ser entre 300 o 400 euros a repartir entre la Comunitat, i això no suposa tampoc un cost que impedisca que es facen eixes inspeccions, però, tot així hi ha subvencions.
- Has mencionat la borrasca Glòria. En gener de 2020 van ocórrer aquests fatídics episodis de les cases que van caure al centre. Des d’aquest moment des de l’Ajuntament es van fer una sèrie d’inspeccions, quina és la valoració que s’ha tret d’ells?
Setmanes després de la borrasca ens va ajudar l’Institut Valencià de l’Edificació a fer una inspecció ràpida, va ser visual, ja que l’obligació no és de l’Ajuntament, nosaltres no fem les inspeccions, l’informe l’ha de fer la mateixa comunitat, que ha de cridar a un tercer i presentar un informe, però, l’Ajuntament en aquest cas el que va fer, visualment, ja que en alguns d’ells no es podia ni accedir, és veure les condicions. Vam veure quants estaven en situació de perill extrem, i es va notificar el desnonament per part de l’Ajuntament, es va notificar als que estaven en nivell verd, als que tenien l’ITE per passar, a altres que havien d’executar obres d’emergència, i ja s’han fet, eixa és la revisió que es va fer del centre.
Es va evidenciar que a conseqüència del que va passar, molta gent s’ho va prendre seriosament, i voluntàriament va presentar les inspeccions dels seus edificis, la gent es va menejar molt i es van fer molts expedients i s’ha de reconéixer que va ser molt lamentable el que va passar, però la gent va veure l’envergadura que pot arribar a tindre no fer les coses com toca en els edificis, i la gravetat a la qual pot arribar la cosa. Crec que moltes finques es van posar les piles i ho van fer. Hem de seguir sensibilitzant a la gent en el manteniment, i que nosaltres ens hem marcat que estiga tot al dia.
Comenta i participa-hi