lasarga mediamborganica

Entrevista a l’Alcaldessa de Cocentaina: Mireia Estepa

Amb 29 anys, Mireia Estepa és la primera alcaldessa de Cocentaina. A més, és regidora de Participació, Benestar Social, Educació i transparència. Parlem amb ella de les Festes de Cocentaina i aprofitem per comentar els principals temes de l’actualitat del poble

mireia estepa alcaldessa de cocentaina

s’han invertit 40.000 € en eliminació de barres arquitectòniques per adaptar el poble”

 • Compleixes el teu primer any de govern com alcaldessa, com ha sigut l’experiència?

Amb els seus dies bons i els seus dies roïns. Hi ha molta pressió, perquè tens a tots els grups polítics en contra esperant que faces alguna errada. També un alt nivell d’exposició pública. Amb un nivell d’exigència personal molt alt. Però molt satisfeta perquè cada dia és diferent. És una oportunitat per aprendre, perquè toques tots els palos. Una oportunitat per al creixement personal.

 •  Arriben ja els dies de Festes…

Els dies grans de festa comencen amb el 12 d’agost, la nit de l’olla. Eixe dia ja es canta l’himne des del palau i és molt bonic. Eixiran totes les filaes. Després els tres dies grans: El dissabte 13 l’entrada i després el trasllat de Sant Hipòlit. I el dia de l’alardo.

 • Novetats respecte anys anteriors?

No, s’ha conservat el mateix format. Possiblement l’any que bé hi haja novetats perquè canviarà la junta de festes.

 • Per ressaltar alguna cosa, l’ambaixada de les tomaques, per exemple?

Sí, és un acte prou peculiar. Es monta una enviscada important (entre riures). És com la tomatina però a xicoteta escala. Però l’entrada és l’acte que més gent atrau. També la nit de l’olla, que es canta l’himne, després se sopa olleta i ixen totes les filaes. I a les sis del matí la Diana, que és un acte molt emblemàtic perquè el lloc on es realitza és molt recollidet, cap poqueta gent i la música té molt bona ressonància.

Ací la dona està completament integrada”

 • Ací no teniu problemes d’integració de la dona en la festa, com en Alcoi, veritat?

No, ací la dona està completament integrada. Qualsevol dona pot fer qualsevol paper. De moment crec que ha eixit una dona fent de capità, no hi ha costum. Però tot arribarà, si no es fa és perquè no volen.

 • Espereu que vinga molta gent de fora?

S’atrau molta gent sobretot de costa, estrangers, anglesos… a Cocentaina tenim una comunitat establida d’anglesos i sempre s’atrauen a més. Jo espere que hi haja més volum de negoci que l’any passat. En Cocentaina tenim una peculiaritat i és que pots veure l’entrada mentres sopes o et prens algo en una terrasseta. Hi Ha hagut anys molt durs que no veies tantes tauletes i tanta gent eixint a festes. Aquest any està prou més compensat.

 • Canviant de tema, què s’ha fet durant aquest any de govern?

S’han millorat les gestions internes, és una cosa que no es veu però porta molta faena i és necessari. I després, a nivell d’obres, que és més visual, amb el romanent, s’han invertit 40.000 € en eliminació de barres arquitectòniques per adaptar el poble a les persones amb discapacitat funcional. Millores en l’escoleta infantil. Millores en els polígons industrials. En la senyalització…

 • A Cocentaina no teniu deute públic, teniu romanent, quin és el secret?

Tenim una molt bona herència de la gestió dels anteriors alcaldes. També tenim els pressupostos molt ajustats per quadrar el balanç a zero. I no pressupostem despeses que no puguem afrontar amb els diners que tenim. És un ajuntament que no té molts crèdits bancaris.

 • Molta gent està rebent les ajudes socials per exclusió a Cocentaina?

L‘any passat es van donar ajudes d’emergència social al voltant de 247 famílies. N’hi ha persones que estan travessant una situació econòmica complicada. En aquest sentit sí que estan en risc d’exclusió social. Però tenen un entorn totalment normalitzat. Tenen educació bàsica, algunes superiors. Per a alguns les ajudes són transitòries, però altres estan dins d’un cicle viciós, perquè és difícil que digues ‘me’n vaig a una fàbrica a treballar huit hores per cobrar el mateix que cobre venent marihuana i amb les ajudes’. Així i tot està treballant-se.

mireia estepa cocentaina 1

“Ser alcaldessa és una oportunitat per al creixement personal”

 • La policia local ha rebut recentment un reconeixement pel treball fet en quant la violència masclista…

El Grup Minerva va nàixer de la policia en coordinació amb Benestar Social i aquest any ha rebut el reconeixement públic. Estem molt contents. Quan salta l’alarma de violència cap a alguna dona tot el mecanisme es coordina, Benestar Social, Sanitat, a través de la policia, perquè la dona estiga la més segura possible.

 • Vau tindre recentment alguns problemes amb el pagament del IBI per part d’alguns veïns…

Va ser una revisió cadastral. El Ministeri va enviar les cartes fa sis mesos, però quan un no l’ha lleig li ve la sorpresa. A més, el llenguatge no s’entén, van ser persones majors les afectades… Al meu iaio li va aplegar i em va preguntar, ‘això què és? La gent no va llegir que se li cobraria amb caràcter retroactiu. Però és una decisió que no depén de Cocentaina. De fet prompte es farà també a Muro i a Alcoi. El responsable és el Ministeri d’Hisenda. No s’entén i no ho compartim, però no depén de nosaltres.

 • És el primer any que es realitzen a Cocentaina els pressupostos participatius, han sigut prou exitosos, veritat?

Jo estic molt contenta perquè la participació ciutadana costa posar-la en marxa. Hi ha moltes coses per millorar perquè la primera vegada no es pot fer perfecte. Es van presentar dinou propostes de les quals deu eren viables. Van participar 264 persones. Per a l’any que ve farem per votar en línia i esperem que participe més gent. També treballarem aquest tema en les escoles per educar en la cultura de la participació.

 • Quines mesures aprovades es realitzaran?

El més votat va ser la campanya d’esterilització dels gats, que va ser una iniciativa de l’associació Respectem-nos. Es va votar la realització de la passarel·la, però ja es va explicar que no es podria fer perquè costa 300.000 € i els pressupostos participatius tenen destinats 25.000 €. La repoblació d’arbres de la falda i de la pujada a la pujada castell. I algunes més.

Font: Rodrigo Paños./

ajudesparentalcoi

 

ua


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *