foradia subscriutegrat

Internet contamina

Mirada al món per Ester Jordà

Internet contamina, sí, com qualsevol altra indústria, internet també té la seua empremta ecològica sobre el planeta. El seu consum suposa un impacte mediambiental a milers de quilòmetres de les nostres llars, on es troben els centres de dades, estructures que emmagatzemen tota la informació en línia que es transmet a través de les xarxes.

El manteniment energètic d’estos sistemes implica un consum d’aigua, terra i diòxid de carboni que fins ara ha sigut subestimat. No hem d’oblidar que eixes infraestructures requerixen electricitat per a funcionar, la qual cosa contribuïx al canvi climàtic. 

Es diu que el pressupost de carboni que cada persona té a l’any és d’unes dos tones de CO2 i un 1 % l’estàs utilitzant, simplement, enviant correus electrònics (cada correu electrònic es calcula que contamina un valor mitjà de 10 grams de carboni)

A principis de 2020, just abans de la pandèmia, se sap que les emissions globals de diòxid de carboni produïdes per internet ja havien aconseguit el 3,7 % del total de les emissions globals de CO2.

Teletreball, videocridades, compres on line, jocs, recerques en internet, enviament de correus electrònics i ‘streaming’ generen un impacte ambiental creixent a través del trànsit de dades. I és este últim, el ‘streaming’, el que genera una de les majors petjades de carboni a nivell domèstic per la gran transferència de dades que suposa veure sèries o pel·lícules ja que necessita descarregar moltes dades que ocupen una enorme quantitat de gigues transferits. Es creu que el 80% del total de trànsit de dades en internet correspon precisament al streaming. I això sense comptar amb l’arribada de la pandèmia perquè quan van començar amb els confinaments, vam començar amb les videocridades. Només una hora de videoconferència emet entre 150 i 1.000 grams de diòxid de carboni. Per comparar, quatre litres de gasolina usats per un automòbil emet prop de nou grams.

Però no sols la indústria d’internet consumix CO2, també consumix aigua i també terra. L’ús global d’internet podria implicar 2,6 bilions de litres d’aigua a l’any comptant l’aigua utilitzada per a produir l’electricitat que fa funcionar els centres de dades i les xarxes de transmissió. I per descomptat també hi ha una empremta de terra per a l’ús d’internet que es calcula en els 3.400 km2, no oblidem que és necessari el terreny per a construir i mantindre centres de dades i  les xarxes de transmissió.

És possible minimitzar el nostre impacte? Es calcula que si es deixara la càmera apagada durant una cridada on line es podria reduir la seua empremta en un 96 %. I la transmissió de contingut en definició estàndard en compte d’alta definició també podria reduir l’impacte en un 86 %. Altres gestos són esborrar correus, tancar les pestanyes que no uses del navegador, no gastar el buscador per a anar a pàgina que ja coneixem, comprimir arxius que envies, desactivar notificacions i aplicacions del mòbil que no utilitzes… en general, gestionar bé les dades que necessites.

Font: Ester jordà./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *