foradia subscriutegrat

La Colla Ecologista La Carrasca alerta que va augmentar la contaminació per l’onada de calor

Segons indiquen, el dissabte 14 d'agost, l'estació de mesurament Verge dels Lliris va superar el nivell de 180 micrograms d'ozó troposfèric per metre cúbic d'aire

Durant la primera setmana de la segona quinzena d’agost es va viure una intensa onada de calor en gran part de la península Ibèrica. Aquest fet ha provocat un gran increment en els nivells d’ozó troposfèric, per efecte combinat de les elevades temperatures i les emissions contaminants del trànsit motoritzat i el transport marítim.

Concretament, segon informen des de la Colla Ecologista La Carrasca, entre els dies 10 i 17 d’agost al País Valencià, Catalunya, Andalusia, Castella la Manxa i la Comunitat de Madrid s’han produït vint-i-cinc superacions de llindar d’informació a la població establert per la normativa per a l’ozó, que està fixat en 180 micrograms d’ozó per metre cúbic d’aire.

Superar el llindar d’informació obliga les autoritats autonòmiques a informar immediatament, de manera clara i comprensible, sobre els nivells registrats i les mesures que vages a adoptar-se. Avisar és important per tal d’advertir a les persones més sensibles per la contaminació atmosfèrica perquè es protegisquen evitant els esforços físics i els exercicis a l’aire lliure en les hores centrals del dia i la vesprada.

Aquestes superacions, al País Valencià es van registrar el dia 13 a Sagunt i el dissabte 14 a Alcoi, informen des de la Carrasca. En la nostra ciutat, l’estació de mesurament ‘Verge dels Lliris’, situada al barri de la Zona Nord, el nivell de contaminació per ozó va arribar als 197.

L’organització ecologista critica que: “no tenim constància que la Generalitat Valenciana, ni cap altra administració, hagen informat adequadament sobre eixes superacions del llindar d’informació a Sagunt i a Alcoi, la qual cosa suposaria un incompliment de la legislació”.

Per a la Colla no té sentit “destinar recursos públics per a controlar els nivells de contaminació si quan es superen els nivells no s’informa correctament a la població”.

En gener de 2021 Ecologistes en Acció del País Valencià, organització de la qual forma part La Carrasca d’Alcoi va presentar al Tribunal Superior de Justícia Valencià una demanda contra la Generalitat per “no elaborar i aplicar plans de millora de la qualitat de l’aire davant dels incompliments reiterats dels valors objectiu de contaminació per ozó troposfèric”. S’espera que la sentència es dicte als pròxims mesos.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *