Carmelina Sánchez-Cutillas és recordada per tot el territori Valencià
L'Acadèmia Valenciana de la Llengua va decidir que 2020-2021 seria l'any d'aquesta escriptora nascuda en Madrid, però que va fer un gran treball per la literatura de la nostra llengua

En gener de 2020 l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va decidir que eixe mateix any seria l’any de Carmelina Sánchez-Cutillas, però, a causa de la situació que va provocar la pandèmia, no es van poder dur a terme totes les activitats que estaven previstes per tal de fer homenatge a aquesta escriptora tan important en la nostra llengua. Així que, des de la mateixa acadèmia es va decidir ampliar aquest any a 2021.
L’objectiu és difondre la figura i l’obra de l’escriptora valenciana i per això, compten amb la col·laboració del Col·legi Oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana, Amical Wikimedia i Wikimedia Espenya.
Carmelina Sánchez-Cutillas va nàixer a Madrid en 1921, però quan era menuda va traslladar-se a viure a Altea. Va estudiar Filosofia i Lletres a la Universitat de València, i es va quedar a viure a la capital. En la seua trajectòria hi ha col·laboracions en mitjans de comunicació valencians, ha publicat estudis sobre història i literatura medieval, ha escrit poesia, o incursions en la novel·la, on va aconseguir el seu major èxit, ‘Matèria de Bretanya’, història que transcorre en Altea.
Precisament en Altea va inaugurar-se l’exposició itinerant ‘Carmelina Sánchez-Cutillas. Des de les fronteres del silenci’, una mostra que està viatjant per diferents racons de la geografia valenciana, com València, Ondara, Ontinyent, Alcoi, Vinaròs, Paiporta o Sueca, entre molts altres, i que permet descobrir la vida de la ‘poeta rebel’.
Un altre dels projectes importants que deixa l’Any Carmelina Sánchez-Cutillas, és la creació imminent del Centre d’Interpretació dedicat a l’escriptora, que tindrà una Aula Didàctica de Cultura Contemporània que té com a finalitat, “promoure i fomentar l’aprenentatge sobre la vida i l’obra literària” de Cutillas. El centre s’instal·larà en l’edifici Villa Gadea d’Altea, lloc on va viure aquest referent de les lletres valencianes.
Aquest projecte estarà dirigit per una comissió tripartida formada per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, l’Ajuntament d’Altea, i la Càtedra Enric Valor de la Universitat d’Alacant.
Comenta i participa-hi