foradia subscriutegrat

L’alcalde d’Alcoi proposa a Antoni Miró com a Fill Predilecte d’Alcoi

A més, en la Junta de Portaveus també ha proposat que l'artista alcoià reba la Medalla d'Or de la ciutat

En l’última Junta de Portaveus, l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, va anunciar la proposta que l’artista Antoni Miró, fora declarat Fill Predilecte i Medalla d’Or d’Alcoi. Ara es farà un escrit argumentant perquè mereix aquests reconeixements.

Seguidament, la Comissió de Serveis farà una primera votació, i després, i abans del Ple Municipal, hi haurà un temps perquè les persones interessades, tant a títol individual, com col·lectiu puguen fer les seues aportacions i adhesions a la ponència, que serà llegida per l’alcalde en el Ple Municipal on es lliuren aquestes distincions.

“Sense cap dubte, Antoni Miró mereix aquest reconeixement, no només per la seua trajectòria artística en diversos àmbits com la pintura, l’escultura, el cartellisme, la ceràmica, o el dibuix; també per la seua tasca per fomentar la cultura. És un artista amb majúscules i com ell mateix es defineix, un treballador de l’art. Miró és un gran representant de la nostra ciutat”, ha argumentat Toni Francés.

Antoni Miró va nàixer en Alcoi en l’any 1944. Actualment viu i treballa al Mas Sopalmo. En l’any 1960 va rebre el primer premi de pintura de l’Ajuntament d’Alcoi, i en 1965 va realitzar la seua primera exposició individual, i va fundar el Grup Alcoiart. En 1972 també va ser fundador del Gruppo Denunzia a Brescia (Itàlia).

Miró ha fet multitud d’exposicions dins i fora d’Espanya, i han sigut molts els premis que ha rebut durant la seua carrera. L’artista a més és membre de diverses acadèmies internacionals.

La seua obra està dins del realisme social, però s’inicia en l’expressionisme figuratiu, com una denúncia del patiment humà. Des de finals dels anys 60 va mostrar un gran interés pels temes socials que el van conduir a un neofigurativisme amb un missatge de crítica i denúncia que als setanta s’identifica plenament amb el moviment artístic anomenat crònica de la realitat, inserit dins dels corrents internacionals del pop-art i del realisme, prenent com a punt de partida les imatges propagandístiques de la nostra societat industrial i els codis lingüístics utilitzats pels mitjans de comunicació de masses.

Algunes de les seues sèries són ‘Les Nues’ (1964), ‘La Fam’ (1966), ‘Amèrica Negra’ (1972), ‘El Dòlar’ (1973-1980), ‘Sense Títol’ (2001-2013), i des del 2014 ‘Sense Sèrie’. En totes elles es rebutja tota classe d’opressió, i clamen per la llibertat. La seua obra està en nombrosos museus i col·leccions de tot el món, i compta amb una bibliografia abundant que estudia el seu treball exhaustivament.

Cal destacar la Creació de la Càtedra d’Art Contemporani Antoni Miró, que té com a objectiu promoure, contribuir al coneixement i a la difusió de l’art contemporani, especialment valencià. Aquesta càtedra està duta a terme per la Universitat d’Alacant, juntament amb Antoni Miró, l’Ajuntament d’Otos, i l’Ajuntament d’Alcoi. És un nucli de reflexió, debat, recerca i divulgació en el camp de l’art plàstic contemporani, això com de les seues relacions amb el pensament i amb la resta de manifestacions artístiques, com la literatura, música o cinema.

La medalla d’Or l’han rebut personalitats com Camilo Sesto, Ricardo Senabre, Isabel-Clara Simó, Juan Gil Albert, Ovidi Montllor, Amando Blanquer, o Ramón Castañer, entre d’altres. I atorgada a títol col·lectiu a la Universitat Politècnica de València, Assemblea local de la Creu Roja o el Cos de Bombers d’Alcoi, i recentment al Círculo Industrial.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *