foradia subscriutegrat

Oliva tindrà un Memorial a les persones represaliades pel franquisme

Les obres per a construir aquest memorial han començat i reflectirà el nom de 71 persones assassinades en la postguerra

Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament d’Oliva ha visitat les obres per a la construcció del Memorial a les Víctimes del Franquisme, Juntament amb el tècnic de l’Ajuntament Vicent Mayans, i l’arquitecte i l’autor del projecte, Pep Colomar.

Els treballs s’han començat amb l’excavació de la fossa en la qual es construirà el monument, en el qual es reflectiran els noms de les 71 víctimes. Escrivà ha explicat que: “En aquesta excavació s’allotjaran les pedres que figuraran les restes òssies que ixen a la llum. I en unes plaques metàl·liques d’acer autopatinable, figuraran els noms, tot formant una escala sobre el monument, que busquen a una finestra oberta a la llum. El disseny és senzill, i amb alt valor simbòlic”.

Colomar ha fet aquest projecte de forma desinteressada, ja que el va donar a l’Associació de Familiars de Represaliats/des del Franquisme a Oliva, i l’associació el va posar a disposició de l’Ajuntament, perquè el govern local el materialitzara.

Vicent Mayans, l’arquitecte de l’Ajuntament, ha comentat que els treballs han començat d’acord amb el que s’esperava.

Josep Escrivà ha comentat que: “El Memorial a les víctimes del franquisme és una demanda històrica dels familiars dels represaliats, que ha tingut relleu de pares a fills i nets. Des de l’inici de la democràcia, ja fa més de quaranta anys, que els familiars de les persones represaliades pel franquisme han estat sol·licitant la seua construcció a les diverses corporacions, independentment del color polític. Ara que s’està materialitzant, Oliva fa un gran pas cap al reconeixement de les víctimes de la repressió dictatorial, i el nostre municipi també fa un gran pas cap a la qualitat democràtica i la tolerància”.

71 persones assassinades en la postguerra, entre les quals figuren dues dones que eren ames de casa i van ser afusellades, una amb 25 anys i l’altra amb 65; 15 homes amb filiació política coneguda, vinculada als moviments sindicals o polítics d’esquerra, i 54 homes sense filiació manifesta.

El regidor ha comunicat l’inici de les obres a Teresa Llopis, presidenta de l’Associació de Familiars de Represaliats/des del Franquisme a Oliva, que ha rebut la notícia amb molta alegria.

Font: Redacció./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *