foradia subscriutegrat

Guzmán Bernabeu: “Amb els alcoians és molt fàcil proposar, i la gent d’Alcoi s’ho ha pres molt seriosament”

Una de les persones que millor coneix la trajectòria de com ha funcionat la Fira Modernista és Guzmán Bernabeu, membre del Grup de Recreació Modernista, i ara també president de l’Associació Nacional d’Entitats Modernistes

Cada vegada el certamen de la Fira Modernista està tenint més importància, més rellevància i més participació de les entitats i associacions, però també de la ciutadania en general, que sobretot, al cap de setmana, ix al carrer amb les seues vestimentes i trasllada a Alcoi a principis del segle passat.

Per a Guzmán Bernabeu, de Grup de Recreació Modernista d’Alcoi, i a més, president de la recent Associació Nacional d’Entitats Modernistes (ANEM), que la Fira haja funcionat és perquè “Amb els alcoians és molt fàcil proposar, i la gent d’Alcoi s’ho ha pres molt seriosament”, i indica que a l’hora de fer un gran esdeveniment tenim referències com les Festes de Moros i Cristians o la Cavalcada dels Reis Mags, i afegeix que per a qualsevol acte d’aquest tipus “nosaltres no es disfressem, nosaltres ens vestim”.

A més, subratlla que, “un dels grans èxits de la Fira Modernista, i de què funcione tan bé, és que per a participar no fa falta apuntar-se a una entitat, és cert que si vols participar en els actes que s’organitzen des de les associacions si, però si no, en eixos dies no hi ha barreres socials, cadascú pot participar com vol, pot vestir-se i pot gaudir”.

Aquesta època va ser important per la nostra ciutat “Alcoi era una potència, era com una capital més i estava al capdavant en molts àmbits, com la indústria. En aquesta època a més, va arribar aquest corrent artístic que també va ser molt rellevant”.

Però, la nostra ciutat no és l’única a Espanya que celebra la Fira Modernista, i per tal de compartir experiències, s’ha creat ANEM. Durant el confinament, diferents presidents d’associacions modernistes i ajuntaments, van unir-se i van reinventar-se per a continuar apropant aquesta part de la història, a partir d’aquest moment es va decidir estar tots junts en una única associació, que segons ens ha comentat el seu president, “té uns objectius molt ambiciosos”. I és que volen treballar tots junts en projectes, com exposicions itinerants, per tal d’anar coneixent-se i compartint les seues experiències. Per als pròxims quatre anys, la seu de l’Associació Nacional d’Entitats Modernistes, està ubicada a la seu de l’Associació Cultural Samarites, que durant la pròxima setmana modernista acollirà a representants d’altres entitats de ciutats com Terol, Carcaixent, Sueca, Novelda, Terrasa o Cartagena.

Guzmán Bernabeu, ens ha avançat que ANEM té preparades algunes sorpreses per a la Fira, i pel que fa al Grup de Recreació Modernista, s’han preparat dos activitats; una d’elles una exposició a la Casa de la Cultura, que tindrà com a protagonistes les postals que els industrials de l’època enviaven; l’altra activitat serà un concert al Teatre Calderón, en el qual gràcies a l’Orquestra Simfònica Alcoiana, i a les coreografies del Ballet de Virginia Bolufer, els assistents gaudiran en primera persona de l’estrena mundial d’una peça que no s’havia gravat mai.

El president d’ANEM, encara que demostra les seues ganes per tornar a celebrar el certamen, també recorda que “hem d’anar molta precaució. L’alegria ha de continuar, però amb totes les mesures, ja que continua la Covid-19. Hem de continuar vivint, i treballant, i encara que enguany no participe la mateixa gent que en altres anys, totes les activitats estaran controlades amb les mesures, i tot funcionarà molt bé”.

“La Fira Modernista està funcionant molt bé, és veritat que hi ha coses que es poden millorar any rere any, però funciona, i volem que continue així, perquè és un impacte econòmic per a la ciutat. Enguany farem el que es podrà, però per a l’any que ve ja tenim sorpreses molt importants, i esperem que puguen fer-les, i eixir al carrer i gaudir de la Fira Modernista, d’Alcoi i de la història de la nostra ciutat. Tant de bo arribem a durat tant com els Moros i Cristians o la Cavalcada”, ha conclòs Guzmán Bernabeu.

Font: Belén Rivas./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *