foradia

L’Atzúbia – Forna. La màgia del passat i la història amb les coves i el castell de Forna

Descobrim l’interior de la Marina Alta

L’Atzúbia és un xicotet municipi característic per les seues cases blanques, situat a la província d’Alacant, a les Valls de Pego, als peus de la Serra de Gallinera i la Serra Negra. Encara que hi ha evidències de què la població va nàixer en època dels ibers i dels romans, el seu origen és àrab. Actualment aquest municipi compta amb dos nuclis de població: l’Atzúbia i Forna, en aquest segon està ubicat uns dels seus principals atractius, el Castell de Forna.

Aquest és un palau del segle XV, amb vincles als Cruïlles, com a senyors de la Baronia de Forna. Es tracta d’un castell feudal que va crear-se després de la conquesta de Jaume I d’Aragó, i de la incorporació dels territoris al sud del Xúquer al Regne de València. L’edifici té una planta regular, amb quatre torres quadrades, als seus angles. Una de les joies més importants d’aquesta fortificació és que té un dels millors conjunts de grafits de tota Espanya. Alguns d’aquests dibuixos que es poden trobar a les parets del castell són ‘Marina amb Navilis’, ‘El guerrer i el paó’, ‘El guerrer amb cimera’, ‘Justa o torneig’, o ‘Home amb les mans alçades’, entre molts altres.

A més d’aquest monument, hi ha altres llocs d’interés com l’Església de Sant Vicent Ferrer, l’Església de Sant Bernat de Forna, o les fonts morisques, que porten aigua des de la serra.

I pel que fa a la cultura, actualment es pot visitar l’exposició de Luis Gallego i Toni Ortolà, a l’Adsubian Gallery.

Però no tot és patrimoni en l’Atzúbia i Forna, també compten amb una orografia perfecta per a practicar qualsevol activitat a l’aire lliure i estar en contacte amb la naturalesa, com per exemple, el cicloturisme o el senderisme. Entre els seus paratges destaquen el Tossal del Llop, la Serra de l’Orxa, la Serra de la Safor, la Cova de Bassiests, i la més coneguda, la del Canelobre. Des del poble es poden fer diferents rutes cap al Castell de Gallinera, Benirrama, Forna, Camí Antic, Vilallonga, Les Comes, Pego, el Carritxar, l’Asmeita o la Vall d’Ebo.

Font: Belén Rivas./


bigdata

subscriutegrat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *