foradia subscriutegrat

Canvis a les prestacions en 2022 aprovats en els pressupostos de l’estat

Article per Jaume Brotons, Membre del Grup No+Precarietat Alcoià-Comtat

De mica en mica anem contemplant una sèrie de canvis significatius encara que insuficients en certs indicadors que poden millorar o alleujar la vida de moltes persones, sobre tots les més vulnerables i en risc de pobresa. Per exemple l’IPREM l’Indicador de Preus de Renda d’Efectes Múltiples, que serveix de referència per a molts subsidis i ajuts. Es té en compte per cobrar el Subsidi d’atur, o aconseguir un advocat d’ofici, Beques, bo elèctric, ajuda per a habitatges, etc. Està previst que aquest índex pugi el 3% fins a 579,02 €, i per exemple el subsidi de molts aturats ho farà fins a 463,21 € (80% de l’IPREM). subsidis d’atur que afecten molts col·lectius, especialment els majors de 52 anys. Durant 15 anys gairebé no ho havia fet.

Pujaran les Pensions Mínimes i les No Contributives un 3%, Insuficient, però és un camí per anar millorant les pensions més baixes. També afectarà a l’Ingrés Mínim Vital, que el mínim per a una persona passa de 469’92€ a 484,01€. Les Rendes Mínimes com la Renda Valenciana d’Inclusió es revaloritzará conforme a l’IPC (ja no ho fa lligada a l’SMI el Salari Mínim Interprofessional), la pujada per a la Renda Valenciana en la seua modalitat més general serà de 17,32€ des dels 693€ actuals fins als 710,32€, i sense comptar l’ajuda a l’habitatge que en el seu cas també contempla aquesta Renda.

Està previst continuar pujant l’SMI Salari Mínim Interprofessional que s’ha incrementat en els darrers anys un 96% fins a situar-se en els actuals 965€, i acostar-se al 60% del salari mitjà a Espanya (actualment en 2038€) en les pujades que es produeixin els dos próxims anys, cosa que podria superar l’SMI els 1200 € a finals del 2023.

Altres mesures socials encara que tènues però importants, com l’ajuda a menors d’edat, es pujaran en 100 € mensuals automàticament als perceptors de l’Ingrés Mínim Vital que tinguin a la Unitat familiar un menor de tres anys, 70 € als d’entre 3 i 6 anys i 40€ als d’entre 6 i 18 anys, aquesta pujada també està prevista per a famílies vulnerables encara que no siguin perceptores de l’Ingrés Mínim Vital.

En el debat d’aprovació dels Pressupostos de l’Estat al Parlament, s’estan incorporant algunes millores, per exemple pujar l’edat de la prestació de fill a càrrec amb discapacitat que no arribi al 65% i superior al 33%, dels 18 anys als 23 anys. Algo es algo, encara que aquesta hauria de ser permanent fora de l’edat que fos.

Les Ajudes a les famílies amb problemes mentals, la millora dels Ajuts al Bo Social Elèctric i Térmic, les noves quanties en les Beques universitàries, la creació de noves places educatives infantils de 2 a 3 anys, etc, són altres de les millores que es veuran el 2022.

Els pensionistes gràcies a l’acord basat en el Pacte de Toledo veuran pujar les pensions en un 2`5% segons l’IPC interanual (Desembre 2020 a Novembre de 2021). Es cobrarà també la famosa “Pagueta”, entorn posiblement al 2,1% i será per última vegada perqué ja no es farà amb la previsió d’inflació sinó amb l’IPC de l’any anterior, aixi per a una pensió de 1000 €, uns 21 €, ia això cal aplicar-hi el 2,5 % d’IPC de 2022. Imaginem- nos si estiguéssim ara amb un Govern del Partit Popular i amb la seva Reforma de les

Pensions, sería la pujada del 0,25% i no del 2’5% amb la consegüent pèrdua del poder adquisitiu. Per exemple en el cas esmentat de una pensió de 1000 € pujarà el 2022 46,50€ en total, i amb la llei del PP hauria pujat 2`5 € o sigui el 5,37 % del que es revalorarà el 2022. Sumant la desviació prevista de l’IPC per la inflació ( 2’1% previst) i la pujada de les pensions una vegada consolidada la “pagueta” i se li aplique el 2’5%, els pensionistes podran veure augmentades les seves pensions en un 4,6% respecte a 2021.

En definitiva es pot dir que els Pressupostos de l’Estat del 2022 són uns Pressupostos Socials, i van per bon camí malgrat els cants catastrofistes de la Dreta i l’Extrema Dreta. Es veritat que s’han d’anar millorant les ajudes a les persones i famílies vulnerables que arran de les diverses crisis econòmiques i de la Pandèmia s’han empobrit els darrers anys, augmentant a Espanya considerablement el nombre de persones en pobresa severa i en risc de pobresa. És la tasca pendent.

Font: Jaume Brotons, Membre del Grup No+Precarietat Alcoià-Comtat. Alcoi a 2 de Desembre de 2022./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *