foradia elgrat

VA COM VULL, COM VOLEM

Reportatge per Amàlia Garrigós

La XVI edició dels Premis de la Música, Ovidi Montllor, es va celebrar recentment al Teatre Capitolio de Godella, l’Horta Nord, amb l’actuació de X-Fanekaes i la presència del President de les Corts Valencianes, Enric Morera.  Es tracta d’una convocatòria que inclou tretze categories estilístiques i dos guardons honorífics. 

Amb pocs recursos econòmics i gràcies al treball voluntari dels seus membres i al suport de l’Àrea de Cultura de la Diputació de València s’ha pogut realitzar la gala i el cicle de #COMcerts amb una vintena d’actuacions. ‘Va com vull, com volem’, en homenatge a una de le cançons emblemàtiques d’Ovidi, és el lema d’aquesta edició i de la campanya d’afiliació al Col·lectiu de Músics i Cantants del País Valencià, perquè com més seran, més faran per la música valenciana. 

Un talent emergent ha estrenat la seua carrera musical a l’escenari dels Ovidi. La Maria, una jove d’Oliva que va interpretar Arranquen vinyes, una havanera d’Alcàsser que l’ha convertit en un fenomen viral amb 150.000 visualitzacions. Àpunt i Canal 33 han emés la gala que podeu trobar a la carta en els seus webs respectius. 

L’acte de lliurament esdevé una àgora pública del sector on els artistes expressen sense embussos el que volen. Enguany ha estat present la censura patida per la formació alcoiana, Tito Pontet, perquè l’Ajuntament de Montanejos va decidir que no actuaven al poble al·legant que canten en valencià. Tots els músics guardonats es van solidaritzar amb els seus companys, un fet que mostra com de necessària és l’existència del COM, nascut en 2005 per a vetllar per la música vehiculada en una llengua minoritzada. Donades les circumstàncies actuals no cal abaixar la guàrdia i ser perseverant. 

XVI edició dels Premis de la Música Ovidi Montllor

Enguany és l’edició de major producció discogràfica: 231 registres. Cal destacar-ne un canvi de paradigma especialment en les categories de pop, hip hop i mestissatge, on el nombre de senzills triplica (o fins i tot quintuplica) el de discos de llarga durada. També s’ha constatat que el nombre de discos que inclouen cançons en valencià i castellà s’ha incrementat sensiblement i, en tractar-se dels premis a la Música en Valencià, el jurat ha donat prioritat als àlbums amb contingut majoritàriament en la nostra llengua. S’ha incorporat la categoria de Millor disc de Públic Familiar que apareixerà sempre que hi haja una producció significativa.

El COM reconeix aquells que donen suport a la música en valencià. Enguany l’han rebut les persones que durant més de 40 anys han gestionat la mítica botiga Discos Oldies. Pepe Salvador, Carmen Arnal, Isabel Aguilar i Vicente Fabuel, han estat venent discos des de 1978 fins el dia de hui, a València. També s’hi ret homenatge a la trajectòria musical. En aquest cas ens remuntem a l’any 2003 quan una colla de joves va crear Orxata Sound System, un col·lectiu que va ser capdavanter en l’experimentació, mesclant diferents estils de música electrònica com el drum and bass amb el cant d’estil i la música tradicional valenciana i fent lletres amb un fort component de crítica social. 

LLISTAT DE GUANYADORS

 • Millor disc de cançó d’autor

La rosa als llavis (Bureo Músiques, 2021) de Tomàs de los Santos

 • Millor disc de públic familiar

Plàstic (La Casa Calba, 2020) d’El Triangulista

 • Millor disc de folk

Sinèrgies (autoeditat, 2021) de Josep Aparicio Apa i Ricardo Esteve

 • Millor disc de hip-hop i electrònica

Llepolies (Zoo Records, 2021) de Zoo

 • Millor disc de mestissatge

Som i vibrem (Propaganda pel fet!, 2021) de Maluks

 • Millor disc de pop

Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes (LCM Records, 2021) de Vienna

 • Millor disc de rock

Amor & Psicodèlia en temps de virus (autoeditat / Ventilador, 2020) d’Òscar Briz

 • Millor artista revelació

Dosis (Urban Avocados, 2021) d’Aina Koda

 • Millor producció i arranjaments

Llepolies (Zoo Records, 2021) de Zoo

 • Millor cançó

“Llepolies” de Zoo

 • Millor lletra

“Les ungles” d’Aina Palmer

 • Millor disseny

Mònica Llop per Jo i el món de Joe Pask (La Fera CC/Primavera d’Hivern, 2021)

 • Millor vídeoclip

Volcanica Media (dir. Pau Berga), per “Llepolies” de Zoo

Font: Amàlia Garrigós./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *