foradia subscriutegrat

La veu d’Amàlia Garrigós i la música d’Andreu Soler a ‘Art a Casa’

L'obra és un cant i un recorregut per la història, el paisatge, els pobles, la gent i la cultura del poble valencià.

L’alcoiana Amàlia Garrigós, des del seu confinament a la ciutat de València on resideix participa en la sèrie ‘L’art a Casa’ dient, amb passió i emoció, uns versos d’Estellés.

El recitat és una versió reduïda del poema “Retaule del Centenar de la Ploma, vist des de Londres” pertanyent al Mural del País Valencià  on Vicent Andrés Estellés desenvolupa l’obra poètica més extensa formada per vint-i-set llibres, recollits en tres volums que es publicà pòstumament el 1996.

El Retaule del centenar de la ploma és un retaule gòtic de grans dimensions realitzat a l’entorn de 1400 per Andreu Marçal de Sax per encàrrec de la companyia del Centenar de la Ploma i que simbolitza la Batalla del Puig que va tenir lloc el 1237.

Actualment, i arran de l’adquisició feta l’any 1864 l’obra, una de les capitals de l’art valencià, es troba al Victoria and Albert Museum de Londres on està molt ben custodiada, però una obra tan simbòlica per als valencians i les valencianes potser hauria d’estar exposada en un lloc preeminent del País Valencià.  

En aquest poema el poeta de Burjassot deixà escrit un vers patrimonial que s’ha convertit pràcticament en un mantra identitari, “ací em pariren i ací estic”.

El pianista Andreu interpreta ‘Lladres que entreu per Almansa’ d’Al Tall. I Amàlia fa una lectura lliure d’eixe tema mític que pertany a la cantata ‘Quan el mal ve d’Almansa’.

Andreu Soler, a més de pianista, és marimbista, compositor, director de cors i productor musical. Acompanya des del confinament del seu domicili a la periodista radiofònica, Amàlia Garrigós.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *