foradia ivace

L’IES Andreu Sempere reivindica ‘el dret de ser xiqueta’ de les massais

Amb aquesta iniciativa que se celebra el dia 22 de desembre, s'està col·laborant amb l'ONG Save the Children

El dia 22 de desembre l’IES Andreu Sempere celebra una jornada solidària amb activitats per a col·laborar l’ONG Save the Children. El tema que s’està treballant enguany és ‘El dret a ser xiqueta’, a partir de la situació de les dones massais.

En els dies previs a aquesta jornada, l’alumnat ha estat duent a terme activitats al voltant de la qüestió, i això ha donat l’oportunitat de conéixer i reflexionar sobre la vida de les massais, que són sotmeses injustament a actes sexuals no consentits, a matrimonis infantils, a la prostitució, i a la mutilació genital, entre molts altres maltractaments.

I és que, en molts països tercermundistes, les dones no poden accedir a l’educació, no tenen informació sobre qüestions tan normalitzades per a nosaltres com la menstruació, i a més, moltes dones han de deixar la seua educació quan apareix el període, ja que són sotmeses a relacions conjugals a edat prematura, i deixen de ser xiquetes.

Per tots aquests motius tenen molt difícil accedir al món laboral, i es veuen obligades a dedicar la seua vida a la cura dels fills, que solen ser amb freqüència, fruit de violacions.

L’alumnat de l’Andreu Sempere ha considerat “essencial” que es visibilitze la situació d’aquestes xiquetes, ja que “ens resulta vergonyós que en ple segle XXI existisquen encara aquest tipus d’abusos al món, conseqüència una vegada més d’una societat veritablement masclista”.

“Com a part d’aquesta societat, ens impacta conéixer el dia a dia d’aquestes persones i per això hem decidit lluitar de la manera que ens siga possible per la llibertat i la dignitat de les joves, cosa que tot individu hauria de tenir ple simple fet de ser persona”, continuen argumentant des del centre.

En cada nivell educatiu del nostre centre s’ha treballat un àmbit diferent: l’alumnat de 1r d’ESO ha fet una recerca per a informar-se sobre la greu situació d’aquestes xiquetes. Després prepararan un mural amb tota la informació recollida.

L’alumnat de 2n d’ESO i FP Bàsica, ha vist un audiovisual i ha seleccionat el més important per a reivindicar la precària situació d’aquestes dones mitjançant frases motivadores. Amb aquestes consignes es decoraran les parets i les escales.

3r i 4t d’ESO, també ha vist un documental, i han extret tot el que considera injust i ha elaborat un audiovisual final.

En batxillerat també han participat i per això han fet una entrevista a una cooperant que viu amb les dones massais i la difusió de totes aquestes activitats als mitjans de comunicació.

“Activitats com aquestes són les que ens ajuden a entendre que no totes les dones al món poden gaudir dels mateixos drets, per tant, això només és un punt de partida per al que totes i tots podem fer per construir un món més just i igualitari”, asseguren des de l’Andreu Sempere.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *