foradia pressupostparticipatiualcoi

Podem Alcoi: “ Per a nosaltres la principal fita és la confluència, arribar a acords, sumar”

Entrevista a Cristian Santiago i Aarón Ferrándiz, regidors a l’Ajuntament d’Alcoi de Podem

  • Com es troba Podem Alcoi en la seua primera legislatura amb representació en l’Ajuntament?

Cristian Santiago: Més viu que mai. En Podem estem molt satisfetes i molt orgulloses perquè portem dos anys de legislatura i estem aconseguint projectes concrets que realment milloren la ciutat i el dia a dia de la gent. Primer, l’Observatori Municipal de l’Habitatge, després l’empresa pública. Bàsicament, portem dos anys treballant en projectes concrets que estan consolidant-se, un d’ells és l’Observatori Municipal de l’Habitatge, del qual nosaltres som els coordinadors i els proposants i els que hem creat aquest espai per a dissenyar de forma conjunta les polítiques públiques de vivenda i facilitar l’accés a l’habitatge. També vam proposar l’empresa pública i ja està publicada en el BOP. L’empresa pública es posarà en marxa, segurament, a partir del primer trimestre del proper any, això és una molt bona notícia dins dels nostres objectius i estrategia de recuperar serveis privatitzats.  

  • I com veieu Alcoi?

Aarón Ferrándiz: Alcoi, evidentment és una ciutat que té moltíssim potencial i l’hem d’aprofitar. Però sí que és cert que, com comentava el company, nosaltres a l’inici de legislatura ens vam marcar eixa fita d’intentar aconseguir ser una ferramenta útil per a la gent en la nostra ciutat i pense que estem aconseguint, des de les nostres xicotetes capacitats amb només dos regidors, moltes coses per a poder millorar la ciutat i que puga tirar endavant, com per exemple, el tema de la recuperació de serveis públics privatitzats. També hi ha molts espais a la ciutat que desgraciadament estaven en un estat que no és el que ens agradaria a nosaltres ni als alcoians i alcoianes, i per això un dels altres punts importants per a nosaltres és eixe, recuperar diferents espais de la nostra ciutat que necessiten d’un impuls i una adequació i que necessiten ser de primera, com és Alcoi. Altra qüestió important, donar-li un impuls industrial a la ciutat, perquè una ciutat com Alcoi necessita una indústria per a poder sobreviure. En aquest sentit també hem fet, en dos pressupostos seguits, proposta per a que hi haja una partida important en el pressupost municipal per al manteniment i adequació dels polígons industrials. 

C.S.: Quan vam entrar en aquesta legislatura, un dels nostres principals objectius era precissament aquest, estirar els horitzonts del govern municipal, intentar apropar-los al nostre projecte de ciutat i tenir aquesta capacitat de poder arribar a acords i sobretot cimentar eixos acords en eixa capacitat de negociació que probablement és un dels pilars fonamentals de la democràcia, per a nosaltres. Per a altres la negociació és un tabú, però nosaltres ho entenem com un dels instruments fonamentals a l’hora de fer aquesta pràctica política. Llavors, en base a això, vam començar a proposar el nostre model de ciutat i estem precissament aconseguint estes coses. Enteníem que era molt important treballar en matèria de vivenda perquè era probablement un dels àmbits que estava més abandonat per les diferents administracions de les últimes dècades, i per primera vegada en molts anys s’està posant una musculatura molt interessant en aquesta matèria. 

Per a nosaltres, un dels primers objectius era xafar carrer i parlar amb la gent, parlar amb els col·lectius, associacions i saber quines són les seues necessitats del dia a dia perquè entenem que això també és molt important. 

  • El Bus, la neteja i l’aigua són serveis que s’han trobat d’actualitat en els últims mesos i per la vostra part heu advocat per municipalitzar-los,. Quins beneficis tindria?

C.S.: D’entrada major control. Des de Podem entenem que una eficiència econòmica molt més important. Llavors, nosaltres ens hem marcat un full de ruta que és a curt, a mitjan i a llarg termini. No pots recuperar grans serveis si no tens les ferramentes per a poder aconseguir-ho. Nosaltres, el primer dia que vam entrar per eixa porta vam dir: “imprescindible tindre una ferramenta per a començar a recuperar”. Eixa ferramenta és l’empresa pública, però com qualsevol nadó quan acaba de nàixer, has de mimar-lo, cuidar-lo i has d’intentar donar-li tota l’estima possible. La pedra angular per a la recuperació dels serveis ho hem aconseguit. A partir d’ahi és moment de recuperar serveis, sobretot per a gestionar-los de forma directa, perquè entenem que el control el tens directament i saps perfectament el que gastes, no vas a pagar de més. Això serà beneficiós per a la ciutadania en molts aspectes, en la fiscalització del servei i l’excel·lència del servei, a tots els nivells.

  • Presenteu una proposta al govern municipal per a recuperar una Casa de dos claus, en què consistirà exactament?

A.F.: Hem estat reunint-nos amb l’associació del Llegat Històric Industrial d’Alcoi (LHIA) i ells ens van traslladar diferents propostes que podien eixir endavant. Evidentment hem volgut començar pel més fàcil i este projecte de la Casa de dos claus, conforme ens van traslladar, era un projecte que no necessitava una inversió molt gran i que era molt interessant perquè aquestes cases de dos claus només existeixen en Alcoi i per tant són un patrimoni molt important. Presentarem la proposta i demanarem que tinga partida en el pròxim pressupost per a, si pot ser l’any que ve, que puga ser una realitat o que almenys comencem a veure que això comença a rodar.

C.S.: Totes les propostes que fem les treballem molt abans amb els responsables de l’àrea. En aquest cas, la proposta que presentem i que molt ben treballada està pel company, som optimistes perquè les converses que hem tingut han sigut positives. No és només arribar al ple, presentar les coses i després oblidar-se. Necessita un seguiment, has d’estar damunt, parlant amb el regidor que ho està gestionant.

  • Amb tot el que heu fet durant dos anys, vos dona temps a fer més en el que queda de legislatura?

C.S.: Nosaltres portem des del minut u intentant que tot el que aconseguim siga permeable a la ciutadania perque connecte i confie en la nostra capacitat per a aconseguir coses. Ara mateix som l’única força en l’oposició que aconseguim coses, i si estant en l’oposició aconseguim coses per a millorar el dia a dia de la gent és perquè per a nosaltres el més important és pensar en la majoria social i pensar en Alcoi. Alcoi primer, com dirien alguns d’algun altre lloc.

A.F.: Ens estem reunint amb el veïns, no parem d’anar a associacions i en els dos anys que queden aconseguirem més coses, seguríssim. Per exemple, aquests dos anys que portem hem tingut dos brigades forestals que han sigut temporals, de la Generalitat Valenciana. Pensem que dins d’eixa transició ecològica també passa per la forma en què gestionem i mantenim el nostre entorn, també pensant en el perill que suposa no fer-ho davant del risc d’incendi quan arriba l’estiu. Després de dos anys on no hem pogut buscar altra fòrmula per a tindre eixa Brigada Forestal de reforç que més que fora temporal, sis mesos a través d’una subvenció que arribava, doncs bé, per fi, si no passa res, en el proper pressupost hi haurà una partida per a que aquesta Brigada puga ser permanent i la puguem tenir sempre.

  • Parleu de la importància de parlar i comunicar-vos amb col·lectius i veïns de tots els barris. Hi ha una altra política en l’àmbit local?

A.F.: Al final, la política local és la més propera i almenys, per la meua part, supose que igualment és bonic quan vas a una associació de veïns i et traslladen les seues problemàtiques i has vist que has aconseguit resoldre els problemes que tenien i tornes a reunir-te amb ells i et traslladen la seua alegria de que ho hages aconseguit, és molt bonic. 

C.S.: La política engloba molt més del que a vegades veiem. Nosaltres pensem en política en majúscules, hi ha qui pensa en política en minúscules. Intentem fugir de les confrontacions i intentem realment aportar i aconseguir coses per a la gent. En això estem. Crec que no ens trobaràs en cap polèmica, no ens trobaràs en menysprear cap estratègia de cap partit. Ideològicament sí que hi ha diferències i discussions, però no ens trobaràs en discussions estèrils o atacs personals. Estem centrats en Alcoi, Alcoi primer.

Nosaltres, a l’igual que vam fer en la legislatura passada, en aquesta, la principal fita és la confluència, és arribar a acords, sumar. Per nosaltres no serà no arribar a possibles confluències.

  • Fa un temps vau proposar la recuperació dels kioscos com s’ha fet a altres ciutats. De quina manera es pot recuperar el Centre Històric?

A.F.: De moltes formes. Per exemple, l’Observatori de l’Habitatge és una forma de revitalitzar el Centre perquè un dels objectius que té és treballar precisament en la revitalització d’habitatges que no estan en un bon estat i el Centre n’és un exemple clar. Després, altra qüestió evident és que necessitem la Mesa de Conversió del Centre en Zona de Vianants, perquè donada la falta de participació prèvia abans d’aquest procés, una de les nostres condicions indispensables per al nostre vot a favor va ser que tinguérem aquest espai on els veïns, les associacions, els comerciants i tot el món poguera, de forma participada, debatir sobre el model, sobre les problemàtiques que havia generat i que tinguérem la capacitat de resoldre. Perquè nosaltres sí que volem que la peatonalització siga un èxit, però s’ha de fer bé.

C.S.: Fem tard perquè és un instrument molt necessari per a poder ajudar a la dinamització i a l’èxit de la peatonalització que entenem, és una ferramenta necessària que s’ha de treballar bé, de forma participada. Lamentablement la van deixar lisiada perquè el procés de participació hauria d’haver sigut abans i d’una envergadura molt més àmplia que el que es va fer. Entenem que és una ferramenta molt important i les administracions públiques i també el sector privat s’ha d’involucrar sí o sí en la zona del Centre, dotar de recursos econòmics pel que fa a la rehabilitació i regeneració urbana.

  • I per finalitzar, quines expectatives té Podem Alcoi per a 2023?

C.S.: La nostra expectativa és poder governar aquesta ciutat amb molta més musculatura de la que tenim a dia de hui. Això serà senyal de que hem arribat a la gent, de que confia més en nosaltres. El nostre objectiu és continuar governant per a continuar treballant polítiques transformadores i properes que també milloren el dia a dia de la gent. El nostre objectiu és governar per a la gent.

A.F.: Esta legislatura ens vam marcar el repte de ser una ferramenta útil per a la gent i tractar de que la gent ho coneguera, que hi ha una altra forma de fer política en l’àmbit municipal i que d’eixa forma els partits polítics poden convertir-se en una ferramenta útil i que millore el seu dia a dia. Per tant, en vistes a la següent legislatura, esperem créixer per a poder governar i poder transformar encara més i millor la nostra ciutat i i la vida dels alcoians. 

Font: Javi Segura./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *