foradia mediambient

Alcoi participarà en un programa de prevenció comunitària en infància i adolescència

La nostra serà un dels 10 municipis d'Espanya que participarà en aquest projecte d'Unicef que és finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea

Alcoi va a ser un dels 10 municipis d’Espanya que participarà en el projecte ‘Prevenció comunitària i participació amb xiquets, xiquetes i adolescents en el sistema de protecció’. La iniciativa és d’Unicef Comité Espanyols i està centrada en la modernització dels serveis socials, amb una posada al dia que garantisca un enfocament basat en un marc de drets, una intervenció i suport centrats en cada persona i promoció d’un enfocament comunitari i preventiu. El pressupost per a aquest projecte d’investigació és d’1.050.000 euros.

L’objectiu d’aquesta actuació és enfortir les entitats locals en la intervenció de les situacions de risc d’aquests grups d’edat, i per això, es treballaran tres aspectes clau: millorar el sistema de detecció de risc primerenc; dissenyar un model d’intervenció davant situacions de risc de protecció; i la gestió i difusió del coneixement generat per la seua replicabilitat.

Tot el projecte es farà en espais participatius amb personal d’entitats locals, i la participació infantil es donarà en totes les fases del programa, que es desenvoluparà fins al 31 de desembre de 2023, amb un any més per a la seua avaluació.

Toni Francés, alcalde d’Alcoi, ha destacat que: “Alcoi segueix en la davantera en les polítiques d’infància, el nostre govern sempre l’ha tinguda present, hem de tindre en compte que una ciutat que pensa en la infància, és una ciutat que pensa en el futur de tots. En ella, els xiquets i xiquetes són agents actius, opinen sobre el que els afecta i les seues veus són tingudes en compte. Pensem amb la infància de manera transversal”.

Aquesta aposta per donar veu als més menuts i joves d’Alcoi ja s’ha dut a terme a través de diferents accions, com per exemple, a 2017, que es va constituir el Consell Local de la Infància i Adolescència (CLIA), i a més, en eixe mateix any es van posar en marxa els primers pressupostos participatius de la infància. En 2018 es va aprovar el Pla Municipal d’Infància i Adolescència d’Alcoi, i la ciutat va ser reconeguda com a Ciutat Amiga de la Infància per UNICEF. L’any següent, i en 2021, es va renovar el CLIA, i s’han dut a terme iniciatives en les quals la infància ha sigut la protagonista, com per exemple la Xarxa d’Universitats per la Infància i Adolescència d’Espanya, que s’ha fet amb l’ajuda del Campus d’Alcoi de la UPV.

Aranza de Gràcia, regidora d’Infància i Adolescència, ha destacat que “un aspecte a destacar és que els treballs de recerca tenen molt en compte el que els xiquets i xiquetes diuen, tant en temes de violència vicària com en els d’assetjament, ja que en els estudis hi ha molta diferència entre el que diuen els menors, mares, adults i professionals”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *