foradia pressupostparticipatiualcoi

Compromís Alcoi: “Hem de parlar més amb la gent, hem d’estar en connexió amb ells”

El portaveu de Compromís, Màrius Ivorra, i el secretari comarcal de la formació, Àlex Cerradelo, han comentat la situació actual d’Alcoi i alguns temes com els Pressupostos Municipals per a aquest 2022, o per què s’ha de continuar amb la lluita per la igualtat entre dones i homes

  • Quina és la valoració que fa Compromís dels tres anys que portem de legislatura?

Màrius Ivorra: En principi és una valoració difícil, perquè el fet de la pandèmia ha paralitzat moltes coses i la sensació que açò no funcionava, s’ha instal·lat. Estem eixint de la pandèmia, esperem que acabe prompte, però la sensació com a partit polític de la ciutat és que Alcoi ha estat parat, encara que la pandèmia ha sigut el que ha pogut transmetre eixa sensació que la ciutat estava parada, la realitat és que continuem estancats en el tema d’economia, de població; continuem estancats en molts paràmetres que són els que indiquen que la ciutat no té eixe vigor i eixa força que des de Compromís intentem insuflar.

Àlex Cerradelo: En l’àmbit comarcal, considere que Alcoi ha de reprendre eixa comarcalitat, i impulsar les connexions de transports públics en els pobles i reprendre la comarcalitat comercial i cultural.

M.I: Una de les coses que sempre hem defensat és que Alcoi no pot funcionar sense la comarca, i la comarca no pot funcionar sense Alcoi. Per exemple, el tema del polígon mancomunat és una qüestió que sempre hem defensat, que també defensa el govern del Partit Socialista, i molts pobles de la comarca, però no es fa, no aplega mai; i és una realitat, perquè no podem competir amb la Foia de Castalla, ells tenen un territori molt més pla, i ací necessitem espais per a poder créixer. És una demanda que fan les empreses. Això s’ha de plantejar, però no en una política local de Campanar. A veure, on es pot fer un polígon comarcal? És que Gaianes té un polígon comarcal, Benimarfull té un altre… No, hem de tindre una política comarcal real d’economia, de tema de transports. Als últims plenaris, vam presentar propostes de com podíem connectar tot, perquè Alcoi, Cocentaina, i Muro, són una unió i hem de tindre eixa possibilitat que ara no està.

  • Parlant de temes d’actualitat d’ací d’Alcoi, ara una de les coses que està parlant tot el món i que és el tema de moda, són els patinets. Que postura té Compromís davant d’aquest nou element que tenim als carrers?

M.I: Els patinets estan bé, és a dir, la mobilitat és una tendència que és a nivell mundial, i en Alcoi ha de vindre i s’ha de fer. És cert que en altres poblacions hi ha hagut problemes. En València va haver-hi una saturació de patinets i de la nit al dia es va haver de llevar. El problema és que nosaltres, quan es va fer el reglament de mobilitat de tot aquest tema, ja vam dir que no fera falta portar casc, perquè sinó tot el món ho estaria incomplint, perquè si tu tens un servei que vas pel carrer i pots agafar-ho, no aniràs sempre amb el casc darrere per si de cas. El que ens van dir és que s’ha de portar obligatòriament el casc, però la realitat és que ningú ho porta. Pel que fa a tema de mobilitat és perfecte, és cert que hi ha de tindre civisme per part dels usuaris, perquè s’ha de complir el reglament d’anar per on toca, mantenir les normatives, però s’ha de demanar civisme i un poc de temps. Nosaltres no ens hem queixat com altres partits que sí que han dit que és una bogeria. És l’inici, s’ha de tindre un poc de paciència per a veure com van les coses, però sobretot, multar, perquè si multem a la gent quan fa una cosa mal, veuríem com començarien a deixar de fer-ho mal.

  • A finals de febrer, l’alcalde i la regidora d’Hisenda van presentar els pressupostos de 2022. Van comentar que una de les propostes de Compromís era el programa Rehabita. En què consisteix?

M.I: Nosaltres vam presentar 13 propostes. Al mes de gener quan veiem que no aplegava el pressupost i que no ens havien donat la documentació, que cal recordar que per llei els pressupostos s’han de presentar entre octubre i desembre de l’any anterior, el dia 8 de gener vam fer una roda de premsa presentant les nostres propostes, i les vam presentar al govern perquè no teníem cap informació. El pla Rehabita, ja es va presentar al pressupost passat, però per problemes burocràtics no s’ha portat a terme, així que s’ha duplicat la partida d’eixe projecte, que consisteix en el fet que pugues agafar el teu habitatge particular que està tancada, que necessite una rehabilitació, per a canviar la cuina, o els lavabos, o tot el que pugues fins a una quantitat de 10.000 o 15.000 euros. L’Ajuntament et dona aquests diners per a rehabilitar-la, i tu durant un període de temps la poses com a lloguer públic, i la cedeixes a l’Ajuntament perquè puga llogar aquest habitatge a qui ho necessite, amb un preu taxat, que es pagarà al propietari, i un segur de cobro, i un segur de vivenda, perquè quan finalitze el termini, l’habitatge es torne en millors condicions i t’hages assegurat el cobrament del lloguer.

  • Has parlat que s’han fet un total de 13 propostes. Alguna més ha entrat dins del pressupost?

M.I: Nosaltres vam fer un projecte molt ambiciós que era el Projecte Petit, que és un edifici que hi ha baix de l’Escola d’Arts i Oficis. És una fàbrica que el que volem és que siga un espai d’encontre, de joventut, d’art, on es puguen fer concerts, i hi ha una partida per a començar a portar-ho endavant. També hem proposat que s’amplie la plantilla de treballadors de la UPCA, (Unitat de Conductes Addictives), perquè hi ha molta problemàtica amb el tema del joc, però també hi ha molta gent jove que està addicta als videojocs, i aquesta unitat és la que es dedica a fer aquesta prevenció amb els xiquets i xiquetes, i volem que s’amplie. Hem proposat que s’amplie també, la Unitat de Sanitat de l’Ajuntament d’Alcoi, no per qüestions de Sanitat, perquè l’Ajuntament d’Alcoi no té potestat en Sanitat, però sí que porta tot el tema de les mascotes i els animals. Amb la nova llei dels animals, en la qual deixen de ser coses, a ser un ésser més, es va plantejar una problemàtica, en la qual es hauran de fer molts més tràmits en el Departament, i vam plantejar que es dote o es trasllade internament treballadors d’altres dependències, que tenen menys coses, i que es puguen fer.

Demanàvem qüestions socials, econòmiques, etc. Estem negociant, perquè pareix que, per premsa ens hem adonat que hi ha una reunió, però a nosaltres a ningú ens ha dit res… Cap partit polític de l’oposició ha rebut la citació per a seure’s a parlar del projecte dels pressupostos.

  • Recentment, es va aprovar la licitació del servei de l’aigua potable a Alcoi, i la vostra formació va votar en contra. Quin va ser el motiu?

M.I: Sempre hem defensat com a proposta política, que l’aigua tinguera una gestió pública. No ha pogut ser, perquè malgrat el Partit Socialista en algun moment, en alguna campanya electoral, i en declaracions públiques, ens havia dit que ells també volien que fora pública, no ha sigut així. Va eixir a favor amb el vot del Partit Popular i amb el de Vox, que també s’ho hauria de fer un poquet de mirar el Partit Socialista, amb quins partits es recolza per a determinades qüestions. La nostra defensa ha sigut sempre que fora pública perquè entenem que l’Ajuntament d’Alcoi, amb més de 600 treballadors tenia la suficient capacitat per a poder gestionar-ho. Ells ens van passar un informe d’una empresa externa que valorava quina era la dificultat econòmica que podria tindre l’Ajuntament si enfrontava el fet de fer una gestió directa, però nosaltres vam demostrar que eixa mateixa empresa, en altres pobles del País Valencià, havia presentat el mateix informe a favor i en contra, parlant de la mateixa manera si fora aigua pública o privada. Aleshores, vam demostrar que no era molt de fiar, i que simplement l’informe semblava un informe de part dels interessos de l’Ajuntament en un moment determinat. Nosaltres sempre havíem demanat que fora públic, però entenem que si es demostra un informe en fets, que és més eficient i més econòmic per a la ciutat d’Alcoi, no votarem en contra, perquè la realitat, el que busquem és que siga beneficiós per a la ciutat. Vam demanar en el seu moment que una entitat autònoma realitzara aquests informes, com la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, que havia estat finançant estudis d’aquest tipus per diferents municipis, i el que vam demanar és que parlaren amb ells, i que facen els informes, amb els tècnics, que són de tots els colorets, i no hi ha impediment per a poder fer-ho. Ells es van negar i van decidir fer-ho amb l’empresa que van triar, i és el que va passa. No creiem en eixe informe pel qual van demostrar, perquè era molt esbiaixat i molt partidista, i ens vam mantenir en la nostra postura. Ara ja s’ha aprovat, com ja he dit, PSOE, PP i Vox, van aprovar que l’aigua fora privada. Ara el que anem a fer és treballar el màxim possible i fer les màximes propostes possibles per a poder tindre el control d’eixe contracte i que siga el més beneficiós possible per a la ciutadania.

  • Aprofitant que ara és el 8 de març, el Dia de la Dona, que penseu des del vostre partit que falta perquè deixem de commemorar aquest dia?

A.C: Encara queda molta faena, per exemple en el tema de la igualtat salarial. Recentment, s’ha presentat des de la Conselleria un informe que parla que la diferència entre el sou d’un home i una dona, i és com si l’home deixara de cobrar a mitjans d’octubre, per tant, encara hi ha molt per fer, perquè la dona arribe a la igualtat salarial, o a ocupar també eixos llocs de responsabilitat que no arriben, i trencar eixe sostre de vidre. Hem de treballar molt en eixe tema, però també en el tema de la violència de gènere, que és una cosa que molts partits estan negant-ho, i és una cosa que no hem de deixar ni que es dubte que està, que està al carrer, i que últimament, en una part de la joventut està calant eixe missatge fals, i que el que pot fer és que en un futur pròxim el tema de la violència de gènere vaja a més. Des de Compromís ho tenim claríssim, i estem lluitant contínuament en l’Ajuntament, presentant mocions, no només en el tema de la igualtat, també en el tema de la prostitució, que hem intentat vàries vegades que es facen campanyes contra la prostitució. Està costant moltíssim, però no anem a parar en eixe tema.

M.I: Moltes vegades, quan es parla de la dona, tots tenim el concepte, però la prostitució és un tema que existeix, i per desgràcia al nostre poble hi ha molts pisos, a tots els barris, que són com prostíbuls, i ningú fa res, la policia no fa res, i no es pot fer perquè no és delicte, però realment és una forma d’esclavisme de la dona en el segle XXI. Des de Compromís hem intentat demostrar-ho, que són problemes reals, que estan ahí, però no es veu, i és molt trist.

  • Per a finalitzar, un poc d’autocrítica. Què coses penseu que podríeu millorar?

M.I: Autocrítica… Això sempre és bo, és difícil fer l’autocrítica sempre. La comunicació sempre és molt complicada. Nosaltres som molt d’utilitzar xarxes socials i connectar amb la gent per ahí, i es perd una comunicació directa amb les persones. Alcoi és una ciutat mitjana, però tenim tics de poble xicotet, de més proximitat que podem parlar amb la gent. Jo acostume sempre a anar a peu a tots els llocs, i intente parlar amb la gent. De fet, als matins no sé mai a quina hora aplegue perquè la gent es para a parlar. Però hem de parlar més amb la gent, hem d’estar més en connexió amb ells, escoltar-los. L’Ajuntament, la primera vegada que vaig entrar, em vaig adonar que és com un ‘Gran Hermano’, i vaig entendre perquè passaven eixes coses del ‘Gran Hermano’ en la tele, i entens que les coses ací es magnifiquen, i són gegants, i són una problemàtica molt gran, i després eixes al carrer, i no importa absolutament res del que estàs dient. Des que vaig ser regidor a mitjans de la legislatura passada, vam intentar no jugar tant a eixe ‘Gran Hermano’, sinó d’escoltar i intentar, i això és un retret que em faig, perquè és molt difícil. El ‘Gran Hermano’ se t’emporta, i entres en dinàmiques i disputes, que realment tenen poc a veure amb els interessos de la ciutadania. Té molta força el viure ací dins, la forma de parlar, de viure les coses, i no acabes connectant amb la gent, i intentes explicar coses, però no s’entenen.

A.C: És una discussió que tenim sempre al despatx, que malgrat que sempre té la porta oberta, i que realment ve gent per a contar problemes, l’administració en ser cada vegada més digital, està posant difícil a la gent major, i a la que no té la possibilitat de treballar així amb l’administració. És de veres que falta eixa comunicació, però la dinàmica de l’Ajuntament lleva molt de temps.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *