Toni Francés: “Són projectes que faran Alcoi més acollidor, centrat en les persones”
L’alcalde d’Alcoi ha estat repasant els temes d’actualitat en El Grat, i hem parlat sobre Fira Modernista, Mig Any, la conversió en zona de vianants o l’Illa de Rodes

- Bon dia Toni, ara s’ha viscut el primer cap de setmana amb un gran esdeveniment, que ha sigut la Fira Modernista. Quina és la valoració que es fa des de l’Ajuntament?
La valoració que faig és molt positiva. He parlat amb molta gent, molts comerciants, hostalers, i ciutadans, i la veritat és que estaven molt contents per poder recuperar una activitat cultural i social, que encara que és molt jove ja està consolidada i els alcoians hem fet nostra molt ràpidament, com és la Fira Modernista, però també des del punt de vista de motor econòmic perquè estava tot ple. A pesar de no haver fet molta promoció fora pel tema d’aforament, però també perquè fins a l’últim moment no sabíem bé què podríem fer i com podríem fer-ho, hem hagut d’esperar-se a última hora per tal d’adaptar-nos a les mesures sanitàries i a la situació d’eixe moment, però a pesar d’això, ha vingut molta gent de fora a veure la Fira durant el cap de setmana, a consumir, a comprar. I la veritat és que a més ha generat un estat molt positiu, després d’una època tan difícil, veure que podem organitzar un esdeveniment d’aquestes característiques, però sense generar situacions que d’incomoditat entre la ciutadania, com aglomeracions, que podria haver ocorregut una situació de perill pel coronavirus, però tot ha funcionat molt bé i les entitats han treballat molt bé. Estem molt contents, i era una prova de foc que l’hem superat amb nota.
- Un altre dels moments importants de l’últim mes ha sigut el reconeixement que s’ha fet a Antoni Miró, per què era necessari fer aquest homenatge?
El perquè està clar. És una de les figures culturals més importants del País Valencià, i és un alcoià que no només té una gran dimensió artística en tot el món, sinó també, és una peça fonamental, i ho ha sigut sempre de dinamització de la nostra cultura com a gestor cultural, recolzant a l’Ajuntament, des dels primers ajuntaments democràtics fins ara. En la meua etapa, als últims 10 anys s’han organitzat més de 120 exposicions d’art contemporani, però no sols en Alcoi, Toni Miró, tot el món que vol que col·labore amb ell, sempre està disposat, com amb la Universitat d’Alacant, Ajuntaments com el de Xàtiva. És un gran dinamitzador que ha dut l’art contemporani i exposicions d’Alcoi, com la del Suec-Noruec, per mig món. Ha recorregut tota Espanya i tot Europa, és una figura d’una gran artista a la nostra ciutat que mereixia eixe reconeixement.
- Continuant amb el món de la cultura, i amb reconeixements, està a punt de celebrar-se el 9 d’octubre. Ja coneixem alguns detalls, com qui seran els premiats, l’escriptor del manifest, o qui conduirà la gala, però, que més detalls podem conéixer?
També és un 9 d’octubre que estarà adaptat a aquesta situació de Covid, encara que ja coneixem noves mesures en aquest procés de desescalada, i en principi ja no hi haurà límits d’aforament al Teatre Calderón, i podrem donar una cabuda prou major que l’any passat. A més, aprofitarem per a fer un xicotet reconeixement a tots els que han participat en el procés de vacunació als últims sis mesos, que ha sigut molt important, i ha funcionat extraordinàriament bé. La ciutadania està contenta del tracte, de com s’ha gestionat i l’organització, i ho volem reconéixer com ho vam fer ja fa un any als metges i infermeres, tot el personal sanitari, i tots els que van col·laborar de forma altruista durant la pandèmia, i ara ho volem fer als que han fet eixe repte tan important que era la vacunació amb èxit.
- Precisament, pareix que torna la normalitat gràcies a les vacunes, i el gran esdeveniment que ve ara és Mig Any. Com s’està preparant aquest dia?
Estem treballant de forma coordinada amb l’Associació de Sant Jordi. La veritat és que la setmana passada vam anar el president de l’Associació, la regidora de Festes i jo a reunir-nos amb la consellera de Sanitat. Anàvem preocupats perquè s’havien aprovat unes normes per a la celebració d’actes de moros i cristians que difícilment encaixaven en la nostra forma de fer festa, i vam anar amb una proposta molt treballada per part de l’Associació de Sant Jordi, en la que puguem celebrar un Mig Any tal com el coneixem nosaltres. La veritat és que vam tindre una acollida molt bona per part de la consellera que va veure amb bons ulls la proposta que li féiem i per tant, podem tindre durant tres caps de setmana, tant dissabte com divendres, filaetes, podrem celebrar el concurs de l’Olla, sabem ja que les seus festeres han recuperat la normalitat, i això no vol dir que no haguem de mantenir les precaucions i intentar evitar situacions que sabem que poden generar algun risc, però serà un Mig Any més paregut a la normalitat del que podíem esperar fa unes setmanes.
- Deixant un poquet de costat els actes i esdeveniments, passem a parlar de projectes. Un dels més coneguts és la peatonalització, quina és la valoració que es fa de la primera fase?
Crec que està sent molt positiva pel que buscàvem. La ciutadania ha recuperat un espai públic per a gaudir, conviure, socialitzar… El comerç i l’hostaleria ha guanyat quant a la possibilitat d’oferir els seus serveis i els seus productes. Hui hi ha més comerços i negocis oberts, i en projecte d’obrir que abans de la peatonalització i això vol dir que s’està convertint en un atractiu per a instal·lar nous negocis, que era un dels objectius. Ja ho vam dir des del principi, i és que un procés de transformació tan important com és la conversió en zona de vianants del Centre d’Alcoi també requereix un temps, que ens acostumem, canviem hàbits, formes de desplaçar-nos, però la veritat és que estem molt satisfets de com s’ha produït el procés fins ara. Crec que s’ha reforçat molt aquells que vam apostar per la peatonalització, i sempre hem pensat que si érem capaços d’aguantar eixa reticència que hi havia i eixa crítica raonable, perquè al final sempre hi ha ciutadans que no ho acaben de veure clar, o no els agraden els canvis, però al final acabaria sent un projecte de tots i totes. Hui hi ha més gent a favor de la conversió en zona de vianants que fa uns mesos, la gent que està en contra crec que està menys en contra, està començant a valorar els efectes positius, i això anirà produint-se als pròxims mesos.
- Quan està previst que s’inicie la segona fase?
Com vam dir està condicionada a la creació de projectes de pàrquings dissuasius, i segurament a principi de l’any que ve podríem començar aquesta segona fase. Vam dir i hem creat una Mesa de seguiment en la que puguem decidir les següents fases com i quan produir-se i serà a través d’eixa Mesa quan plantejarem l’evolució del procés de peatonalització.
- I podries dir-nos alguns dels canvis que veurem en eixa nova fase?
Sobretot el tema de Sant Nicolau, és una de les qüestions que entra en la segona fase, que és important, perquè servirà per a reduir encara més eixa afluència de trànsit del centre d’Alcoi i guanyar en qualitat de vida.
- Una altra de les grans apostes del govern local és l’Illa de Rodes, en quin punt està exactament el projecte?
Les obres començaran la segona quinzena d’octubre. Ja està adjudicat, estem finalitzant tràmits d’aportar documentació, la signatura del contracte i preparació de l’obra. Seran dos anys d’execució.
- Aquest projecte serà molt beneficiós per a les empreses pel parc tecnològic, per al turisme perquè estarà allí el Centre de Turisme d’Interior, i també per a la cultura perquè hi haurà espais per a aquest sector, però, per a l’alcoià del carrer, per a la ciutat, què suposa l’Illa de Rodes?
Suposa molt. Per una part suposa recuperar un espai que forma part de la nostra història, que és un antic complex industrial que va ser importantíssim. Als que ens agrada viatjar i visitem per exemple bodegues o almàsseres d’oli, comprovem com tota la maquinària d’eixa època es feia a Alcoi, i es feia a Rodes, i que el nom d’Alcoi estava per tota Espanya. Recuperarem eixe espai, però també és important per a la ciutadania perquè hi haurà un parc, una zona pública que puguem gaudir tota la ciutadania, i sobretot perquè és un projecte de futur. Suposarà oportunitats de nous llocs de treball, noves empreses, dinamisme econòmic, creació d’empreses, i per tant va a ajudar a eixa transformació a eixe nou model econòmic basat en el coneixement, en la tecnologia i la innovació.
- A part dels projectes que ja coneixem, durant aquest nou curs polític, o pròximament, hi ha alguna novetat?
Moltes, la veritat que moltes. Ara també estem treballant per aconseguir finançament a través dels fons europeus. Estem tots els Ajuntaments presentant i preparant projectes per eixos fons que seran també molt importants per a la situació econòmica, i per a la transformació de la ciutat d’una forma més ràpida. Projectes com el Via Parc que unirà quatre barris de la ciutat: Batoi, Santa Rosa, Eixample i Zona Nord, en el que ja tenim adjudicat la redacció del projecte i estem començant a treballar en el projecte d’execució i volem licitar en 2022. També està la construcció d’habitatge públic, la rehabilitació de tot el barri del partidor, la millora dels polígons industrials, la recuperació de tot el complex del Molinar. Són projectes que faran d’Alcoi una ciutat més acollidora, centrada en les persones, amb major qualitat de vida, major capacitat de resiliència, d’atenció als nostres majors, de cura dels més desfavorits, i sobretot una ciutat de futur que aposte per la transició ecològica i la transició digital, per la retenció de talent.
- La situació de la pandèmia està millorant i es continua treballant per a pal·liar els efectes als que més han patit. Quines són les accions que continuaran o que s’estan plantejant?
Estar al costat d’aquelles persones que més han patit les conseqüències de la pandèmia, que a més de la qüestió sanitària, també està la part social i l’econòmica. En ajudes socials, i eixe treball que s’està fent des del departament de Polítiques Inclusives, tan important perquè ningú es quede enrere, però també des del punt de vista econòmic, donant suport als nostres sectors productius. Enguany són més de 2 milions d’euros els que destinarem a ajudar a les empreses que més han patit les conseqüències de la pandèmia perquè l’objectiu és estar al seu costat i evitar que cap empresa haja de tancar.
- Per a finalitzar, en l’entrevista que vam fer anteriorment a aquesta, a finals de desembre de 2020, vas comentar que esperaves que el 2021 fora l’any de la recuperació. Ho està sent?
Ha començat, encara no hem recuperat els nivells d’ocupació de la prepandèmia, però Alcoi és una de les ciutats que més està recuperant-se en la creació d’ocupació enfront d’altres poblacions de la província d’Alacant o de la Comunitat Valenciana. Estan creant-se empreses. Hem iniciat el camí de la recuperació, encara falta molt, però els indicadors que tenim són esperançadors.
Comenta i participa-hi