foradia subscriutegrat

El GER publica el llibre commemoratiu del seu 50 aniversari

El Grup Excursionista Ratot rememora en una memòria gràfica tots els seus membres, els instants més icònics i el seu amor per la muntanya en els seus cinquanta anys d'història

Des dels seus inicis l’any 1969, el Grup Excursionista Ratot (GER) ha viscut molts moments emblemàtics en els seus cinquanta anys d’història i que ara queden reflectits en un llibre que ha sigut presentat aquest 4 de febrer de l’any 2022. El llibre és una memòria gràfica que té la intenció de donar a conéixer l’entitat i, sobretot, que servisca com un record inesborrable per a tots aquells que han format part d’ell alguna vegada.

La publicació del llibre estava prevista per a l’any 2020, ja que el grup va complir les seues noces d’or al 2019, però a causa de la pandèmia i les dificultats d’aconseguir un bon finançament per a poder fer front als costos de producció, s’ha hagut d’ajornar dos anys, fins al febrer de 2022 quan per fi ha vist la llum. El llibre està disponible per a tots aquells que desitgen adquirir-lo qualsevol dimecres a la seu del Ratot en Alcoi.

La història del grup va començar l’any 1969 on un grup de joves es van unir per a gaudir d’una de les seues passions compartides, el món de la muntanya. Tal com reconeix un dels membres fundadors del grup, Alfonso Jover: “tot aquest temps no han sigut anys fàcils, especialment abans de la seua legalització, en època de la dictadura franquista“. A pesar de tot, tots els membres han professat un amor incondicional cap a la muntanya i han anat superant les dificultats que els han sorgit.

El GER no sols s’ha dedicat a organitzar activitats esportives, sinó també a formar i difondre uns valors que expliquen el seu amor per la muntanya. Entre els seus objectius està la formació de les noves generacions de muntanyencs, espeleòlegs i escaladors, encara que reconeixen que en l’actualitat les activitats tècniques estan molt limitades perquè s’ha de comptar amb la presència de monitors titulats i el grup excursionista, ara per ara, només en compta amb dos d’ells per motius econòmics.

Així i tot, cada setmana el grup excursionista organitza excursions per a totes les edats i pot apuntar-se qualsevol que estiga interessat. L’únic requisit per a participar en certes activitats és que s’han de federar.

Moltes d’aquestes activitats i històries queden recollides en el llibre publicat recentment que, a més d’una breu explicació de la fundació i legalització del grup excursionista, compta amb diversos capítols on s’expliquen amb un breu pròleg i amb nombroses fotografies, els presidents del grup, les diferents seus per les quals han passat, les nombroses activitats i excursions que s’han organitzat, els premis rebuts i molts moments i records que han viscut tots aquells que han format part del Ratot. 

Durant tots aquests anys de vida, el GER s’ha desplaçat a molts entorns naturals d’Espanya com la Cueva de los Chorros al Río Mundo o moltes de les serralades de la península Ibèrica, inclús també ha xafat serres internacionals com els Alps al Perú o el cim del Montblanc, però els membres sempre tenen unes paraules d’agraïment pel lloc on viuen i on tot va començar, a les serres del País Valencià. “Els veïns i veïnes de l’Alcoià i el Comtat som uns privilegiats, la Mariola està repleta de racons naturals dels que gaudir. Per a nosaltres, les nostres serres és com jugar de local en un partit de futbol”, afirma Alfonso Jover. 

En l’actualitat, els grups esportius estan veient com l’associacionisme es redueix dràsticament, i per això dificulta la seua supervivència de cara a un futur pròxim. “L’associacionisme esportiu està tocat de mort”, reconeix el Ratot, qui cada dimecres es reuneix en la seu per a organitzar les properes excursions i mantenir la germanor entre els membres del grup. “Els grups excursionistes fan més humanes les activitats de muntanya, el companyerisme també forma part dels valors de la muntanya”, explica Alfonso. A pesar del moment pel qual estan passant, no es perd l’esperança que tots aquells que desitgen iniciar-se a l’esport de muntanya acudisquen a ells com a font d’informació.

El GER veu amb preocupació com les noves tecnologies estan suprimint el paper dels grups esportius, deixa’n pas a una època d’individualisme. Els membres del Ratot assumeixen que internet és una eina molt útil per a l’accés d’informació i conéixer noves sendes a la muntanya, però, tal com detalla Jover, “el millor seria una convivència entre els dos mons, que l’internet servirà també per a fomentar el companyerisme i les activitats en grup de les associacions”.

Tot i les dificultats econòmiques, el grup excursionista ha aplegat a celebrar les seues noces d’or, orgullosos de comptar amb molts quilòmetres a les seus cames i esperen continuar gaudint del seu amor per la muntanya. “Tant de bo que el Ratot compte amb un major nombre de membres en el futur i seguisca complint molts anys més”, desitja Alfonso Jover. 

Font: Carlos Jover./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *