foradia subscriutegrat

Nou estudi sobre les necessitats residencials d’Alcoi

Aquest projecte s'ha fet des de l'Observatori Municipal d'Habitatge i s'ha demostrat que la carència principal en matèria d'habitatge és l'accessibilitat

L’Observatori Municipal d’Habitatge d’Alcoi ha presentat els resultats de l’enquesta sobre les necessitats dels habitatges. Les enquestes es van dur a terme durant els mesos de novembre i desembre de 2021.

En aquest estudi s’ha pogut comprovar quines són les necessitats de la ciutadania respecte a diferents indicadors com: la situació actual dels habitatges, el grau de satisfacció, les necessitats i expectatives per canviar o reformar l’habitatge actual, els perfils de demanda d’habitatge en relació amb diferents situacions socials i demogràfiques, i el grau de coneixement de les ajudes a l’habitatge que manifesten els habitants de la ciutat. Les enquestes s’han fet amb un mostreig representatiu, per al conjunt de zones i barris d’Alcoi, amb quotes proporcionals d’edat i sexe.

Un dels resultats que es mostra és que hi ha una baixa disposició a canviar l’habitatge actual per part de la ciutadania, ja que sols el 12% dels consultats diuen estar en disposició de canviar o reformar la seua casa actual. L’elevat nombre de persones que opten per no fer cap canvi es podria explicar per la jerarquia de preferències en temps d’incertesa econòmica, com la pandèmia, o altres indicadors socials i econòmics. L’estudi imputa a uns 5.000 alcoians i alcoianes majors de vint-i-cinc anys que estarien disposats a fer obres de millora en el seu habitatge actual, o comprar un nou. En qualsevol cas, es tracta d’unes deliberacions a les quals caldrà afegir l’evolució de la situació inflacionista en la qual ha entrat l’economia europea en el moment de presentar aquest informe.

L’estudi també detalla que les dones majors i els joves, continuen sent els col·lectius que presenten major vulnerabilitat residencial, i que un 10% de la població ha declarat que viuen soles, i que això fa que tinguen dificultats per assolir els preus dels habitatges que avui representen un cost mitjà declarat de 469 euros de mitjana per als lloguers, i de 418 euros per al cost d’una hipoteca mensual.

Però el que ha demostrat aquestes enquestes, és que un dels majors problemes en matèria d’habitatge en Alcoi és l’accessibilitat, ja que vora un 60% dels habitants han declarat no tenir coberta aquesta qüestió.

Per altra banda, el nivell d’informació dels alcoians i alcoianes sobre ajudes d’habitatge és baix, sent les més desconegudes les que van orientades a la reforma de l’interior de les vivendes (Renhata).

El coordinador de l’Observatori de l’Habitatge, Cristian Santiago, ha considerat que: “és una bona notícia per a Alcoi que l’Observatori Municipal de l’Habitatge siga una realitat i que es consolide en la nostra ciutat. Durant l’últim any, hem complit amb els diferents acords i propostes, que van ser fruit de la tasca realitzada pels tallers dels laboratoris, com l’estudi de necessitats habitacionals d’Alcoi. Entenem que d’aquesta forma tenim una ferramenta fonamental per a poder conéixer la situació actual i a partir d’aquest estudi, poder promoure les mesures i polítiques en matèria d’habitatge necessàries, millorar les condicions i facilitat l’accés a un habitatge digne a la població”.

Maria Baca, regidora d’Habitatge de l’Ajuntament d’Alcoi ha considerat que: “els resultats d’aquest estudi ens dona llum al voltant de les accions que haurem d’implementar per part de l’Administració a mitjà i llarg termini per donar resposta a les necessitats de la ciutadania en matèria d’habitatge”, a més, ha agraït el treball dels laboratoris perquè “han demostrat que aquest òrgan de participació suposa una gran utilitat per a la millora de les polítiques públiques. La idea és ara continuar treballant en aquest document que ens farà servir com a full de ruta en els propers projectes que es desenvoluparan enguany”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *