foradia mediambient

Els vint-i-set focs de la Mareta

Cocentaina celebra un any més la festivitat de la Mare de Déu del Miracle amb la crema de les fogueres commemoratives per les llàgrimes de sang de la seua patrona

Cocentaina prepara, un any més, tots els actes per a rebre els honor a la seua patrona, la Mareta. Un dels actes tradicionals previstos, per part de l’Ajuntament i la Pía Unión a la programació, és la crema de les vint-i-set fogueres, distribuïdes al llarg a la plaça de El Pla, fent un homenatge a les 27 llàgrimes que la imatge de la Mare de Déu va emetre ara fa més de cinc-cents anys i que serveix com a punt de partida de les celebracions a Cocentaina. I és que, el número 27 està sempre present durant tots els homenatges a la patrona en el mes d’abril.

Segons compta la tradició, el 19 d’abril de 1520, durant la celebració de l’eucaristia en uns anys térbols com els de la pesta negra, la imatge de la Mare de Déu del Miracle va plorar 27 llàgrimes de sang davant del sacerdot Onofre, a la capella de l’església de Sant Antoni Abat. Les llàgrimes van cobrir el rostre de la Mare de Déu durant aquell senzill acte i els presents es van assabentar que estaven davant d’un fet històric. Aquell instant va ser decisiu per a l’esdevenir del municipi de Cocentaina, que va adoptar a la Mareta com a la seua patrona. Actualment, a la Sala d’Ambaixadors del Palau Comtal encara es pot observar el protocol notarial que acredita el miracle que va esdevenir l’any 1520.

Més de 500 anys després, aquest fet continua repercutint en l’essència i la devoció de tot un poble. Per aquesta raó, una vegada finalitza la solemne vespra, es distribueixen vint-i-set fogueres a la plaça del Pla i s’il·luminen cada una d’elles per a rendir homenatge a les llàgrimes de la patrona de Cocentaina.

Abans que el foc prenga a la plaça, els assistents gaudeixen de la narració dels fets que expliquen el miracle de les llàgrimes, perquè tots coneguen la història dels orígens de la patrona del poble i la devoció contestana. Els jocs pirotècnics prendran les fogueres una vegada finalitzada la narració. Per a posar el punt final a la vespra i una vegada el foc s’hi haja extingit, es produirà la Serenata per a rendir culte a la Mareta i a tots els homenatjats d’aquest any.

La festivitat que se celebra del 18 al 21 d’abril d’aquest any reprén totes les seues celebracions després que l’any 2020 s’hi hagueren de cancel·lar a causa de la pandèmia i el 2021 es produïren uns actes dins de les mesures sanitàries vigents en aquell moment. Segons el calendari previst, la cremà de les fogueres d’aquest any tindrà lloc el dilluns 18 d’abril, una vegada finalitze la solemne vespra al Monestir de Les Clarisses. 502 anys després les fogueres continuaran il·luminant a la vespra de La Mareta de Cocentaina, abans del Dia Gran dels festejos.

Font: Carlos Jover./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *