foradia cdturisme

Paco Vicedo: “Les Festes serveixen per a fomentar un sentiment d’unió entre tot el poble de Muro”

El President de la Junta de Festes prepara els últims detalls per a tornar els Moros i Cristians als carrers del poble després de dos anys de pandèmia i amb nou recorregut

  • Arranquen unes noves festes després de dos anys de pandèmia. Ja està tot preparat?

Des de la Junta continuem treballant perquè aquestes festes, que porten novetats importants respecte als darreres anys, se celebren amb les millors condicions i servisquen per a donar esperança al poble. Aquestes són unes festes diferents i especials i tenim ganes que tots els murers i mureres puguen gaudir de tots els actes.

Organitzar unes festes diferents de com s’han fet sempre porta molt de treball. Dirigir noves infraestructures, situar les tribunes en diferents llocs, preparar la decoració i els bol·lards per a tallar el trànsit, però deixant una eixida lliure per al centre de Salut, són accions que requereixen un gran treball. Espere que l’esforç haja valgut la pena i el poble ho valore.

  • Aquest any tindran un nou recorregut a l’habitual, quines són les novetats?

Aquest any hem decidit fer les entrades mora i cristiana per l’avinguda principal de Muro per motius sanitaris, l’any que ve ja veurem si continuem d’aquesta manera o tornem al recorregut tradicional. Com cada any hi haurà dues tribunes, una per als càrrecs polítics i altra per a la Junta de Festes. Per a fer-ho més vistos, hem decidit vestir el recorregut amb una tela que separarà els festers dels espectadors. Es tracta d’un roda-balcons de color roig amb l’escut de l’Ajuntament i la Junta de Festes, que donarà més colorit a la festa.

A més, enguany el recorregut comptarà amb 4.000 cadires cada dia, moltes més que els altres anys. D’aquesta manera esperem que molta gent puga gaudir de les festes del nostre poble.

  • Una figura que no és molt coneguda fora de Muro és la de l’Angelet. Què representa per al poble?

El dia 24 d’abril va tindre lloc la Publicà que és l’acte que, de forma oficial, arranca les Festes de Muro. L’Angelet és una figura molt antiga i rellevant per a nosaltres, ja que és l’anunciador de les nostres festes. El poema anunciador de la Festa, creat pel mestre José Vicente Senabre, és una cosa molt arrelada entre els murers. Enguany hem volgut recuperar una tradició per a donar més rellevància a l’Angelet i, per això, tornarà a eixir en l’entrada cristiana. Des de la Junta hem preparat una carrossa perquè aquesta figura arranque l’entrada del diumenge.

Una altra novetat de la Publicà és que hem decidit que eixiren dos xiquets per filà, quan habitualment soles ix un. Les sensacions han sigut molt positives, ja que els xiquets, igual que els majors, van poder fer dues esquadres i quedava més vistos als ulls dels espectadors. Esperem que açò continue els pròxims anys.

  • Són les festes de Moros i Cristians més esperades pels murers i mureres?

La sensació des de la Junta de Festes, i la meua personal, és que la gent està amb moltes ganes de festa. Espere que tot açò es canalitze d’una forma positiva i que siguen un esdeveniment espectacular. Tots els actes que hem tingut fins ara han tingut una acollida fabulosa i esperem que continue d’aquesta manera. Des que jo soc fester, crec que els Moros i Cristians d’enguany són els més desitjats que he vist.

  • Com han estat aquests últims dos anys per a la Junta en el que s’han hagut de cancel·lar els actes festers?

Han sigut anys molt durs, preferisc ni recordar-los. El moment que, des de la Junta, vam haver de realitzar el comunicat oficial de suspendre les festes va ser un colp anímic molt gran, se’ns escapava alguna llagrimeta. El darrer any estàvem pendents de les instruccions de les autoritats sanitàries. Aquest any per fi, podem afirmar que hi haurà Moros i Cristians i esperem gaudir de la festa com cal.

  • Quines expectatives de futur té aquesta Junta de Festes?

Aquest any per primera vegada, l’Ajuntament ens ha cedit a la Junta el Castell al complet. Açò ens implica una gran feina, ja que volem ampliar la sala dedicada a la festa. Tenim moltes idees, com crear un museu musical amb les peces dedicades al poble o sales didàctiques per a explicar de forma clara la història del poble a través de les festes. El llibre és un gran exemple, perquè conta cada detall de la història, ja no sols dels festers, sinó de tot Muro. Però per a fer totes aquestes tasques es necessita temps.

  • Un desig per a aquestes festes especials?

Les festes han de servir per a fer unió entre tots els murers i mureres. Són un esdeveniment molt important per al municipi i ajuda el fet que tots tinguen eixe sentiment de poble unit. Quan estàs en un lloc de responsabilitat és difícil poder acontentar a tot el món, però hem d’intentar que eixe sentiment siga positiu, perquè gaudim tots i per bé de tot el poble. És rellevant que totes les parts implicades donen el millor perquè les Festes de Muro cresquen any a any. Des de la Junta agraïm a tots aquells que ho fan possible i desitgem unes bones festes a tot el món.

Font: Carlos Jover./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *