foradia pressupostparticipatiualcoi

Bea Francés:“Al caure les festes en cap de setmana, els carrers tornaran a estar plens”

La localitat de Banyeres de Mariola celebrarà les seues Festes de Moros i Cristians en honor a Sant Jordi des del dia 22 al 25 d'abril, i ja tenen tot preparat per a poder tornar a gaudir d'unes festes molt especials

Banyeres de Mariola estarà de festes de Moros i Cristians des del 22 al 25 d’abril. Les seues festes en honor a Sant Jordi són un dels esdeveniments més importants de la població, i Bea Francés Tortosa, regidora d’aquesta àrea, ens ha comentat que enguany per fi es podran celebrar “amb la màxima normalitat possible”, encara que “s’hauran de controlar les aglomeracions, i el tema de les mascaretes. La resta de preparatius han sigut ràpids però molt semblants als d’altres anys”.

Són molts els actes que es realitzaran en Banyeres durant aquests dies, i la seua regidora recomana assistir a l’entrada perquè “és el més representatiu. Quasi sempre participen quasi el 100% dels festers”, però, a més, ha assenyalat alguns actes que es fan al municipi com per exemple, la diana del Dia de Sant Jordi: “és un acte molt original, es fa un concurs per la participació d’una esquadra de cada filà”, i també ha recomanat l’acte del Dia del Sant Crist en el qual les filaes recorden als seus avantpassats, i es visita el cementeri, on tenen lloc les tradicionals Salves d’Honor: “Enguany serà encara més emotiu pel tema de la pandèmia, perquè a banda de no haver pogut celebrar les festes, hi ha hagut molta gent que ha perdut als seus”. Altres dels actes destacats d’aquestes festes són l’acte de la vespra, els d’arcabusseria, i les ambaixades (tant les humorístiques, com les formals).

Banyeres està preparant-se per a festes des del dia 12 de març que van començar les “entraetes prefestes”, i des d’eixe moment, des de l’Ajuntament s’ha treballat per a garantir la seguretat de la població: “Hem col·laborat amb les filaes perquè després hi haguera un lloc on poder continuar la festa, i per això s’ha instal·lat una carpa, seguint les mesures que marca la normativa. En festes passarà el mateix. Però també demanem la responsabilitat de la gent, és a dir, no forçar les aglomeracions, anar el màxim temps possible amb la mascareta…”.

Durant aquestes festes de les 10 filaes que hi ha a Banyeres de Mariola, sis d’elles tindran càrrec, que són: els Cristians, els Estudiants, els Moros Vells, Marrocs, Pirates i Califes. Uns càrrecs que estan desitjant que arribe el dia d’Exaltació de Capitans, que se celebrarà el dia 18 d’abril. “En Banyeres totes les filaes poden tindre capitanies. Amb la crisi es va notar que baixava el nombre de càrrecs, però als últims anys s’ha notat que la cosa millorava, i la veritat és que l’any 2020 anava a ser un bon any, perquè es van presentar sis capitanies, que finalment duran a terme el seu càrrec enguany”. En aquesta localitat hi ha més o menys 2.000 festers i festeres que participen dels Moros i Cristians.

En la pandèmia, des de la regidoria de Festes, no van deixar de treballar, per aquest motiu, als últims anys s’ha continuat editant el tradicional ‘Programa de Festes’, un llibre de vora 350 pàgines que és molt característic de Banyeres. “Engloba la història en general del poble, per què encara que està dirigit a les festes, i té moltes seccions festeres, participen associacions, gent particular, bandes de música del poble… I encara que no hi hagué festes, l’equip de redacció va voler tirar endavant amb els programes contant la història de com s’han viscut els anys de pandèmia. Es va continuar el programa, perquè al final la pandèmia ha format part de la nostra història“.

Bea Francés convida a la gent a què visite el poble durant els dies de festes, i espera que s’acosten moltes persones, encara que confessa que: “Enguany la nostra localitat veïna, Alcoi, té el mateix dia l’entrada, i clar, hi ha molta gent que és d’anar als dos llocs, així que s’hauran de repartir. Però segur que al caure cap de setmana, els carrers tornaran a estar plens”.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *