foradia becasivace

Les tropes de la creu entren en Alcoi amb força i molta emoció

El bàndol cristià ha tingut l'honor de tornar a xafar els carrers del centre d'Alcoi després de dos anys, en una entrada en la qual les principals protagonistes han sigut la Filà Muntanyesos, la Filà Navarros, la Filà Maseros, i la Filà Creuats

Des de bé matí Alcoi s’ha despertat amb més ganes de festes que mai, la gent per fi s’ha tornat a posar els seus trajes per a lluir-los després de tres, i la ‘filà mirons’, ha anat amb més ganes que mai a viure una jornada intensa d’entrades. Una vegada tots s’han ubicat a les seues cadires, tribunes i balcons, l’entrada ha començat amb la presència, com marca la tradició del Sergent Cristià, Javier Lerma, que enguany s’acomiada del càrrec.

Seguidament, ha sigut el torn de rebre a la Filà Muntanyesos, filà que ostenta la capitania. Tant la filà, com el seu capità, Alfonso Moreno, ha portat a Alcoi la part més guerrera des de les muntanyes per a defensar a Alcoi. Aquesta capitania ha sigut especialment emotiva a la seua entrada a la plaça d’Espanya, i Moreno, ha sabut combinar a la perfecció la figura d’un capità guerrer i senyorial, un capità que representa al Senyor de Barxell. La seua esquadra de negres no ha deixat indiferent a ningú, i com solen fer als Muntanyesos, no han deixat en cap moment enrere la seua identitat com a filà. César Vilaplana ha creat aquest disseny tan especial, que ha estat acompanyat per la marxa Cid i la Societat Musical Nova d’Alcoi.

Una vegada acabada la capitania, ha sigut el moment de la resta de filaes, però, s’ha d’assenyalar, que ha sigut una entrada especial, ja que enguany es comptava amb la presència de quatre esquadres especials. Els segons en traure al carrer aquests tipus de formacions, ha sigut la tercera filà en desfilar, els Navarros, que han celebrat el seu 150 aniversari. Aquesta esquadra ha mostrat els orígens de la filà gràcies al disseny de Miguel Ángel Abietar. Un dels detalls importants que s’han de destacar d’aquesta esquadra, ha sigut el detall de desfilar amb el pasdoble ‘Mi Barcelona’, i no amb marxa cristiana.

Els Maseros, han marcat l’equador d’aquesta entrada cristiana amb la seua esquadra del mig, i han tornat a portar als carrers d’Alcoi la part més campestre de les nostres festes. Aquesta esquadra ha estat dissenyada per Raül Botella Pastor, i ha mostrat a uns maseros molt guerrers i preparats per a la batalla. La banda sonora ha sigut ‘Tabal i saragüells’ de Mario Roig Vila.

A partir d’ací, l’entrada ha continuat amb total normalitat, amb les filaes sense càrrec, però amb la mateixa il·lusió que les que si per tornar a desfilar des del Partidor, fins al pont de Cervantes.

Els Creuats s’han encarregat de posar fi a la desfilada de les tropes cristianes, amb una alferesia protagonitzada per Joaquin Brotons, i que ens ha volgut mostrar una de les seues parts més personals, les seues arrels al poble en el qual va nàixer, Gorga. Aquesta història s’ha contat a través de la història del viatge que fa Ioam. En el seu boato, a més destaquen, com és habitual, la presència de l’Ambaixador Cristià, Ricard Sanz, i del Mossen Torregrosa.

Per tal de tancar aquesta inoblidable esquadra, els Creuats han tret la seua esquadra especial, dissenyada per Antonio Aracil, i que acompanya l’Agrupació Musical d’Agullent amb ‘El Barranc del Sinc’. Aquesta esquadra ha estat marcada pels colors daurats dels metalls.

Font: Belén Rivas./


campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *