foradia subscriutegrat

La campanya de la cirera presenta pèrdues econòmiques per quart any consecutiu

Els camps de la Vall de la Gallinera s’han vist afectats per la climatologia que ha provocat un descens en la seua producció

Per quart any consecutiu, la campanya de recollida de la cirera presenta pèrdues econòmiques notables, a causa de les condicions climàtiques. Una de les zones més afectades i que sosté la producció més gran de cireres de la província d’Alacant és la que es troba emparada per la Indicació Geogràfica Protegida “Cireres de la Muntanya d’Alacant”, situada a la Vall de la Gallinera.

Planes, Benimarfull i les Valls de la Marina Alta (la Vall d’Ebo, la Vall d’Alcalà, la Vall de Gallinera i la Vall de Laguar) són els màxims productors d’aquest fruit a Alacant. El relleu muntanyenc i la proximitat amb la costa produeix que siga la primera cirera que s’arreplega en tota Espanya.

Segons les dades de la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant la producció anual de cireres ronda els 500.000 kg i els 800.000 kg entre les varietats predominants com son Burlat, Early Lory, Prime Giant, Stark Hardy Giant, Picota Ambrunesa i Sweet Heart.

Les condicions climatològiques vistes en els últims mesos a la zona ha provocat una campanya nefasta per a la recollida de cirera. Les previsions parlen d’unes pèrdues del 99-100% de la producció. Amb aquest, són quatre ja els anys consecutius de pèrdues econòmiques en el que es refereix a la cirera. Durant el 2018, la producció va ser d’uns 700.000 kg, considerada com una temporada estàndard. El 2019 se’n va recollir un total de 200.000 kg, un any després 28.000 kg i el 2021 107.000 kg.

Tal com expliquen des de la Cooperativa, les condicions climàtiques adverses han provocat que “la producció es veja afectada per la falta de pol·linització i de quallat”. Per aquest motiu, els municipis afectats reclamen a l’Administració General de l’Estat que declare aquesta part del territori com a zona catastròfica.

Cal destacar que, la producció agrícola de les Valls està marcada per la pedra en sec, la qual cosa dificulta el treball. Aquesta orografia està reconeguda com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Per aquest motiu, Cireres Muntanya d’Alacant reclama a la Conselleria d’Agricultura que es prenguen mesures per a la protecció i foment de la conservació de la cirera.

A més a més, recorden que el sector agrari de la cirera “es troba desprotegit perquè no s’assegura la seua collita de cirera en el mòdul de rendiments a causa del cost elevat de l’assegurança sent de 0.35€ – 0.50€/ kg”. Totes aquestes circumstàncies han provocat que, si no es reverteix la situació, en els pròxims cinc anys es produïsca l’abandó del 45% dels terrenys.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *