foradia subscriutegrat

Sergi Rodríguez: “Volem ser una força política que emmarque un front de tota l’esquerra”

El nou Coordinador del Consell Polític Comarcal, Sergi Rodríguez, ha estat comentant l'actualitat política i les propostes que van a fer-se des d'Esquerra Unida de cara a les futures eleccions del 2023

  • En març va ser l’Assemblea Comarcal d’Esquerra Unida al País Valencià de l’Alcoià-Comtat-Foia de Castalla, i et van nomenar com a Coordinador del Consell Polític Comarcal, com va ser la decisió?

Es va triar per unanimitat dels assistents, delegats d’on tenim presència. Vam determinar un nou consell polític local que tanca l’etapa anterior, amb Eli Aleix, regidora de l’Ajuntament de Cocentaina, que va fer un esforç molt gran durant el període de crisi sanitària, que dificultava el contacte de l’organització, fer reunions. Tot va ser telemàtic, i va ser difícil fer acció política. Afortunadament, eixa etapa ja l’estem soltant, i entrem en una nova etapa en la qual l’activitat política serà presencial i al carrer. 

  • Per què és tan important la vostra tasca?

Som una formació política que tenim anys de recorregut. Som presents als ajuntaments de les comarques des de les primeres eleccions, primer com a Partit Comunista, i després com a Esquerra Unida. Hem estat sempre en l’activitat política en primera línia, amb la defensa dels interessos de la ciutadania, amb lluites històriques com la defensa del tren, la sanitat pública, del feminisme… de tot allò que mou la societat. Ara estem presents a escala estatal, amb el govern de coalició, i també al govern del Botànic, amb Unides Podem.

La crisi anterior va ser gestionada pel Partit Popular, i aquesta per l’esquerra. En la primera el PP es va carregar la crisi a l’esquena dels treballadors, i en aquesta s’han fet propostes polítiques com els ERTO perquè les famílies treballadores puguen superar les crisis de manera diferent. I ahí s’ha notat la presència d’Unides Podem, i d’una ministra com Yolanda Díaz.

  • Has parlat anteriorment sobre Eli Aleix, i dels moments difícils. Ara, que comences, hi ha altres tipus de dificultats provocades per la Guerra d’Ucraïna. Quins són els objectius que teniu?

El primer propòsit que ens hem marcat, és ser una força política important que emmarque un front ampli de tota l’esquerra, per a ser majoritaris, tant en l’àmbit institucional com en les mobilitzacions al carrer. El nostre objectiu com a força política que té una consolidació orgànica en la comarca, és que en tots els municipis de la zona hi haja un acord de consens entre totes les forces a l’esquerra del Partit Socialista. Estic parlant de Podem, Compromís, Esquerra Unida, però també dels moviments socials i reivindicatius que han sorgit de problemes concrets i que s’estan reivindicant solucions, com els moviments ecologistes, de la sanitat pública, per millorar les infraestructures ferroviàries, és a dir, tot allò que en realitat té un projecte de futur diferent del que s’ha estat gestionant fins ara. Aquesta és un poc la idea que Yolanda Díaz vol fer a l’Estat. Un front ampli a l’esquerra del PSOE perquè les polítiques que nosaltres defensem tinguen major implantació. Hi ha coses molt evidents, com la defensa dels serveis públics, per a evitar el que ha passat fins ara, l’aprofitament per part de les grans multinacionals sense fer una gestió convincent i correcta de lo públic.

Una de les experiències més boniques que ha tingut Alcoi després del 15M és Guanyar Alcoi, que és una experiència unitària, i pensem que eixe és el camí que han de prendre les forces d’esquerres. És una plataforma municipalista imprescindible per la forma de treballar i la forma d’incidir en la societat, i d’oposar-se a les polítiques de dretes. És una experiència molt d’Alcoi, però que està dins de la realitat de la comarca i EU està bolcada amb Guanyar Alcoi per a polítiques municipals. El que es tracta és d’ampliar, com més força hi haja en el conjunt de l’esquerra millor. Guanyar és imprescindible, i és un referent per a l’esquerra. És la ciutadania la que s’autogoverna, i això és interessant.

  • Durant l’Assemblea vas comentar, i cite més o menys textualment, que “és necessari començar a caminar des de la base, en el sentit que pretén la nostra companya Yolanda Díaz”. A què et referies amb això de caminar des de la base?

El projecte polític estatal és la gran dimensió, la més aïllada de la ciutadania. Per començar a fer un projecte des de la base, com el que vol fer Yolanda Díaz, s’ha de fer des de la base. Perquè es faça realitat, els ajuntaments, a les comarques, en l’àmbit autonòmic, i altres territoris de l’estat, han de començar a fer polítiques des d’eixe front ampli. Eixe és el projecte que necessitem per a millorar les coses i per a canviar les societats, i hem de ser conscients a treballar en eixe sentit. Estem dispostos a fer possible eixe nivell polític estatal, començant per les ciutats, pels pobles, perquè hi haja un projecte comú que lluite pel bé comunitari i de la majoria. Que no siga sols un projecte de partits polítics, sinó de tot allò que es reivindica a la societat per a no perdre drets, perquè ara mateix hi ha una urgència democràtica. L’extrema dreta està augmentant la seua presència als carrers i a les institucions amb un discurs d’odi i que va en contra dels interessos de la classe treballadora, i la millor alternativa ha de ser una alternativa conjunta, per a parar les propostes polítiques que creen odi. Les llibertats individuals i col·lectives són imprescindibles en un estat democràtic com nosaltres el defensem.

  • En l’Assemblea també es van aprovar una sèrie d’activitats polítiques per a donar visibilitat per les comarques. Quines són aquestes activitats?

Som 12 membres en el Consell Polític Comarcal. Tenim un coordinador, però hi ha diferents responsables que actuaran en diferents propostes per a iniciar activitats. Hi ha algunes que són imprescindibles i en les que EU estarà molt present, com la defensa dels drets individuals, la lluita contra l’homofòbia o el racisme, eixes qüestions que són per a la dreta un punt d’atac, i nosaltres farem força per anar a favor de les llibertats individuals. També recolzarem amb molta força al sector d’Infermeria, ja que les condicions en les quals treballen són totalment insuficients, i alertarem que la situació de l’Hospital Verge dels Lliris, és una situació francament desesperada, perquè l’administració no actua per ampliar les condicions professionals i tècniques per a cobrir les necessitats de la població de la comarca. Defensarem el tren, però no sols de l’actual línia Alcoi-Xàtiva, sinó una línia que vaja més enllà. Aquesta comarca és industrial i que històricament ha jugat un paper molt important, i pense que té les condicions possibles no sols per a aspirar a eixa línia funcione com hauria de funcionar, sinó que ha d’anar més enllà i enllaçar-se amb Alacant, o altres llocs. Estem en una situació de crisi econòmica, que el preu del combustible és elevat, hem de començar a fer una transformació energètica, i aquesta comarca ha de jugar un paper crucial en eixe canvi, ja no sols amb les renovables, sinó buscant fórmules en les quals l’activitat econòmica busque solucions.

  • Com encareu el pròxim any que hi haurà eleccions municipals i autonòmiques?

Tenim programades moltes reunions amb agents polítics, amb Compromís, Podem, però sobretot, amb moviments socials i plataformes socials, com No+ Precarietat, o les plataformes ecologistes, sindicats… Tindrem contactes que operen en la nostra comarca per a presentar la nostra proposta, que és preparar una presència activa en el discurs de la societat, en el qual els mitjans de comunicació tenen un paper molt important, que escolten les alternatives de les posicions progressistes i que les escolten de forma plural. El més important és que anem tots en un front ampli per abordar millor les eleccions municipals, igual que hem fet un front ampli en el Botànic des de l’esquerra, el mateix projecte hem de dur als Ajuntaments. Proposem a Compromís i Podem fer candidatures unitàries, que tinguen veu i presència a la societat civil, que reivindiquen coses justes perquè formen part d’eixe projecte electoral i d’alternativa política a les comarques, eixa serà la nostra faena fonamental. Encara no sabem com respondran les forces i la ciutadania, però nosaltres pensem que és necessari eixe front ampli a l’esquerra del PSOE i assegurar polítiques de progrés, i si això està encapçalat en la figura de Yolanda Díaz, això afavorirà molt poder enfrontar unes eleccions.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *