foradia subscriutegrat

Vicente Colom; exemple d’ampla varietat

Valencià nascut l'any 1941, pintor que abasta una multitud de dimensions artístiques i a més, de gran precisió en les seves obres, coneixent els coneixements de diferents gèneres artístics i aplicant-los als seus llenços, ens hi trobem davant d'un dels artistes més impactants dins del món realista i alhora abstracte

Ens trobem davant d’un Vicente Colom no només amb una gran carrera artística, sinó amb un home de gran història que durant tota la seva vida abasta una gran varietat de treballs i que l’han marcat com una persona responsable, carismàtica i molt emprenedora. Aquest cop mostrarem un artista amb grans capacitats pensatives que ens ensenya que la vocació pel món de l’art no neix amb la persona sinó que es va aprenent a poc a poc i és qüestió de l’esforç i la cura que es posi a l’objectiu final. Colom presenta una característica impròpia en altres artistes i és que mostra una gran diversitat dins de les seves obres; ens explica que per pintar i dibuixar no cal centrar-se en un sol tema sinó que es poden abastar tots sempre que el treball sigui bo i es pugui apreciar un esforç en ell.

Durant gairebé tota la seva carrera, Colom ha estat creador nat de dibuixos a ploma definits amb un realisme que el caracteritza i posa empremta a la seva obra. Per a l’artista el concepte de “quadre” o de pintura ha evolucionat de tal manera que ja val tot; un dibuix pot ser pintura i una pintura pot ser dibuix. Actualment es pot presentar el dibuix com una gran obra d’art i no només com un esbós de l’obra. L’artista aporta una gran paciència per treballar a les seves obres; els dedica el temps que necessitin i a més pel que fa a la seva tècnica, apreciem com el parvo traçat de la ploma sobre la làmina, el qual requereix precisió i cura en la definició del dibuix, ens aporta un gran realisme del qual quedem impregnats en el seu conjunt final, en el dibuix total. Les seves petites i diminutes línies ens aporten dibuixos grans amb una gran potència d’autenticitat i objectivisme. A més Colom s’entusiasma pel detall, per l’acabat del dibuix perquè el realisme li permet especular amb el fons poètic de les coses. Les seves sèries són formes diferents de veure i observar el mateix objecte o seqüència. Aquest grana artista ha invertit en cada un dels quadres una mitjana d’entre 50 i 100 hores de feina, cosa que fa valorar encara més la seva obra i trajectòria artística.

Home de gran cor, a més de ser immens pintor, ha estat sempre una gran persona. La humilitat sempre el representa i és per això que podem apreciar accions com les exposicions organitzades per ell d’UNICEF, o totes les transaccions en les quals ha ajudat a la venda de moltes obres d’artistes menorment coneguts. És per açò que a més d’ajudar a grans organitzacions, ha ajudat en tot moment a potenciar l’art local, una cosa molt valorada a la volta que desprestigiada actualment dins de l’art. A més de tot el que ha treballat d’artista i dibuixant, i exposant les seves increïbles obres a llocs tan prestigiosos com l’IVAM, trobem que Colom sempre ha compaginat la seva carrera d’artista amb la de decorador i antiquari. Per a ell la decoració és un “collage”; un joc de combinacions eclèctiques, mentre que el dibuix el condueix a la creació controlada i raonada.

No obstant això, trobem que després dels seus grans viatges (París i Nova York), l’artista s’ha format d’una forma excel·lent dins de l’àmbit de la varietat i és per això que ha pogut passar de dibuixar unes ballarines detallades al mil·límetre, a dibuixar una impressionant col·lecció de làmines cúbiques i geomètriques sobre la ciutat de Nova York, una ciutat plena d’encant per a ell. És per això que l’artista té una gran capacitat de concentració i ímpetu tant en el món realista com en el món abstracte i contemporani. Això és una cosa que trenca amb els estereotips adquirits normalment per tots els artistes, és a dir, generalment sempre es centren en un gènere, mentre que Colom sempre abastarà diversos.

En definitiva ens trobem davant d’un gran home, una figura digna de contemplar, seguir i apreciar, un home de dilatada trajectòria artística i vital que l’ha portat a crear una carrera plena de creativitat, entre d’altres una visió àmplia i completa de tots els elements que componen una ciutat, però sobretot una qualitat artística que l’ha fet successor dels grans pintors que ha donat la nostra terra. Sens cap dubte, ens trobem davant d’un exemple de gran varietat.

Font: Yolanda Múrcia i Mateo Gamón./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *