foradia subscriutegrat

José Morea: Creador de grans obres mitomàniques

Artistes al País Valencià per Yolanda Murcia i Mateo Gamón

Nascut a Xiva l’any 1951 i lligat a la nova figuració de l’art, període que coincideix als anys de la Transició espanyola, ens encontrem davant d’un artista ple de mitologia aplicada a l’humanisme que ens deixa un llegat ple de misteris amagats entre colors i una voluntat d’il·lustrar la vida tal com és, a més d’un gran buit a causa de la seva mort el dia 11 de novembre de 2020.

Criat entre natura i camp, va viure amb els seus pares en una masia on tenien totes les vinyes, cosa que farà créixer al seu interior una gran ambició per l’ecologia, arribant a ser un gran expert al camp i gran amant de l’ambientalisme i ecologisme. La seva carrera s’començà al 75, on la primera exposició serà al Col·legi oficial d’arquitectes de València, a més que durant aquesta etapa de la seva vida, va rebre grans beques que van poder ajudar-lo a realitzar les seves creacions i així doncs enlairar-se la seva gran carrera com a artista davant un públic expectant i impacient per les seves obres.

No obstant això, si hi ha alguna cosa que Morea conté d’especial al llarg de tot el seu recorregut com a artista és la forma d’explicar la vida mitjançant les seves obres, una forma molt especial i interessant que abasta un gran contingut fabulístic, un procés on l’artista intenta il·lustrar a la gent l’experiència de la vida mitjançant criatures estranyes i incompreses. L’excés, com a arma vital, com a manera de conéixer-se, de posicionar-se en un món ple de possibilitats, on tot està per fer i tot és possible.

Pel que fa a les seves obres, cadascuna conté històries diferents, històries on es mostra la seva pròpia autobiografia on la figura humana i els objectes quotidians ens mostren influències pròpies del que podria ser un barroc modern, una mena d’horror vacui en ple segle XXI. I és que ens encontrem davant d’un pintor amb un hiperrendiment i creativitat absoluts que encaixa a la perfecció amb la seva vitalitat i que alhora, a les seves pintures, mostra un caràcter integrador d’objectes imaginaris que al·legoritzen els propis pensaments de la gent en un món on tot ha passat a ser pura normalitat i és per això que l’artista en les seves obres intenta treure’ns de caselles estamentades fins ara i, a poc a poc, de la realitat establerta per endinsar-nos en un món nou i completament innovador.

A més de posseir una gran sensualitat, transmet aquesta a les seves obres i les presenta amb una gamma altament policromada amb colors vius que ens mostren la vitalitat de la vida, a més de presentar dibuixos significativament importants per a l’artista i interessants per a l’evasió de l’espectador. Des de molt petit, Morea es va interessar per l’art, un art pertanyent a l’escala del surrealisme i acompanyat per unes influències que li venien des de molt jove quan ja s’interessà per la pintura. L’artista en cadascun dels seus llenços desprén un gran potencial de creativitat que ens evadeix completament de la nostra realitat i ens transporta a la seva, reflectint així la seva vida en aquestes meravelloses obres.

Al llarg de tota la seva vida, Morea va participar en desenes d’exposicions col·lectives i entre les quals trobem les galeries més prestigioses del moment, galeries com Juana de Aizpuru, Fúcares, Sen, Val i 30, Miguel Marcos, Ezio Pagano, i a les mallorquines: 4 Gats, Norai, BlauArt, Maior i Bennàssar. També va exposar a llocs com són a Mallorca, Barcelona i València així com a països com Itàlia i Portugal. A més, les seves obres són a museus com l’IVAM, el Reina Sofia, el Museu de Vilafamés, el de Pedralba, el Museu d’Art Contemporani Recife del Brasil, el Salvador Allende de Xile i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, entre d’altres.

Així mateix, col·leccions com la de l’Ajuntament de València, la de la Diputació de València, la Martínez Guerricabeitia, la Fundació Mainel o la Fundació Telefònica de Madrid també conserven algunes de les seves creacions.Sens més dilació, ens trobem davant d’un artista ple de coneixements vitalicis que, en ser observats per nosaltres i estar aplicats a les seves obres, ens impregnen d’alegria i felicitat alhora que de misticisme i interés, però sobretot ens impacten pels llenços construïts a partir d’una policromia perfecta que dona harmonia i un toc de sensibilitat a les seves obres.

Sense cap dubte, José Morea va ser creador d’obres inusuals, creador de grans obres mitomàniques.

Font: Yolanda Murcia i Mateo Gamón./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *