foradia subscriutegrat

Bartolomé Ferrando; il·lustre de les arts vives

Els nostres artistes al País Valencià per Yolanda Murcia i Mateo Gamón

Natural de València, 1951. Ha estat professor titular de performance i art intermèdia a la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València. La seva trajectòria com a artista fa ressò entre nosaltres demostrant-nos quantitats d’anys dedicats a la performance artística ia la poesía visual.

Va estudiar música i filologia hispànica. Ha estat el fundador de la revista Texto Poético. Va formar part dels grups Flatus Vocis Trio, Taller de Música Mundana, Rojo; i més recentment dels col·lectius dosentredos, Bregues de moixos, SIC i JOP dedicats al desenvolupament de pràctiques creatives situades a mig camí entre música, poesia i art d’acció. La trajectòria de Bartomeu està marcada per l’acte poètic. La sensació que tens quan veus una acció seva és que els objectes i la veu tenen més a dir del que permetem normalment. Juga a realitzar un collage amb ells i convertir-ne el significat en una altra cosa. És capaç de fer-te percebre un aspecte de la realitat amb elements distorsionats, capaç d’emmarcar una acció i portar-te a una altra manera de veure.

En una performance podem fer ús de qualsevol material del tipus que sigui, nou o vell i això és el que fa el nostre estimat artista; quan parlem de la performance de Bartomeu, parlem d’una mena de performance de “living Theatre“, assenyalant-hi una ruptura de la subjecció del teatre al pensament i on els gestos, en comptes de representar paraules, representen idees, actituds de l’esperit. Es tracta d’una subordinació del llenguatge teatral a les qualitats plàstiques i físiques de l’escena. Donada la seva llarga experiència i les seves nombroses participacions tant a nivell nacional com internacional, el coneixement que posseeix, és un present que ens demostra una vegada més com la performance forma part del món de l’art sense cap mena d’escrúpol; es tracta d’un esforç rigorós i omniabarcador per desenvolupar una de les experiències que van esquitxar les avantguardes fins a les formulacions més contemporànies. Es tracta de les arts vives que tracen un ampli arc que desborda les estretes concepcions, un llenguatge fronterer exposat contínuament a processos de contaminació i hibridació, cosa que Bartomeu en les seves obres ha aconseguit mostrar i defensar.

Com a performer ha participat en festivals i trobades celebrades a Europa, Canadà, Estats Units, Mèxic, Equador, Veneçuela, República Dominicana, Argentina, Xile, Japó, Corea, Singapur, Xina, Vietnam i Israel. Ha coordinat festivals internacionals d’art d’acció a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía (MNCARS) ia l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC). A més de Text Poètic publica els llibres de poesia: Trazos; Propostes poètiques; Jocs; Batecs; València; A la frontera de la veu; Nusos devent; Soledat magnètica; Equilibris i desequilibris; Recorregut; In-significàncies poètiques; Alfabet d’ombres, música líquida, i els assajos: Cap a una poesía del fer; L’art intermèdia; La miradamòbil; L’art de la performance, elements de creació; Art i quotidianitat: cap a la transformació dela vida en art i de la poesia visual a l’art d’acció.

Resumidament, ens trobem davant d’un dels performers valencians més crucials i el qual ha aconseguit tractar l’acció interna al fet de l’expressió a partir de la poesia, traient l’art del món convencional i traspassant la idea d’art cap a un món artístic molt més extens i profund, convertint-ho així en allò que és; il·lustre de les arts vives.

Font: Yolanda Murcia i Mateo Gamón./


terra

animalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *