foradia becasivace

150 anys del primer Círculo Católico de Obreros

En l'any 1872 va nàixer aquesta entitat, a Alcoi, i durant molts anys ha estat defensat els drets dels treballadors, i millorant les seues condicions laborals i personals. Ara compleixen 150 anys i Carlos Vilaplana, i Tomás Beltrán, president i tresorer del Círculo, ens expliquen com ha evolucionat aquesta institució en tots els seus anys d'història

En 1872, els Jesuïtes, van crear el primer Círculo Católico de Obreros de tota Espanya, ací, a la ciutat d’Alcoi, i si traem números, ens adonem que l’entitat enguany compleix 150 anys. Carlos Vilaplana i Tomás Beltrán, president i tresorer d’aquesta institució, ens han volgut contar des dels inicis fins a l’actualitat del Círculo i quines seran les activitats per a celebrar tants anys d’història.

Segons ha explicat Vilaplana, el primer domicili social va estar ubicat al carrer Santa Rita, i la primera tasca que van fer va ser ensenyar a llegir i escriure als obrers: “No oblidem que Alcoi en aquella època tenia molta mà d’obra, perquè comença la industrialització en Alcoi, i ací venien gent de pobles del voltant, i inclús d’altres províncies. Era gent que no tenia cultura, i la majoria no sabien ni llegir ni escriure, i així va començar el Círculo Católico de Obreros”.

Després d’uns anys, el nombre de socis va anar creixent, i la seu va traslladar-se a la plaça d’Espanya: “Eixa propietat s’havia de vendre al Círculo Católico, però quan poguérem. Així que vam estar uns anys d’inquilins, i en l’any 1893, quan va ser la gran expansió del Círculo, és quan es va poder comprar aquesta finca”, continua explicant el president.

Amb aquesta expansió, la tasca que es feia des de l’entitat també va anar evolucionant: “Els Jesuïtes, i tots els Círculos Católicos de Obreros, comparteixen la base social de l’Església; és a dir, protegir i millorar les condicions de treball. Primer vam començar ensenyant escriptura i lectura, i quan vam vindre ací, es van començar a fer tallers perquè la gent poguera ensenyar-se un ofici, de tal manera que la gent podia estar un poc més preparada. Aquestes activitats eren nocturnes i es feien després de la jornada de treball. Més tard, com en aquella època no hi havia seguretat social, es va crear una secció per als socis perquè pogueren tindre atenció mèdica. El següent pas va ser, quan es va fer un fons perquè la gent que per accident laboral, o per malaltia, no podia continuar treballant, poguera cobrar una incapacitat. Van anar fent passos per a anar perfeccionant. I seguidament, va aplegar una nova millora, ja que es va pensar en què passaria una vegada arribara la jubilació, i es va fer el tema de les pensions. A finals dels anys 50 i principis dels 60, quan es va crear l’Institut Nacional de Previsió, es va agafar a tota eixa gent que havia cotitzat al Círculo Católico, i eixa feina va acabar ahí. Des del principi tot han sigut millores que hem anat fent per a la gent treballadora”, conta Carlos Vilaplana.

Actualment, la situació dels treballadors ha millorat molt, i des del Círculo Católico, ja no necessiten fer aquest tipus d’accions, per la qual cosa, les seues activitats han canviat molt: “En l’actualitat estem mantenint el Círculo com a centre recreatiu. Som gent jubilada, i disposem del nostre saló”, indica Tomás Beltrán, que ens comenta, que ara mateix a l’entitat són uns 120 socis.

Per tal de celebrar tants anys d’història a la nostra ciutat, i a més a més, tan importants per a la classe treballadora de finals del segle XIX i principis del XX, l’entitat farà activitats de celebració: “Vam començar el dia 12 amb una conferència sobre la doctrina social de l’Església, que ha sigut el motor que va moure el Círculo Católico. Va ser un èxit, i ens estan demanant fer tot el cicle, que seran uns tres o quatre dies. El dia 4 de juny vam celebrar un concert en l’Àgora oferit per la Coral Polifònica Alcoiana, que és una entitat que està ací amb nosaltres des de 1950. I el diumenge 5 de juny es va fer una concentració de Círculos Católicos de tota Espanya, encara que per les circumstàncies de la pandèmia vindran pocs, i eixe mateix dia es farà una Missa a l’Església de Sant Maure. També s’ha organitzat un campionat de cotos, i un dinar en el qual convidarem als socis”.

Font: Belén Rivas./


campusgandiaupv

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *