foradia subscriutegrat

Marcos Martínez: “La fama que a vegades tenen els polítics ens la guanyem a pols”

El regidor No Adscrit parla sobre els tres anys de legislatura, el treball que s’ha fet, i perquè ha donat suport als Pressupostos Municipals d’enguany. A més, ha explicat com ha sigut el canvi de treballar al costat d’un partit, a fer-ho de forma independent

  • Quin és el teu balanç dels tres anys que portem de legislatura?

La veritat és que ha sigut una legislatura prou atípica. Va començar a mitjans de 2019, i a principis dels 2020 ens sorprenia primer la borrasca Glòria, i seguidament ens va caure la Covid, amb la desgràcia que ens va deixar al Domus Vi, que no ens hem d’oblidar que li va costar la vida a 74 persones. A partir d’ahi hem viscut dos anys amb incertesa, que no hem pogut fer massa coses; moltes activitats s’han vist afectades, molts projectes s’han hagut de parar. Aleshores no ha sigut una legislatura a l’ús, sinó que s’ha perdut la meitat pel camí. Però, no s’ha de perdre de vista que s’ha continuat treballant, encara que, personalment, pense que s’haguera pogut fer més no sols per part del govern, que crec que en moltes coses no ha estat a l’altura, també per part de l’oposició que no ha tingut eixa visió o el dir “anem juntar-se més”, o “anem a eixir tots més reforçats d’açò”, sinó que s’han dedicat més a tirar-se els trastos al cap. Comparant amb altres legislatures, les forces polítiques; hem de dir que som set forces, i ara a més, un ànima lliure com jo, és complicat, perquè ideològicament hi ha un ventall molt gran, però, així i tot, en altres legislatures he vist un altre talant polític, altra manera de fer les coses, més oberts a negociacions. Pot ser, haja sigut també culpa de la pandèmia perquè no s’ha tingut eixe contacte directe, perquè per exemple, les primeres festes de la corporació les hem viscut enguany, i eixe tracte personal potser no ha sigut com en altres legislatures, jo he trobat a faltar això, un enteniment per part de tots.

  • El passat mes de març es van aprovar els Pressupostos Municipals, un dels temes més importants per a la ciutat. Per la teua part es va donar el vot a favor. Per què vas donar suport al govern?

Jo sols vaig demanar pel manteniment de la ciutat, que és una de les coses que més necessita Alcoi. Ho demana la gent del carrer, les associacions de veïns, les altres formacions polítiques, és una cosa que estem tots d’acord. En els pressupostos sempre es negocien capritxos ideològics d’uns i d’altres, i jo vaig tirar pel manteniment. Hi ha gent que està demanant el mateix des del principi de legislatura i encara no s’ha fet. A mi em van dir que sí que anava a augmentar, encara que fora poc, així que jo vaig donar el meu suport.

  • La legislatura la vas començar com a regidor de Ciutadans Alcoi, però, en l’any 2021 vas deixar el partit i has passat a ser regidor No Adscrit. Per què vas prendre aquesta decisió?

Justament parlant de pressupostos, va ser el desencadenant final. A mi em van falsificar una signatura en un document públic quan es va demanar un Ple Extraordinari, i no em van dir res. Jo em vaig assabentar per la roda de premsa, de la qual m’avisen cinc minuts abans d’entrar la portaveu, que anàvem a votar a favor d’eixos pressupostos, i a mi no em van preguntar opinió, ni idees que podia aportar. Era una situació insostenible, no ens portàvem bé, i no hi havia manera d’aclarir-ho. La culpa va ser del partit que no va posar solució, de fet, vaig estar dos anys demanant una solució, i ací no va vindre ningú a posar unes bases. Al final, tampoc vull ser un florer, jo estava de mans nugades; no podia treballar, aleshores vaig pensar que l’única forma de poder treballar i poder fer propostes era fer-ho de manera independent. Per això vaig fer el pas.

  • Com ha canviat la forma de treballar d’estar vinculat a un partit a anar per lliure?

En primer lloc, de no poder publicar, no poder fer coses, desenvolupar idees, a poder fer-ho. Ara també puc negociar en qualsevol regidor de manera lliure, sense demanar permís, no tens a ningú per damunt que et pose línies roges, sinó que amb el teu criteri fas el que creus convenient.

  • I per a les pròximes eleccions, que queda un any, que passarà?

Encara no ho sé. De moment estic en el carrer. S’acabarà la legislatura i no tinc res previst de moment. Estic obert a tot, però també tinc la meua ideologia que no ha canviat. Jo he eixit d’un partit, però en moltes coses coincidim. Soc una persona molt centrista, m’agrada negociar, parlar amb totes les forces polítiques. No sé què podrà passar. He tingut alguna oferta de partits que no estan hui dia en la corporació, però encara no he decidit absolutament res. Encara queda un any de fer faena, i moltes vegades la gent es preocupa més, i ho critiquem, que sempre estem mirant les pròximes eleccions, i a veure què es fa en campanya, així i tot queda un any de faena.

  • Parlant d’aquest any de treball, en quines propostes, iniciatives, projectes, estàs treballant per al poble d’Alcoi?

El que més em preocupa són els grans contractes. Autobús, aigua i brossa. Estic segur que no anem a tancar-los tots, però, l’autobús sí que pareix que molt prompte es podrà tancar. L’aigua està més complicada. De la brossa acabem de signar la pròrroga d’un any, i el regidor ens ha dit que en un any tindrem preparat un plec de condicions, i preparat el pròxim contracte. El que puguem finalitzar aquesta legislatura millor. Eixes coses són les més importants. El manteniment de la ciutat també, evidentment. Jo ho vaig demanar, com ja he dit, i després o faran o no, però la idea és eixa i jo continuaré insistint durant aquest any perquè es facen aquestes tasques de manteniment.

I sobretot, fomentar l’economia local, la indústria, el comerç, que realment està un poc oblidat, o no es tracta com una prioritat, i necessitem que Alcoi reviscole, i a més, és que va tot de la mà, que l’índex de pobresa baixe, que donen ajudes a qui necessite, que la gent cobre més diners per tal d’aportar a la societat. Tot va de la mà de l’economia, i és indispensable que agafem un ritme bo després de tot el que ha passat.

  • Per a finalitzar, un poc d’autocrítica. Que coses penses que podries millorar com a regidor?

L’autocrítica és que la fama que a vegades tenen els polítics ens la guanyem a pols. Hem d’adonar-se que nosaltres estem per a aportar i estem per a “tragar-se sapos”, i hem de saber negociar amb el govern, i arribar a acords importants per a la població i a vegades deixar la ideologia un poc de costat. Jo ara mateix en això tinc menys problemes, però realment que s’haguera pogut fer molt més si els egos personals els haguérem deixat de costat.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *